reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

witajcie

Lubiczanka - no my tez juz bylismy w polskim sklepie na przedświątecznych zakupach (najbliższy sklep mamy 40 km od nas). Jeszcze co nieco brakuje, ale wiekszość z listy odhaczona.

Wichurka - jak juz maluszek sie pojawi po tej stronie brzuszka, to zaraz jest szczepienie BCG (p/gruźlicy) i wtedy powinnaś dostać pełen harmonogram szczepień, jakie tutaj obowiązują. Poza tym na 6 tyg. musisz iść na wizytę po połogu ze sobą i z maluszkiem do lekarza GP, a na 3 mies, jest kontrola u położnej. Następne "badanie" u połoznej jest między 7 a 9 mies. i wtedy sprawdzają słuch i wzrok u dziecka. Tak więc zanim polecisz na dłużej do Polski to dowiedz się tez jak to jest z tymi wizytami, czy możesz to zrobić w Pl., bo uzupełnić szczepienia na pewno możesz.
Co do płacenie macierzyńskiego - dostaje się czeki, więc spoko, nie ma podpisów, ewentualnie dowiedz się czy mogą Ci pieniądze przelewać na konto.

A tak co do wyprawki.... wiesz chyba jednak taniej jest kupić rzeczy dla dziecka tutaj, tzn. ubranka. W Polsce ubranka i pieluchy są drogie. Ale na pewno warto sobie w Polsce zakupić rzeczy, np. do szpitala, których tu nie dostaniesz. Na pewno dostałaś juz wykaz rzeczy, które musisz mieć ze sobą do szpitala. Sprawdź co tam jest i może coś sobie przywieziesz.

Dziewczynki - sorki, ale zaczął sie juz taki przedświąteczny szał. Po świętach amy chrzciny, więc głowę mam trochę zaprzątniętą.

Wszystkie Was pozdrawiam i życzę dużo zdrówka!!!!!!

reklama
Wichurko to co katrina pisze toż to prawda,ale za moich czasów pielucha tetrowa tutaj to był rarytas,bo zakochałam się we flanelowej a nie tetrowej,a takiej tutaj nie znajdziesz,albo b.rzadko.
A inna sprawa jeśli podasz swój numer konta na wniosku o MB to bez problemu na konto kasę dostaniesz.Ja nigdy nie pobierałam w czeku,dla mnie to nowość.
Pamiętaj tylko o tym,że jak złożysz podanie na Child Benefit to możesz go stracić jeśli będziesz przebywała po za granicami Irl.ja straciłam jak wyjechałam na 4 miesiące do PL.I wtedy długo trzeba odkręcać,że wracasz,bo co 3 lub 6 miesięcy będzie przychodziło pismo do Ciebie o potwierdzenie pobytu dziecka w Irl.
Po za tym ze szczepieniami sobie dasz radę,to ok.Tylko mogą dać sygnał do CHB section,że nie zjawiasz się na szczepienia,albo nie odpisujesz na listy.

No nic to,chciałam tylko koleżance poradzić.

P.S powodzenia Wichurko.Ignacy,piękne imię,sama chciałam dać tak młodemu..ale wyszedł Jeremiasz...
aha,leki jakie bym przywiozła to espumisan,tormentiol,linomag,alantan,cebion,gaziki do przemywania pępka Leko,Frida i jak coś mi się przypomni to napiszę.

Ostatnia edycja:
Wichurko - tak jak napisała anineczka, pieluch flanelowych to tu nie znajdziesz, a tetrowe (przynajmniej tutaj u nas) są po 2 Euro/ szt., to w Polsce na pewno są tańsze.

anineczka - ja co prawda nie występowałam, żeby mi MB wpłacali na konto, a sami mi przysyłali czeki. W sumie było mi wszystko jedno, bo ja i tak codziennie wychodzę na spacer, więc odwiedzenie poczty raz w tygodniu to nie był problem.

Bry
Wczoraj w pracy byłam, a potem gołąbki robiłam, z myślą, ze to na święta część zostanie, ale mam jeszcze kapustę to któregoś dnia dorobię, bo jak się chłopaki dorwą to chyba nic nie zostanie:-p
Mój dzidziuś jest taki aktywny, aż mi dziwnie, bo Ania to tak spokojnie się ruszała a teraz tak mocno i wyraźnie:rofl2:

Dobrej niedzieli

hej dziewczyny mam do was pytanie szukam i szukam i znalezc nie moge a wiec chodzi mi o to ze przyjezdza do mnie mama nie wiemy na jak dlugo i w zawiazku z tym chcialam was zapytac czy jest mozliwosc zeby dostala tu medical card czy moze sa jakies inne sposoby.Bedzie tutaj spokojniejsza pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
asiuasiu1 na pewno możecie mamę ubezpieczyć w VHI czy innej prywatnej ubezpieczalni.
A o resztę zapytaj u źródła.Nie wiem czy można ją podpiąć pod was,a jeśli wy nie macie MC to ona na 100% nie dostanie.

Do góry