reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

kobietki nie wiem czy ten temat był poruszany na wateczku ale mialabym do was prosbe i zarazem pytanie o rade: czy mozecie mi napisac - konkretnie mamy mieszkajace w Dublinie - do jakiego pediatry chodzicie z dziecmi? i do ktorej przychodni jestescie zapisane?
I czy mozecie mi rowniez doradzic do jakiego GP sie zapisac? No i kiedy to zrobic najlepiej? Tuz po przylocie do Dublina czy poczekac az sie zachoruje? bo nie wiem jak to sie tam na miejscu robic?
My mamy ubezpieczenie VHI jesli dobrze pamietam to co mi maz przekazal

Z gory bardzo wam dziekuje za wszystkie odpowiedzi;)
A my juz w ost etapie sprzatania mieszkania i pakowania:)

reklama
Quki - ja Ci bardzo nie pomogę, bo nie mieszkam w Dublinie, ale jeżdżę tam do polskiej kliniki Polscy Lekarze w Dublinie, Polski Ginekolog, Dermatolog, Polska Przychodnia Lekarska
i jestem zadowolona. Jeśli macie Medical Card, to moim zdaniem najlepiej wybrać lekarza najbliżej domu. Z moich doświadczeń nie ma to znaczenia, bo lekarze pozostawiają wiele do życzenia, ale o tym musisz się przekonć sama, bo co przypadek, to doświadczenie:)

Pozałatwiałam wszystko. Teraz czekaja mnie dwa tygodnie ostatecznych zakupów i młoda może zacząć przygotowywać się do wyjścia:):) Albo wychodzić:)

quki ja bylam raz w medicusie ale to jest kawalek drogi ode mnie wiec znalazlam przychodnie polmed w centrum oczywiscie pisze ci tutaj o polskich przychodniach.co do irl lekarzy to jak macie medical card to radze chodzic do irlandzkich bo to za darmo a nie jestem zorientowana czy pl lekarze biora pod uwage mc ale wydaje mi sie ze nie.
POLMED.IE
a to jest linkk do drugiej przychodni
EMC Health Care Ltd.
ale jezeli jeszcze jestes w pl to zopatrz sie w rozne syropy i czopki badz cos w plynie przeciwgoraczkowego bo naprawde wizyta u lekarza wiaze sie z duzymi kosztami
nie ma potrzeby zebys szla do lekarza tylko po to zeby zapisac dziecko no chyba zebedzie wam potrzebny dokument od llekarza ze dzieci sa juz tutaj
w razie pytan to pisz :-)

biola dziekuje:* ja mam mnostwo pytan tylko mi tak glupio o wszystko was pytac, i wlazic butami w wasze watkowe zycie:) tak na prawde to mi samej ciezko z tym wszystkim co sie dzieje od tych 2 miesiecy u mnie w zyciu rodzinnym bo dla nas ta zmiana zamieszkania nastapila bardzo nieoczekiwanie ... mielismy kilka dni na decyzje...i 2 miesiace na zorganizowanie wszystkiego w Polsce i tam na miejscu...
Najwazniejsze ze mamy gdzie mieszkac hihihi ja najbardziej boje sie o dzieci...wiadomo moj ang nie jest perfeckt ale w koncu po to wyjezdzamy cala rodzinka bym i ja mogla sie podszkolic:) Irl poki co traktujemy jako przygode i chec sprawdzenia sie na nowym miejscu, zwiedzania, ogladania i poznawania nowych znajomych.
To jesli to nie klopot mozecie mi troszke naswietlic tak na chlopski rozum o co chodzi z ta sluzba zdrowia? Wiem juz ze sie placi przy wizycie itd... ale nie wiem jeszcze czym sie rozni ta medical card i komu ona przysluguje od tego ubezpieczenia co wykupil maz pod nazwa VHI? Z gory przepraszam ze jestem az takimlaikiem ale nie mialam za duzo czasu by sie wczytac w to wszystko... nadrobie na pewno na miejscu ale wiadomo chce miec choc troszke orientacji w terenie:)))

yeeeah mam NCT :-) wlasnie wrocilam i jestem przeobrzydliwie szczesliwa :-) nawet kupilam piwko na wieczor, bo trzeba to oblac :-)

