reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Dziewczyny, zwracam sie do ekspertek ;-) Jedziemy za jakis czas do pl, no i mam pytanie a propo dziecka. Co trzeba zalatwiac jesli chcialabym Mala zarejestrowac w pl, tzn wyrobic Jej pesel itp. Jakich dokumentow potrzebuje? Czy trzeba akt ur Malej, pelny, czy odpis, no i ile?
W ogole co trzeba z dzieckiem zalatwiac?

Dziewczyny, zwracam sie do ekspertek ;-) Jedziemy za jakis czas do pl, no i mam pytanie a propo dziecka. Co trzeba zalatwiac jesli chcialabym Mala zarejestrowac w pl, tzn wyrobic Jej pesel itp. Jakich dokumentow potrzebuje? Czy trzeba akt ur Malej, pelny, czy odpis, no i ile?
W ogole co trzeba z dzieckiem zalatwiac?

Akt urodzenia, który dostaliście w Ire musicie przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego i iść oboje wypełnić papiery, najpierw wyrobicie Pesel, potem małą umiejscowicie, czyli wpiszą Wam akt urodzenia do polskich ksiąg stanu cywilnego:-p, potem możecie wyrobić małej dowód, o ile zechcecie, ale nie wiem, czy zdążycie:-p:cool2:. Możesz składać wniosek o becikowe

Anineczko ja tez mialam pelne kosze,ale poczekalam jak mi zabrali i pozniej m przewiozl juz puste tutaj...
Mam jeszcze i tak dwa pelne po osttanich lokatorach:wściekła/y:...kolega mial mi na lewo zalatwic karteczke na bin,taka jednorazowa,ale nie mogl na razie...w tym tyg recycling i musze zas tydzien czekac..
Malo tego,jakies rury nam klada na osiedlu i we czwartek smieciara nie dojechala do nas z AES-u i tez mam pelen bin:sorry:

Dzieki asienka, czyli tak jak myslalam troche tego zalatwiania nas czeka... Narazie chce Mala tylko "umiejscowic" czy jak to tam zwal :-) Zglosic, ze mam dziecko, bo jak kiedys wrocimy, zeby nie bylo balaganu ;-) A jeden akr ur wystarczy na cale zalatwianie? Czy jakies kopie sobie dobrac?
A dowodu dla MAlej narazie nie potrzebujemy, mamy tutejszy paszport.
A becikowe daja [jak to fajnie brzmi, jakby w pl tak chetnie dawali :-D ]? Przeciez opieka i ciaza prowadzona byla tutaj?

Dzieki asienka, czyli tak jak myslalam troche tego zalatwiania nas czeka... Narazie chce Mala tylko "umiejscowic" czy jak to tam zwal :-) Zglosic, ze mam dziecko, bo jak kiedys wrocimy, zeby nie bylo balaganu ;-) A jeden akr ur wystarczy na cale zalatwianie? Czy jakies kopie sobie dobrac?
A dowodu dla MAlej narazie nie potrzebujemy, mamy tutejszy paszport.
A becikowe daja [jak to fajnie brzmi, jakby w pl tak chetnie dawali :-D ]? Przeciez opieka i ciaza prowadzona byla tutaj?

Chyba jeden Wam wystarczy o ile dobrze pamiętam. Ja becikowego nie brałam, ale wiem, ze dziewczyny załatwiały to może coś Ci podpowiedzą, jak to załatwić, bo ja nie mam pojęcia

Hej.Kurcze dziś to mi czas zlecial.Teraz siedze i odpoczywam.Igorek sobie lezy.Pozniej tylko obiad wstawie jak M przyjedzie z pracy.
Jeszcze nam papier nie przyszedł,zeby odebrac akt urodzenia małego.Dziś M ma zajechac do szpitala i sie spytać ,bo moze wogóle nie wysłali do biura papierów.Albo gdzieś zapodzieli.Zobaczymy co tam powiedzą.

Jeszcze nam papier nie przyszedł,zeby odebrac akt urodzenia małego.Dziś M ma zajechac do szpitala i sie spytać ,bo moze wogóle nie wysłali do biura papierów.Albo gdzieś zapodzieli.Zobaczymy co tam powiedzą.

z tego co sie orientuje, to chyba nic nie przysylaja, ze akt jest gotowy, tylko samemu trzeba isc po niego i wyrobic, bo tam podpis rodzica [lub obojga rodzicow] jest potrzebny - przynajmnioej tak jest u nas. Jak masz juz PPS dziecka to idziesz do urzedu i tam chwila moment i masz akt ur. No i chyba sie placi jakies e8 za jeden egzemplarz.

Drannisimo-dają,dają;)))a co do peslu-polecam w konsulacie w dublinie złożyć wniosek...my dla Danielka tak wyrobiliśmy-wniosek możesz sobie wydrukować ze stronki konsulatu.no i w takim przypadku nic nie musisz tłumaczyć:)))

reklama
Drannisimo-dają,dają;)))a co do peslu-polecam w konsulacie w dublinie złożyć wniosek...my dla Danielka tak wyrobiliśmy-wniosek możesz sobie wydrukować ze stronki konsulatu.no i w takim przypadku nic nie musisz tłumaczyć:)))

Niby tak, ale jak w imieniu lub nazwisku są polskie znaki diakrytyczne to peselu nie wyrobią w konsulacie. My dla Ani też w konsulacie wyrabialiśmy:-)

Do góry