reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Wyczuwam tutaj jakąś agresję. :baffled:
Nie pochwalam i nie toleruję żadnych przejawów nacjonalizmu czy rasizmu, jednak nie możesz porównywać tego jak Irlandczycy nas traktują z tym jak Polacy traktują przedstawicieli innych narodowości pracujących w Pl. W Polsce zatrudnia się obcokrajowców po to żeby Polakom nie płacić więcej (czytaj-godnie). I pewnie w tym momencie odezwą się głosy, że Irlandczyk tez woli zatrudnić Polaka za minimalną stawkę niż rodaka, bo ten będzie chciał więcej.Jest jedno małe ale....Mianowicie najniższa stawka w Irl nie jest stwaką głodową (a w Pl i owszem).
Heh, chyba bym mogła wypracowanie napisać.
A dlaczego chcę rodzić tutaj, a nie dorobić się i urodzić w Polsce??? Bo swojej decyzji o macierzynstwie nie uzależniam od stanu konta, posiadania mieszkania czy jakichś jeszcze innych dziwnych czynników. Poczułam, że właśnie teraz pragnę mieć dziecko, to się na nie zdecydowałam, i zdecydowałabym sie bez wzgledu na to czy byłabym w Polsce, Irlandii czy na Grenlandii. To chyba sensowne. Gdybym czekała aż sie dorobię wszystkiego czego chcę, to pewnie przed 40-tką bym się nie zdecydowała.

Anineczka ktoś tylko wyraził swoje zdanie na temat Irlandczyków, ich (braku) kultury itp.
Nie oczekuję, że będą kłaniać mi się w pas, nie zależy mi na tym absolutnie. I nie jest mi tutaj źle, bo gdyby tak było, zmyłabym się już dawno. Tak samo nie sądzę, że w Polsce jest pięknie i kolorowo, ale nie wszystko jest albo białe albo czarne..............
A zaczęło się od kwestii paszportu..........

Pozdrawiam.

reklama
O paszport irlandzki dla dziecka moga sie starac rodzice, ktorzy przed porodem w ciagu ostatnich 4 lat trzy lata przebywali w iralndii . Wystarczy, ze jedno z rodzicow spelnia te kryteria.

O paszport irlandzki dla dziecka moga sie starac rodzice, ktorzy przed porodem w ciagu ostatnich 4 lat trzy lata przebywali w iralndii . Wystarczy, ze jedno z rodzicow spelnia te kryteria.
Dokladnie.
I wtedy kiedy dziecko otrzyma paszport irlandzki rodzice tez moga sie o niego starac-jako rodzice.

Wyczuwam tutaj jakąś agresję. :baffled:
Mozliwe,ze sie troche wkurzylam,ale bron Boze zaraz agresja :sorry:;-)
Mnie po prostu szlak tfafia jak ludziom nieda sie dogodzic.
Nie mowie tu zaraz o Tobie.

Tym bardziej powinnismy sie wkurzyc,ze Polak w Polsce okrada Polaka! :eek::baffled:

Poprawiam sie z tym paszportem!Rzeczywiscie wyczytalam w internecie, ze wystarczy byc 3 lata z 4 w Irlandii.
Z tym, ze moja znajoma, ktora wystapila pare miesiecy temu o paszport dla swojego Malucha, uslyszala, ze musi udowodnic, ze mieszka juz 5 lat w Irlandii. A ze mieszka, to dzidzius dostal paszport. Kiedys, gdy rozmawialam z facetem, ktory zajmuje sie sprawami cudzoziemcow, powiedzial mi tak samo- musisz byc 5 lat, zeby dziecko dostalo obywatelstwo albo dziecko musi miec ukonczone 3 lata i byc urodzone tu. Wiec teraz sie zakrecilam i nie mam pojecia, co jest prawda. Bo pisze jak byk czarno na bialym, ale zycie pokazuje inaczej. Ale fakt- tak pisze na stronie glownej irish citizenship.

anineczka- probujemy kupic, bo juz mnie krew zalewa, gdy pomysle ile splacamy rocznie KOMUS za wynajecie. Wole splacac swoje. Jednak wiadomo- suma ograniczona. W marcu przeprowadzamy sie do two bedroom apt, bo one bedroom(placimy 600 e miesiecznie) juz zbyt ciasne dla naszej 3. Ale jak pomysle, ze placic komuc 800 euro miesiecznie za wynajecie mieszkanka...raaaaaaaany!Dlatego oczy i uszy mam dookola w poszukiwaniu domu.

No to sie afera rozpetala :-) A zaczelo sie od glupiego paszportu, napisalabym swoje zdania, ale z racji na moj stan nie bede sie denerwowac:rofl2::-) A jak pozostale "oczekujace" mamcie sie czuja??

Paulineczka, Ty masz jeszcze tylko 18 dni??!!???!!!!!!
Ale fajnieeeeeeeeeeeee:-):-):-).
Moja Dzidzia nauczyła się już wchodzic pod zeberka mamy, boli jak cholera, ale niech sobie Franio zwiedza:-).
Pozdrawiam:-D.

anieczka ja myśle ze za dwa dni opieki trzeb by było zapłacić komuś ok 150 euro a znajomym jak sie ugadasz mniej:)

Z tymi paszportami to jest zamiesane bo kazdy mowi inaczej jak bylam w ambasadzie to mowili co innego w citizen inf co innego oni sami dokladnie nie wiedza byle tych paszportow za duzo nie wydawac....

ale wam zazdroszcze tego kopania w brzuszku okres ciaży milo wspominam i z checia to powtórze hihih

pozdrowienia

Załączniki

• 100_9965ol.JPG
    100_9965ol.JPG
    126,7 KB · Wyświetleń: 35
Z paszportami chodzilo mi o afere na temat obywatelstwa, ktora to powstala odnosnie do pytania na jego temat:-p:-p:-p:-p
Mi zostalo juz 17 dni. Z jednej strony bardzo sie ciesze, doczekac sie nie moge- budze sie rano i mysle ile mi dni zostalo:-Da z drugiej mam obawy co do porodu. Ale pocieszam sie ostatnio,ze od pierwszych narodzin na swiecie dzieci sie rodzily ta droga i tak strasznie wiele kobiet nie ucierpialo.:tak:
Robimy zaklady czy ta dzisiejsza pogoda to juz wiosna irl?? Ja myslalam ze dzis po miescie bede lazic w koszulce- jednak ze wzgeldu na dzidzie zalozylam kurtke:-p

faktycznie robi sie juz milutko.cieplutko.
17 dni...to niemal za chwilke.super.
ja wyrobilam malemu dowod i nie musze latac za paszportem.i kosztowalo tylko 30 zl.i jest wazny 5 lat.
problem byl z peselem.nie chcieli mi wydac.ale w koncu po kilku telefonach sie udalo.
a o paszporcie nie mysle,bo i tak wracamy w tym lub przyszlym roku do polski.

reklama
Pogoda faktycznie rewelacja, ja jestem dobrej myśli, wiosna idzieeeeee!!!!!!!:-):-):-):-):-)

Jakoś spokojnie tu ostatnimi czasy, to ja żeby Was postraszyć/rozbawić(??) wkleję fotkę swojego "maleńkiego":-D brzunia:happy:.
Uwaga......

grubamama0.jpg

Czy to prawda, ze tutaj niemal kazde dziecko przychodzi na świat za pomocą, nazwijmy to, "przyssawki"???? Jakto u Was wyglądało???

Do góry