reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

biola jesli masz cyfrowke to sama mozesz zrobic zdjecie, ja np robilam sama i przeszlo a dziewczyna miala robione u fotografa i musiala na szybko w dublinie leciec raz jeszcze

reklama
Z tym zdjęciem zrobionym samemu to bym nie ryzykowała, bo teraz się trochę zmieniły zasady i zdjecie musi pasować do szablonu niemalże co do milimetra. Warto więc wybrać się do dobrego fotografa, żeby uniknąć podwójnych kosztów. Ja niestety nie uniknęłam dzięki pani, która robiła mi fotkę :baffled:(duża apteka na początku Shop Street w Galway- ku przestrodze).

Pozdrawiam :-).
P.S. Kto zna jakieś zaklecie na przepędzenie deszczu???:-D

ja osobiscie robilam do paszportu zdjecie sama sprawdzilam wymiary zdj w necie jakie musza byc i na kompie obrobilam i bylo ok teraz tez bede jechala 14 i tez sama zrobie zdjecie.pozdr

Hej.jetem tu nowa.mieszkam w athenry kolo galway.mam na imie Julia:-)ciesze sie ze jest taka strona,mam nadzieje ze poznam nowe mamy....rodzilamw galway prawie juz rok temu.Moj Justin za 19 dni skonczy roczek......:-DPozdrawiam wszystkie mamy:-)Julia.a co do paszportu to dzwonilam w tym tygodniu i potrzebny jest akt urodzenia,dwa zdjecia,paszporty lub dowody rodzicow.i oboje z rodzicow......powiedzielimi ze na paszport tymczasowy czeka sie 2 tygodnie.a niech mi ktos powie czy staral sie o paszport Irlandzki.jestem juz tu 3 rok.a moj maz 4 rok.wiec niby mozemy sie starac.tylko zupelnie nie wiem co tam jest potrzebne....pozdrawiam

Wydaje mi sie, ze o paszport irlandzki moga starac sie osoby posiadajace status rezydenta- wy ze swoim stazem pobytowym napewno byscie juz go dostali. Ale jesli go niemacie to niewydaje mi sie abyscie mieli mozliwosc uzyskania paszportu irlandzkiego. jednak pewna tego co napisalam nie jestem. poszukaj czegos na necie.

Nie chcę nikogo krytykować, a jedynie wyrazić swoją opinię, mianowicie chciałabym wiedzieć po co wyrabiać dziecku paszport irlandzki?????
Jesteśmy pełnoprawnym członkiem UE, nie jakimś krajem trzeciego świata i tak naprawdę mamy takie same prawa tu w Irl. Moim zdaniem nie ma potrzeby starać się o taki dokument, ja osobiście nie zamierzam ani dla siebie, ani dla mojego Dziecka.
Pewnie posypią się zaraz na moją głowe gromy, że to nie moja sprawa itp, ale powtarzam- nie chcę nikogo krytykowac i osądzać, raczej poznać Wasze opinie. Co Wy na to??

Pozdrawiam Mamuśki:-).

No ja uwazam tak jak ty- niewydaje mi sie aby IRL byla warta tego abym poswiecila polskie obywatelstwo dla niej. a co mi z tego by niby przyszlo????????????? Ja przyjechalam tutaj tylko i wylacznie po to aby sie dorobic, nie bede sciemniac ze z ciekawosci ludzi, kultury bo juz na dziendobry ja poznalam- no fantastyczni ludzie poprostu, smiechu warte to co mysla, co robia, jak pracuja. Jesli nawet mialabym tu zostac na stale (niewiem co musialoby sie stac abym to zrobila) chyba bym nie starala sie o Irl obywatelstwo dla dziecka- bo co mu ono da?? Ale sa rozni ludzie i rozne potrzeby.....................

reklama
Julia28 nie bardzo zrozumialam czy chodzi Ci o paszport dla Ciebie i meza czy dla dziecka?Wy go nie dostaniecie, na to nie ma szans.Tzn szanse sa, ale odmowia Wam. Dostac obywatelstwo irlandzkie moga tylko osoby, ktorych krewni(rodzice,dziadkowie,pradziadkowie lub prapradziadkowie) mieli obywatelstwo irlandzkie.Mozesz tu mieszkasz nawet i 20 lat,ale jesl nie macie przodkow-raczej nie dostaniecie.
Jesli chodzi o dziecko,to musicie byc tutaj 5 lat.A z tego,co piszesz to Twoj maz jest dopiero 4 rok.Wiec jeszcze brakuje roku.Dopiero wtedy mozecie starac sie o paszport irlandzki dla dziecka.Musicie grubo udowodnic,ze jestescie tutaj 5 lat.
Druga opcja jest tez taka,ze po 3 latach od chwili urodzenia dziecka w Irlandii,mozecie wystapic o paszport irlandzki dla bobaska.
Wiec albo wy 5 lat juz tutaj albo dziecko,ktore zostalo tu urodzone ma juz ukonczone 3 lata.Wtedy nie bedzie problemu.
Wiec musisz jeszcze poczekac,jesli o tym myslisz.

Do góry