reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
dranissimo jeśli tak jest to faktycznie dużo zachodu,dlatego ja pesel będę wyrabiała w ambasadzie Polskiej przy okazji wyrabiania paszportu :tak:

anineczko, no tak wyczytalam wczoraj z linku, ktory mi podrzucilas ;-)

Dla mnie z kolei, to wyrabianie paszportow w Ambasadzie to jakas porazka. Trzeba sie nadzwonic, najezdzic, naczekac... :-( Musialabym z mezem tracic dzien, zeby dostac sie do Ambasady zeby zdac dokumenty i potem to samo, zeby je odebrac i wszedzie tachac ze soba dziecko... :/ Narazie mamy irl paszport (na 3 lata) wiec sobie dam siana z pl dokumentami dla Malej, chyba ze w miedzyczasie wyrobie Jej DO, ktory ponoc jest na 5 lat... moze uda sie go nam wyrobic w ciagu roku czy dwoch, przy okazji naszych wyjazdow do pl

dzindusia, my tez za jakis czas wrocimy dlatego chce wszytsko pozalatwiac, choc straszecznie tego nie lubie, bo przeraza mnie biurokracja, zwlaszcza ta w pl. A z tym meludnkiem to cos czuje, ze co urzad to inna wersja, bo na necie, na forach dziewczyny roznie o tym pisza...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No tak,ja mam bliżej to i dla mnie nie problem.Ale później to też można paszport 5 letni wyrobic,choc co za różnica.:sorry2:
Ale wiesz co,weź ze sobą akt urodzenia Irlandzki do Pl i przetłumacz przez przysięgłego i spróbuj chociaż.Z tego co dzindusia pisze,teraz wystarczy tylko wyrobic polski akt urodzenia a reszta idzie automatycznie,sami meldują,sami wyrabiają pesel...kiedyś to trza było się nalatac:dry:

Witam

aniaa83, no nie mow, ze nawet nie zdaze Malej zarejestrowac! :szok: Ja tak naprawde to bede w domu tylko pare dni... Ta "£$%%^& polska biurokracja! Watpie, zeby u nas poszli na pelnomocnictwo, bo juz kilka miesiecy czekam na swoj nowy dowod i wszytsko musze robic osobiscie, a to trwa...
Napisz mi prosze, jakie papoiery stad trzeba zawiezc na becikowe? :-)

Przepraszam ze dopiero teraz Ci odpisuje ale wczoraj juz nie bylam wstanie pisac :-)
Pobierz sobie z netu dokumenty:
Wniosek o becikowe
Oswiadczenie o niepobieraniu wczesniej becikowego
Te dokumenty wypelnij sama a do GP zaswiadczenie lekarskie potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka
ja pobieralam z tej strony:Wzory Pism &#183 Ulga podatkowa &#183 Becikowe

Barmanko ijak podobalo sie na basenie?my w Droghedzie nie bylismy wiec nie wiem jakie tam warunki za to bylismy na Blanchu i jak dla mnie ok
No szkoda ze sie wczesniej nie zgadalysmy

Gliwa jak tam glowa?bo u mnie kiepsko :sorry2:

Uciekam konczyc galabki
Milego dnia:-)

Miłego Dzionka.:-)
Aniaa83
wczoraj jak pojechaliście,wykapaliśmy Igorka nakarmiłam.I pozniej wypiłam jeszcze dwa drineczki za Jacka zdróweczko bo miał urodzinki.Więc mała bąbeczka była.Dziś troszke pospałam.

Ostatnia edycja:
anineczko, akt wezme, tylko bedziemy miec malo czasu i na pewno nie dam rady. Najwyzej Mame poprosze zeby sprawy dokonczyla, jak sie bedzie dalo, a jak nie to na raty bede zalatwiala, za kazdym przyjazdem :-D
My juz jestesmy poltora roku po slubie, a ja nadal nie mam DO z nowym nazwiskiem, bo tyle to trwa, ze nigdy nie moge sie wyrobic z zalatwieniem :-D Teraz jak pojade to w koncu odbiore owy :-D Ja jakbym pracowala w takim urzedzie, to bym wszytskim na reke szla. Uwazam, ze ludzie maja za duzo na glowie, zeby jeszcze takimi sprawami robic im pod gorke!

anineczko Ja jakbym pracowala w takim urzedzie, to bym wszytskim na reke szla. Uwazam, ze ludzie maja za duzo na glowie, zeby jeszcze takimi sprawami robic im pod gorke!

