reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

no wlasnie to mi powiedział pan urzędnik w konsulacie, ze jesli dziecko ma inne nazwisko niz moje, to bezpieczniej jest zabrac ze soba akt urodzenia ( w razie problemow na lotnisku ), ale skoro mowicie, ze wam nie byl potrzebny, to moze nikt się nie doczepi i nie bedzie podejrzewał, ze "ukradłam" dzidziusia ;-)

reklama
No a jak dziecko leci z dziadkiem, babcia? Niekoniecznei przeciez maja dziadkowie to samo nazwisko. PRzeciez nie ma obowiazku latania z rodzicami, jezdzenia z rodzicami, moze to byc przeciez ciocia, babcia, kuzynka...wazne zeby byl dorosly opiekun.

w takich przypadkach dobrze jest aby czlonkowie rodziny mieli pismo notarialne ... moja siostrzenica jak leciala do mnie z moimi rodzicami to siostra poszla do notariusza aby napisal ze oni wyrazaja zgode z taka a taka osoba na podroz ich dziecka..

zreszta kiedys przeczytalam w jakiejs gazeniew rubryce prawo..ze takie pismo jest potrzebne

no ale wszystko zalezy od lin lotniczych wiem ze oni rowniez maja jakies formulaze ale jak go wypisujesz to musisz sie zrzec w nim odpowiedzialnosci ..nie wiem dokladnie jak to wyglada bo kiedys tylko podslyszalam na lotnisku taka rozmowe obslugi z mama dziewczynki ktora miala sama leciec

h@nah nie strasz mnie :szok: czy to znaczy, ze kazdy moze sobie wywiezc moje dziecko posiadając jego paszport??? nigdy nie orientowałam się w tym temacie, ale chyba poszperam toszkę w necie, bo teraz to mam stracha o swoją pociechę, ale chyba jakas zgoda dla babci, dziadka, cioci itd. jest jednak potrzebna, chyba sprawdzają to na lotniskach, tyle się slyszy o handlu dziecmi itd. az mnie dreszcze przeszly na samą mysl, ze mozna sobie tak beztrosko zabrac dzieciaka i z nim wyjechac :szok:

Natak ja byłam w zeszły pon w Dublinie z moja 3 miesieczna corcią po paszport a ,że mieszkamy w Ennis to podroz jedna strone prawie 300 km i na miejscu nie umieli znalezc naszego nazwiska myslalam ze ich tam udusze i dopiero moj Patryk zauwazyl ,że jestesmy dopisani na samej górze ,więc kompetencją nasza ambasada nie grzeszy;/ też chciałam jakoś przyspieszyc ten paszport bo lecimy do pl 28 kwietnia i w ten sam dzien mozemy odebrac paszport dla Majeczki ,ale naszczescie lot mamy dopiero o 23.50 więc nie jest źle. Pozdrowionka :))

NATA a to nie doczytalam ze masz inne nazwisko to wrazie czego ja na twoim miejscu mialabym jakis dokument potwierdzajacy ze jestes matka,bo moga sie doczepic ale nie musza.

a teraz z innej beczki dziewczyny pomozcie mi bo chce kupic chrzesniaczkowi (i tu jest problem niewiem jak to nazwac po pl a co dopiero po ang) takie cos jakby baby woki toki tak zeby siostra jak bedzie w salonie slyszala maluszka jak sie obudzi,bo lata jak za krecona w ta i spowrotem a to jej napweno sie przyda.tylko wlasnie niewiem jak to sie nazywa moze ktoras cos takiego ma i prosze o opinie jak to dziala.znalazlam cos podobnego w katalogu w argosie ale nie wiem czy to to jest czy to monitor odechu.jezeli macie katalogi to doradzcie mi ktore wybrac

hejka,
Biola nazywa sie to baby monitor i jest duzy wybor w katalogu argosa.....ja mam taki z kamerka i mini telewizorkiem takze nie tylko slysze malca ale i widze.....super sprawa polecam.....

Ja tak sobie ciagle jeszcze mysle o tych przepisach dotyczacych podrozowania...No i wymyslilam ze raczej kazde panstwo bedzie miec swoje regulacje co do tego kto moze i na jakich zasadach podrozowac z dzieckiem. I nawet jesli zgoda notarialna...to w jakim jezyku: polskim, angielskim, francuskim? Tlumaczenie? No i co z odmiennoscia przepisow opiekuna prawnego...Bo...np w Irlandii ojciec wpisany do aktu urodzenia dziecka, jesli rodzice nie sa malzenstwem, nie staje sie automatycznie opiekunem prawnym tak jak ma to miejsce w Polsce. Jest tylko i wylacznie ojcem i dopiero odpowiednia deklaracja w odpowiednich urzedach i zgoda matki robi z niego opiekuna prawnego. W innym wypadku tylko i wylacznie matka jest odpowiedzialna za dziecko...stad CHB jest tylko na matke lub wymaga jej zgody :) Tak wiec mimo iz dziecko moze miec takie nazwiska jak ojciec to niekoniecznie bedzie on osoba do decydowania o losach dziecka

reklama
Do góry