reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

dranissimo - moja mama załatwiała nam w USC sprawy związane z polskim aktem urodzenia i nie miała żadnego pełnomocnictwa (czyli zależy to tylko od urzędnika), bo jest osoba blisko spokrewnioną i miała takie prawo. Odpis aktu urodzenia dostajesz od ręki, ale tylko umiejscowionego w polskich ksiegach USC - czyli te, które sa juz wpisane, na nowy wpis trzeba troche poczekać - moja mama chyba po tygodniu albo dwóch odbierała juz gotowy akt urodzenia. Nie wiem ile czasu w PL trzeba czekać na pesel, ale w Konsulacie chyba w ciągu 3 dni to mają.
Z tym, że jak juz pisałam, gdy chcieliśmy złożyc sam wniosek o nadanie numeru PESEL to opłata wyniosłaby nas chyba cos ok. 30E, a przy składaniu wniosku na nowy paszport (ten roczny akurat sie kończył) po prostu wpisuje sie notkę, że dot. także nadania nr PESEL i jest bez dodatkowej opłaty.
Co do kompletu dok. potrzebnych w USC to radziłabym Ci zadzwonić do swojego i dopytać odnośnie skorygowania polskiej pisowni nazwiska.
U nas wymagali aktu urodzenia męża - dobrze, że wcześniej sie dowiedziałam, bo mąż urodził się w zupełnie innym mieście, a akty wydaje się tylko wnioskodawcy, rodzicom, dziadkom (chyba) i pełnoletnim dzieciom. U nas to załatwiła teściowa, bo mieszka tam niedaleko, więc byliśmy "dokumentnie" przygotowani.

reklama
Witam-a zapowiadali dziś słonko:/
Tichonek-ja już w jakimś teletygodniu czy cuś(tzn reklamie)widziałam,że "rozdzieli ich śmierć";)))
Barmanka-każdy penny jest inny i każdy inne promo ma,ale ostatnimi czasy bywałam w okolicy naszego-i dno:(za to kolejny raz podkreslam,że w dunnesie wydałam fortunę-np.kurteczkę dla Nisi ,na którą szkoda mi było 12e(taka wiosenno-jesienna)kosztowała całe3e:)))Nie mówiąc o innych rzeczach-dla całego towarzystwa:)))no my jeszcze z najmłodszą na żadnej wodnej atrakcji nie bylismy,ale starsza trójka to tez takie foczki-dramat jak z wody mamy wyjśc;)))
Margaritta-no i o!Dobrze prawisz;)))))
Aureliamarcel-no dzień opóźnienia,ale i tak Wam życzę samych szczęśliwych i zgodnych chwil!!!
Kamcia-a Ciebie gdzie wcięło?Pewnie z Didi urzędujesz,bo obie zniknełyscie;))))
Miłego dnia Kobietki:)))

witam :-)

zalegle posty tak na szybko :sorry2:

Marcysia sliczny torcik :tak: super ze tak tanio sie wam grilek trafil :tak:
Wilwa zdrowka dla Tobiaszka :tak:
anineczko ale macie kartonow :szok: ale ja tez bym tyle miala, bo ja taki chomik troszke, a moze sie przyda jeszcze:-D
Kasiuleczka ale ciacho, mmmm :rolleyes2:
Ewelcia Ty mi z tym odchudzaniem nie przesadzaj !!! z czego??? :confused:
Tichonek tez nie pomietam kiedy sobie cos kupilam, ja zawsze to mowie" ale to jest takie ladne ":-D
Wisienka zdrowka zycze i oby problemy szybko minely :tak:
Lubiczanka pisze do Cie :-D a no tak z ta pogoda jest, no :dry:

narazie tyle
milego dnia

Margaritta, ja nie pamiętam kiedy w kinie byłam :zawstydzona/y: ale pocieszam się tym że jak młody dorośnie to będę z nim brykać :tak:

Anieneczka, wow ile kartonów!
Ja z tego domu to chyba się już nie rusze, właśnie ze względu na pakunki. Nawet nie chce mi się myśleć ile klamotów się tu nazbierało :szok:

Lubiczanko, nie mogę się "przytulić" bo te co zawiniły będą się miały na baczności :sorry2: a ja tak lubie ni z gruszki ni z pietruszki wskoczyć z hasełkiem MAM WAS !
Robiłaś już tą bitą śmietanę z tego przepisu?

Aniaa, oj szkoda że wcześniej nie wiedziałam iż mieszkasz w pobliżu :-( No ni może następną razą. A Wy już w tym waterparku?

Ewelcia, z mojej strony ostro też nie będzie :nerd: wpadne tylko i powiem Wiem wszystko ...pip...pip...ty :-p
Podjadanie wieczorem też mnie gubi :zawstydzona/y: mimo że jestem sama i paradoksalnie powinni mi być łatwiej nie żreć, ale... przy filmie zawsze coś szamam:confused:

Asienka, hihi ja ostatnio mężowego też się pytałam, czy byśmy nie pojechali gdzieś dartem.. To popatrzył się na mnie jak na wariatke, no bo po co jak auto jest :rolleyes2:

Kasiuleczka, patrzyłam przepis. Zebra jest szybsza do zrobienia ;-) a wychodzi z wyglądu tak samo jak Twoje :tak:

i na razie tyle, młody kręci się koło kompa nie chce by zniweczył mi posta :cool2:

Tichonku, zapomniałam Ci napisać, ostatnio byliśmy przechodem w Jervisie,, pracownica Next rozdawała kupony. Jak wydasz 30e na zakupy online to 15e masz off. Akurat będzie na kozaczki dla Marcela. Dziś sobie oblukam jakie by mi pasowały ;-)

Wiesienka, poprawy zdrówka życzę.

Asienka, no ja wiem że to frajda :tak: tylko ten mój stary zapomniała chyba jak to było jak sam był dzieckiem :growl:

Dobra a ja mam takie pytanie w związku z Waszą rozmową z wczoraj.. Dla pewności powiedzcie mi czy
zameldowanie = umiejscowienie?
Co się stanie (jakie konsekwencje mi grożą) jeśli dziecko nie będzie umiejscowione? Jakie 'przywileje' mam z racji umiejscowienia dziecka? Ile czasu mam na umiejscowienie dziecka? Czy mogę to zrobić np za 5 lat?

reklama
Barmanka no ja nie pomoge:sorry2:, ale chetnie sie dowiem :zawstydzona/y:
Lubiczanka pisalam w sensie ze : UWAGA!! pisze do ciebie wiec czytaj :-D nie ze : NO przeciez pisze,no :wściekła/y:
ROZUMIESZ MNIE PRAWDA :-D:confused: ale namieszalam :-p

Do góry