Larcia Gratuluje.Popije herbatką a ty piwkiem :-D

quki ja byłam raz w Medicusie u jakiejś doktor Elżbiety.Byłam zadowolona.
Twój mąż wykupił prywatne ubezpieczenie,ale ważne jest jeszcze jaki plan.Pewnie Family Plan.Ja tego nie mam,ale ma mój brat z bratową.Z tego co wiem, nie będziesz miała darmowych kosztów wizyty u lekarza tylko pokrycie 30 euro za wizyte (tak więc 20 e dopłacasz) tam jest wyszczególnione wszystko za co ty płacisz a za co ubezpieczalnia..Niech mąż przejrzy umowe.
MC czyli Medical Card należy się osobom,które nie zarabiają więcej jak chyba 408 euro na tydzień na rodzine.Mówie chyba bo nie jestem pewna ile dokładnie.
Na MC masz darmowa opieke lekarską,lekarstwa,dentyste,okuliste.
Ale ponoć to jeszcze zależy jaką MC dostaniesz bo jest MC1 i MC2,przynajmniej tak mi mówiła koleżanka dentystka.Jak tylko przyjedziesz do ROI to niech Twój mąż składa papiery na to.Jeżeli nie będziecie sie kwalifikowac to prawdopodobnie przyznają Wam GP Card.Na tą karte masz darmowego GP (lekarz rodzinny).
Formularz można sciagnąć na stronie HSE.ie - Health Service Executive Website - Medical Cards
Co jeszcze?....
A jeśli nie dostaniesz medical card możesz się starać o Drugs Payment Scheme.To takie cóś,że jak za leki w miesiącu wydasz więcej niż 85e reszta leków zadarmo.

Ogólnie polecam szukać lekarza jak najblizej miejsca zamieszkania jeśli nie jesteś zmotoryzowana.W Dublinie przebić się na pieszo jest ciężko.
Jeśli dzieci miały jakieś problemy zdrowotne poważniejsze mozesz zabrać przetłumaczoną dokumentacje.
Weź książeczke szczepień.
A w jakim są wieku dzieci?
Ja to sie zawsze zapisuje do lekarza zaraz po przeprowadzce ( a przeprowadzek miałam już 3 i chyba jeszcze jedna mnie czeka :wściekła/y: ).
Zresztą dlatego zapisuje się odrazu bo zawsze lekarze sami przesyłają moje karty zdrowia do nowego lekarza.

Coś jeszcze to pytaj ;-)

anineczka nic dodac nic ujac:-)
qukia gdzie bedziecie mieszkac w dublinie ?moze niedaleko nas :tak:ja mieszkam d6.a kiedy przylatujecie?nie martw sie ja tez mialam wiele obaw ale jakos dajemy rade
a co do zapisywania dzieci po przylocie do lekarza to wydaje mi sie to niepotrzebne chyba ze staracie sie o mc.w moim przypadku jak maly zachoruje lecze go w pl przychodni bo i takk sie placi wiec lepiej u polaka to chociaz go dobrze zrozumiem:-)

Mój mąż dziś złożył papiery na MC.Ale jakoś czuje w moczu,że nie dostaniemy.
Ale szanse na GP card są o wiele wyższe i dobre chociaż to :tak:
Biola a D6 to jaka to dzielnica? Chodzi mi o to jak sie nazywa? Finglas,Clondalkin itp ?
Bo ja jakoś się nie orientuje gdzie leży D1 czy D6 :happy:

jakoś czuje w moczu,:happy:

:laugh2::-D

Anineczka przydomek Pani Przeprowadzka ;-), amiana zamieszkania na terenie dublina??
My wąłsnie sie umowilismy w konsulacie w sprawie paszportu. Robiąc zdjecie Matyldzie moge ją trzymac na rekach??bo inaczej to nie wiem jak mozna, a kuzyn mi móił ze tło ma byc białe :szok:chyba ze narzuce na siebie przescieradło :rofl2:

reklama
:laugh2::-D

Anineczka przydomek Pani Przeprowadzka ;-), amiana zamieszkania na terenie dublina??
My wąłsnie sie umowilismy w konsulacie w sprawie paszportu. Robiąc zdjecie Matyldzie moge ją trzymac na rekach??bo inaczej to nie wiem jak mozna, a kuzyn mi móił ze tło ma byc białe :szok:chyba ze narzuce na siebie przescieradło :rofl2:

Witam laseczki!!!!;-)
Chocolate ja swojej niuni robilam u fot bez zadnego problemu.stojac bokiem,jedna noge mialam na krzesle zeby bylo wyzej i Laure na kolanku.Z tego co wiem robi a tez zdjecia na lezaco,wlasnie na przescieradle.Wszystko zalezy od fotografa.Ja wizyte w konsulacie mam juz za soba a paszport odebralismy w ten sam dzien gdzie normalnie czeka sie dwa tyg.

Do góry