reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Dziewczyny, zwracam sie do ekspertek ;-) Jedziemy za jakis czas do pl, no i mam pytanie a propo dziecka. Co trzeba zalatwiac jesli chcialabym Mala zarejestrowac w pl, tzn wyrobic Jej pesel itp. Jakich dokumentow potrzebuje? Czy trzeba akt ur Malej, pelny, czy odpis, no i ile?
W ogole co trzeba z dzieckiem zalatwiac?

To nie jest taka prosta sprawa jak sie wydaje przynjamniej teraz bo przepisy sie pozmienialy.My bylismy w kraju 2,5 tyg i tylko tyle ze papiery wypelnilismy i dalismy pelnomocnictwo dla Mamy aby dalej zalatwiala
A o becikowe mozesz sie starac :-)ja sie staram we srode bede miala papier od GP wysle do kraju i reszte Mama zalatwi :tak:

A dwa nam przyslali listz informacja ze akt urodzenia Leny jest gotowy i ze mozna go odbrac

Ewelcia u mnie z przemiana kiepsko oj naprawde kiepsko

reklama
Drannisimo-dają,dają;)))a co do peslu-polecam w konsulacie w dublinie złożyć wniosek...my dla Danielka tak wyrobiliśmy-wniosek możesz sobie wydrukować ze stronki konsulatu.no i w takim przypadku nic nie musisz tłumaczyć:)))

w zasadzie to my jedziemy juz w ta sobote, wiec chyba juz nie ma sensu bo sie nie wyrobimy w czasie, bo nawet takie wyrobienie peselu z konsulatu tez troche trwa... Przetlumaczymy sobie w pl ten akt ;-)

Niby tak, ale jak w imieniu lub nazwisku są polskie znaki diakrytyczne to peselu nie wyrobią w konsulacie. My dla Ani też w konsulacie wyrabialiśmy:-)

no niby u nas bez pl znakow, ale jak juz napisalam, nie ma czasu ;-)

To nie jest taka prosta sprawa jak sie wydaje przynjamniej teraz bo przepisy sie pozmienialy.My bylismy w kraju 2,5 tyg i tylko tyle ze papiery wypelnilismy i dalismy pelnomocnictwo dla Mamy aby dalej zalatwiala
A o becikowe mozesz sie starac :-)ja sie staram we srode bede miala papier od GP wysle do kraju i reszte Mama zalatwi :tak:

aniaa83, no nie mow, ze nawet nie zdaze Malej zarejestrowac! :szok: Ja tak naprawde to bede w domu tylko pare dni... Ta "£$%%^& polska biurokracja! Watpie, zeby u nas poszli na pelnomocnictwo, bo juz kilka miesiecy czekam na swoj nowy dowod i wszytsko musze robic osobiscie, a to trwa...
Napisz mi prosze, jakie papoiery stad trzeba zawiezc na becikowe? :-)

dranissimo dowód osobisty to zupełnie inna para kaloszy.Nikt i nic nie wyda osobie postronnej dowodu osobistego.
Ale spokojnie można wypisac pełnomocnictwo co do załatwiania peselu dla dziecka.
Ja też pisałam pełnomocnictwo na mojego ojca w sprawie peselów,zameldowania dziecka. ;-)

dranissimo dowód osobisty to zupełnie inna para kaloszy.Nikt i nic nie wyda osobie postronnej dowodu osobistego.
Ale spokojnie można wypisac pełnomocnictwo co do załatwiania peselu dla dziecka.
Ja też pisałam pełnomocnictwo na mojego ojca w sprawie peselów,zameldowania dziecka. ;-)

anineczko, no nie do konca, bo np mojemu M wydali dowod osobie postronnej - Jego Mamie i Mu przyslala poczta go ;-) Ale to chyba po znajomosci bylo wiec sie nie liczy... ;-)
Ale dobrze wiedziec, w razie wu, ze pelnomocnoctwem da sie cos zalatwic, jakby mi czasu zabraklo... :-)

dranissimo - musisz mieć irlandzki akt urodzenia przetłumaczony na polski i w USC w Polsce musisz zostawić obydwa (nie oodadza Ci irlandzkiego), mało tego, jeśli w nazwisku są polski literki to potrzebny będzie także akt urodzenia taty (jeśli dziecko nazwisko po ojcu), nam akt urodzenia wyrobili w ciągu tyg. czasu, a Pesel w konsulacie wyrobisz dopiero jak masz Polski akt urodzenia i najlepiej przy składaniu wniosku o paszport, bo wtedy dodatkowo nie płacisz za to.

