reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Kilka razy spotkałam się już z dyskusjami i informacjami na ten temat. Polecam - warte uwagi i zastanowienia:tak:
Zobacz temat - TOKSYCZNE BUTELKI Z BPA m.in. AVENT !!!!!!! WAZNE !!!!
Trujące butelki dla niemowląt! - Polska Lokalna w Interia.pl - Wiadomości lokalne : Warszawa, Kraków, Poznań
http://www.consumer.philips.com/pag...iclePages/BPA/img/Material_Chart_20080423.pdf
Z ostatniego wynika, że tylko butelki Original Airflex Feeding Bottles zawierają BPA, pozostałe są w porządku.
Jak się cieszę, że karmiłam piersią i używałam tylko przez jakiś czas niekapka;-)

reklama
Witam w piekny i sloneczny dzionek:-)
Pisalam tu ostatnio ale jakos ciezko zlapac mi jakis wspolny jezyk z Wami:-(moze dla tego ze jestem nowa a Wy juz sie "znacie".
Pytalam czy cos wiecie wiecej na temat chorobowego i macierzynskiego tutaj,bo slabo sie orientuje:-(
Pozdrawiam

Witam
Ja ostanio malo pisze co ciagle cos sie dzieje - jeszcze 3 dni i jade do PL:-D

ewelcia ja ci nie pomoge bo ody dwie ciaze w IE nie pracowalam ;-) i nic mi sie nie nalezy...

Sofik ale fajnie ze lecisz do PL zycze udanego urlopu.
Wypocznij sobie, a coreczka niech sie zajmuja babcie:-)przeciz nalezy sie Tobie relax a corce kontakt z dziadkami.....
Buziaczki

Ewelcia... Co do chorobowego, to powinnaś mieć płatne, jeśli dostarczałaś do Social Welfare wszystkie niezbędne druczki i co najważniejsze, pracowałaś w Irlandii w 2006 roku (chodzi o zapłacone składki PRSI). Jeżeli w tym roku pracowałaś, bądź uczyłaś się dziennie w Polsce, to też Ci się należy, tylko musisz dostarczyć przetłumaczone zaświadczenia.

Ja byłam przez większość ciaży na zwolnieniu i nie było z tym problemu. Wprawdzie po 2 miesiącach chcieli mnie wezwać na komisję do Dublina :baffled:, dostałam nawet pismo w zwiazku z tym, ale na piśmie się skończyło.

Tu masz link do strony Citizens Information na temat Maternity Benefit
Urlop macierzyński-Information from CitizensInformation.ie

A tutaj do stronki na temat zwolnienia lekarskiego
Zasiłek chorobowy-Information from CitizensInformation.ie

W razie wątpliwosci służę pomocą, bo jak już wspomniałam, byłam w podobnej sytuacji.

W ogóle co to za cisza nastała na forum????

Dziewczyny, nie opierdzielać się:tak::-):-)...

Anineczka, jak tam w Polsce???

magdalena81 ja przed wyjazdem zabiegana, gotuje m , sprztam piore zbey potem nie było kolorowych ubranek, no i pakuje sie w SOBOTE ===> Dublin i POLSKA ;-)

Ale zagladam -ale cisza jak makiem zasiał...:baffled:

hej dziewczyny ja juz z powrotem w naszej "ukochanej"Irlandii, niewiem czy pamietacie ale na poczatku wrzesnia bylam w pl a pod koniec na teneryfie i bylo super slonce dawalo popalic az za bbb,co do rezerwacji bo ktoras z zdziewczyn mnie sie pytala to zalatwilismy wszystko sami przez neta tu macie str www.booking.com i wszystko sie zgadzalo i bylo zgodne ze stanem co tam pisza wiec naprawde oplaca sie rezerwowac samemu niz przez biuro bo to oczywiscie taniej:-)
A w pl tez pogoda dala figla bo polecialam 2 wrzesnia i cieplutko a za tydz w kozakach chodzilam i ocz\ywiscie chora przyjechalam tutaj ale coz pogoda sie zmienia to i moze tutaj sie zmieni heee

Ewelcia... Co do chorobowego, to powinnaś mieć płatne, jeśli dostarczałaś do Social Welfare wszystkie niezbędne druczki i co najważniejsze, pracowałaś w Irlandii w 2006 roku (chodzi o zapłacone składki PRSI). Jeżeli w tym roku pracowałaś, bądź uczyłaś się dziennie w Polsce, to też Ci się należy, tylko musisz dostarczyć przetłumaczone zaświadczenia.

Ja byłam przez większość ciaży na zwolnieniu i nie było z tym problemu. Wprawdzie po 2 miesiącach chcieli mnie wezwać na komisję do Dublina :baffled:, dostałam nawet pismo w zwiazku z tym, ale na piśmie się skończyło.

Tu masz link do strony Citizens Information na temat Maternity Benefit
Urlop macierzyński-Information from CitizensInformation.ie

A tutaj do stronki na temat zwolnienia lekarskiego
Zasiłek chorobowy-Information from CitizensInformation.ie

W razie wątpliwosci służę pomocą, bo jak już wspomniałam, byłam w podobnej sytuacji.

W ogóle co to za cisza nastała na forum????

Dziewczyny, nie opierdzielać się:tak::-):-)...

Anineczka, jak tam w Polsce???

Pozwole i ja sobie poprosic o pomoc..Od wtorku jestem na zwolnieniu lekarskim,wiec mam teraz duuuzo czasu na wczytanie sie w Wasze forum..:-)
Mam na imie Agnieszka ,jestem mama 13letniej Wiktorii,a juz za 10 tyg.oczekujemy nowego czlonka rodziny:))..i juz nie mozemy sie doczekac:)
Tak jak napisalam ,jestem na zwolnieniu lekarskim,moj GP dal mi forme MC1 ,ktora mam zaniesc w ciagu 7 dni do SW a potem raz w tyg.donosic forme MC2..troche sie przestraszylam jak przeczytalam,ze zeby socjal zaplacil mi za zwolnienie musze miec odprowadzane skladki w 2006 roku!!:-(moja sytuacja wyglada tak,we wrzesniu minal rok jak nie przrwanie pracuje w jednej firmie(daje mi to ponad 52skladek PRSI),wczesniej(wciaz 2007rok) pracowalam na part time 3m-ce,a po 3 tyg.przerwy full w innej firmie ale tez 3 m-ce,po 1,5m-ca trafilam do obecnej pracy..troche sie stresuje,bo pracowalam w irlandii tylko w 2007 roku mimo ze mieszkam tu od 2006..Czy socjal nie zaplaci mi za zwolnienie lekarskie?
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawima cieplutko:)

Magdalena w 2006r zaczelam pracowac od poczatku maja,pracowalam tez caly 2007r no i teraz.Martwi mnie to ze nie mam za wiele oplaconych tych skladek PRSI i chyba mi jednak nie zaplaca za chorobowe.
Co z macierzynskim tez nie wiem?

Jeszce nie otwieralam tego linka dotyczacego macierzynskiego zaqraz to zrobie.
Jesli to n ie problem dla Ciebie to czy ,mogla bys cos na ten temat napisac.
Pozdrawiam

reklama
Do góry