Tak samo mowila do J jak zalatwialismy papiery :tak:babka powiedziala nam ze bedzie to trwalo okolo 3 miesiecy a co do dokumentow ktore trzeba zlozyc to czytalam ze dziewczyny Ci odpowiedzialy wiec nie bede sie powtarzac tylko dodam ze jest duzo papierow do wypelniania i najlepiej zebyscie byli obydwoje przy zalatwianiu
Gliwa to masz glowe :-D

Bry:-)
O Kożuchowskiej też już dawno wiedziałam,że odchodzi z serialu ale nie wiedzieli jak to załatwić no i wzięli ją uśmiercili:-DPonoć będzie miała wypadek ale nie zginie od razu,jej śmierć będzie długa i powolna:sorry:Się scenarzyście zemścili:-DA Marek będzie miał nową wybrankę serca;-)
Barmanko byłam w niedzielę w Nexcie naszym i nic nie dawali,zresztą ja nie robię zakupów on line:no:Ale dzięki:-)
Idę papu:tak:

dranissimo ja spisalam u notariusza upowaznienie dla tesciowej zeby reprezentowala mnie w kazdym urzedzie ws wyrobienia dokumentow dla patryka (ale i do innych spraw tez) i teraz nie musze sie martwic ze mi w urzedzie ''cos''znajda ze im brakuje czy nie pasuje...... dlatego jesli masz w pl kogos takiego to ja uwazam ze to bardzo dobry pomysl....nio ale to moje prywatne zdanie:zawstydzona/y::sorry2:;-)

anineczko nio tak mi babeczka powiedziala w urzedzie ze nigdzie nie musze z formularzami i podaniami latac bo oni miedzy soba sami to zalatwiaja i ze jak juz pesel bedzie gotowy to poinformuja ze mozna podjechac i odebrac a meldunek z automatu Wiadomo paszport czy DO trzeba pojezdzic i postac w kolejkach U nas w krk to naprawde wyzwanie:confused2::confused2::confused2:

ja to dzis za twoja rada i rada margaritty to sie przejde do przedszkola tu umnie i popytam bo troszke sie wystraszylam ze nawet na platne moze byc ciezko a tu gdzie mieszkam to dzieci mnustwo.............:sorry2:

reklama
helloł

dzindusiu spokojnie- pewnie co "dzielnia" to inaczej- jak w urzedach :-D ale dla swojej spokojności spacer po przedszkolach zalicz:tak: ja w stolycy to może dlatego tak długo :confused: tu to dopiro dzieciaków jest:sorry2:

a wczoraj w gazetce wyczytałam ,ze... "rząd zamierza zrewolucjonizować system szkolnictwa w przyszlym roku. tzn chce aby dzieci poszły do szkoły w wieku 5 lat a nie 4 jak do tej pory" :confused: akurat moja Niki podlega tym rewolucjom :confused2: i rodzice się buntują co mają zrobić z dzieckiem przez ten rok caly- bo poprzeczki wiekowej dla przedszkola nie podniosą :dry: mam nadzieję, ze to nie przejdzie:confused2:

anineczko
no to chociaz tyle ze się pokończyły kartoniska:cool2: a w sklepie z mundurkami trzymałam się dzielnie- za portfel:confused2::-D

już sie nie moge doczekać emki :cool2::-D

barmanko dziękuję za wczorajszy melduneczek-piękny był :-D

muszę coś zrobić/ zmienić bo deprecha mi się pogłebia :confused2: pomaluje grzejnik, albo kawałek ściany moze- bo poprzestawiać nie mam jak zbytnio :confused2:

no to do miłego laseczki

Do góry