dranissimo - musisz mieć irlandzki akt urodzenia przetłumaczony na polski i w USC w Polsce musisz zostawić obydwa (nie oodadza Ci irlandzkiego), mało tego, jeśli w nazwisku są polski literki to potrzebny będzie także akt urodzenia taty (jeśli dziecko nazwisko po ojcu), nam akt urodzenia wyrobili w ciągu tyg. czasu, a Pesel w konsulacie wyrobisz dopiero jak masz Polski akt urodzenia i najlepiej przy składaniu wniosku o paszport, bo wtedy dodatkowo nie płacisz za to.

o Bozesz Ty moj, ja totalnie nie mam glowy do zalatwiania tego typu papierkowo/socjalnych spraw. Totalna czarna magia to co piszesz :-D

anineczko to umiejscowienie aktu, a wydanie peselu to nie to samo? :sorry: Tzn jak dam im akt przetlumaczony to nie bede miala od razu peselu? Kuzwa... Moze Mama mi pomoze, jak dojade do domku :-D A czemu nie meldujesz? A da sie pesel bez meldunku zrobic? Przeciez w pl wszedzie pytaja o adres zamieszkania...

Dranissimo no nie,bo najpierw wyrabia się akt urodzenia a później pesel,bo na wydanie pesel mają czas do 3 miesięcy,akt to z reguły na miejscu się dostaje.No chyba,że się coś zmieniło.
pesel bez meldunku się da zrobic,nie melduję bo w zasadzie do niczego mi to nie potrzebne,teraz nawet dowód osobisty można wyrobic bez meldunku.A w styczniu 2014 ma byc zniesiony meldunek w Pl.

tutaj coś jeszcze:
Wymagane dokumenty:
1) Podanie
2) Dowody osobiste osób wnoszących podanie
3) Odpis aktu zagranicznego (oryginał lub kserokopia potwierdzona przez zagraniczny USC, który akt sporządzał)
4) Tłumaczenie na język polski dokonane przez tłumacza przysięgłego lub polskiego konsula
5) W sprawie o umiejscowienie aktu małżeństwa- odpisy skrócone aktów urodzeń małżonków,
6) W sprawie o umiejscowienie aktu urodzenia - odpowiednio: odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców- jeżeli rodzice pozostają w związku małżeńskim, odpis skrócony aktu urodzenia matki- jeżeli matka jest panną, odpis skrócony aktu małżeństwa matki z adnotacją o rozwodzie – jeżeli małżeństwo matki dziecka zostało rozwiązane przez rozwód, odpis skrócony aktu zgonu męża matki – jeżeli matka dziecka jest wdową,
7) Pisemne pełnomocnictwo oraz dowód osobisty pełnomocnika – jeżeli w imieniu zainteresowanych występuje pełnomocnik

reklama
witam
nie mam zbytnio czasu pisac:zawstydzona/y: troche mam problemow:-( a poza tym zdrowie szwankuje wiec trzeba sie troche oszczedzac, ale napisze:

ewelcia86- ja wlasnie taka diete stosuje, rano nie jjem sniadania, dopiero w pracy o 10, potem cos tam na przerwie o 13 i w domu obiad o 18, z reguly Asia polowe zjada:-D, zadnych przekasek i pije wode i juz mi spadlo sadelko, a jeszcze raz dziekuje za przepis na pizze pyszna wyszla:tak::-);-)
dzindziusia- my bylismy w piatek u pielegniarki i powiedziala ze u nas to wystarczy isc w styczniu jak chce zeby Asia poszla od wrzesnia, ale wiem ze na D8 kolezanka zapisywala juz ponad rok wczesniej, nie ma miejsc a duzo dzieci.

Ostatnia edycja:
Do góry