reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Ja tak troche z innej beczki...mam do sprzedania fotelik samochodowy maxi cosi cabriofix (0-13 kg), razem z mumia, stan bardzo dobry, fotelik malo uzywany. Jakby ktos byl zainteresowany to podam wiecej informacji,

reklama
ja podpisuje sie obiema rekami nogami i wszystkim pod postami o paszporcie irlandzkim ze po co.
otoz jasno i wyraznie wytlumaczono mi to w ambasadzie chociaz wcale nie prosilam.krotko mowiac jestesmy w UE,kropka.
tak jak my tak i oni.rowni
a dziecko bedzie mialo w papierach ze urodzone w irlandii.bedzie cos chcialo z tym w przyszlosci zrobic-prosze bardzo.nie to dzieki Bogu.bo ja kocham swoj kraj.i w zyciu nie zostane irolka.
to sa popaprancy i tyle,dobrze ze maja kupe forsy.bo rozumu wcale.
moj maly juz ma dowod osobisty wyrobiony w polsce i jestem z tego dumna.
kiedys jak tu przylecialam myslalam ze jest tu o niebo lepiej.
pomylilam sie.w polsce czuje sie o 2 nieba lepiej.
trzymaja mnie tu pieniadze bo ich bardzo potrzebujemy.
takie moje zdanie.kazdy ma swoje;-)

ojj mamuski macie racje i przy tej pogodzie to sie nic nie chce co to za zima:(
brakuje mi polski ale coz....
ciesze sie ze Olivier juz zaczyna mi jesc po tej grypie żołądkowej co sie nameczylismy ohhh ale juz jest lepiej.
juz sie nie moge doczekac wyjazdu do polski w maju na miesiac wiec troche zarzyje polskiej wiosny:)
no a w przyszly weekend do dublina do ambasady ale tyle dobrze ze mamy tam znajomych wiec zostaniemy na weekend i troche pozwiedzamy.

pozdrowienia

Hej dziewuszki.
Az mnie jezyk swierzbi i musze cos powiedziec :sorry:
Ja tez mam zamiar wyrobic dzieciom paszport irlandzki.A co.
Jest wiele plusow z tego,a chyba niewiele minusow.
Po pierwsze to to,ze nie trzeba jezdzic do ambasady tylko wszystko sie zalatwia poczta.
Po drugie paszport jest wydawany na 5 lat od razu a nie tak jak w ambasadzie co rok.Co rok kaske zdzieraja :angry:
Po trzecie moje dziecko moze miec w przyszlosci podwojne obywatelstwo.
Po czwarte na irladzki paszport szybciej,prawie bezproblemowo mozna dostac wize do Stanow.
Po piate moje dziecko gdy bedzie pelnoletnie samo sie opowie za jakims krajem.Byc moze bedzie chcial byc Polakiem mieszkajacym w Polsce,albo w lepszych warunkach:sorry:

Troche mi szkoda jak widze,ze piszecie,ze to sa glupki,popaprancy.
Szkoda,ze polski narod nie ma tyle uprzejmosci i serdecznosci co oni ;-)

Oczywiscie wyrazam tylko swoje zdanie :-D

hmmmmmmmmm, moim zdaniem też są popaprani, nie grzeszą inteligencją, higieną i wiedzą ogólną.... Oczywiście nie wszyscy, ale według mnie większość.
Uprzejmi są, owszem, ale w dużej mierze na pokaz, bo uwielbiają plotkować za plecami innych i interesować sie czyimś życiem. To tyle na temat Irlandczyków.
A, jeszcze tylko jedno. Baaaaardzo często jesteśmy przez Irlandczyków traktowani jako ludzie II kategorii, biedni, głupi Polacy, którzy zabierają im pracę. Szybko zapomnieli o tym jak oni jeździli "za chlebem"do UK albo USA. Też jestem tutaj wyłącznie ze względu na pieniądze.
Pozdrawiam Mamy:-).

anineczka widze, ze jestes z tuam...jeden dom nam sie tam podobal, ale juz pooooooszedl :/
Wiecie...kazdy ma swoje plany w zyciu i wlasne sciezki. My Amandzie wyrobimy narazie paszport polski, ale nie zarzekam sie, ze nie zglosimy jej pozniej na irlandzki. Wiem, ze w Polsce mieszkac nigdy nie bede.Moj maz wychowywal sie w innym kraju, do Polski go wiec nie ciagnie, mimo ze sie tam urodzil. Wiedzialam o tym wychodzac za maz, o tym ze bede musiala sie stamtad wyprowadzic.Musiala, nie musiala...chcialam! Jeszcze jest pare procent szans, ze nie zostaniemy tu na stale, ale na dzien dzisiejszy wszystko wskazuje na to, ze tu musimy stworzyc "dom". Do Irlandczykow mam wiele przeciw, do Polakow tez. Ale tu zyje sie nam dobrze.Nie spotkalam sie z tym, zeby ktos potraktowal Nas tu zle. Wiec kazdy ma wlasne doswiadczenia.

A my jak postrzegamy obcokrajowcow,ktorzy pracja w Pl?
Np. rumunow,chinczykow czy rosjan?

Kazdy,ale to kazdy narod ma jakies ale....
Jezeli wiekszosc z nas przyjechala tutaj tylko sie DOROBIC to po co rodzimy tutaj dzieci??
Nie lepiej sie dorobic i wrocic do Pl i urodzic tam dzieci??

Ja bedac tutaj tyle czasu ile jestem tez doswiadczylam niesprawiedliwosci ze strony irlandczykow,nawet moj terazniejszy pracodawca (zrywam z nim umowe w kwietniu jak mi sie skonczy macierzynski) irlandczyk wlazl mi gleboko za skore i nie mowie,ze oni sa idealni,ale wiem tez,ze w Polsce pracujac za 600zl (WOW) moj pracodawca nie szanowalby mnie jak nalezy.:no:
Pomimo tego jak jest,staram sie szanowac ich kulture.bycie czy obycie :eek:
Bo to my powinnismy sie bardziej dostosowac a nie oni!

anineczka widze, ze jestes z tuam...jeden dom nam sie tam podobal, ale juz pooooooszedl :/
Larciu mieszkalam tam do grudnia :tak:
Teraz mieszkam w Newcastle pod Dublinem :-)
Ale Tuam polecam bardzo mocno:
PO pierwsze tani.My placilismy za 4 bedroom tylko 650e miesiecznie
Po drugie mala miescina w sam raz dla rodzin z dziecmi.
Po trzecie blisko Galway
Po czwarte jest tam wszystko co trzeba:sklepy,lekarz,park,basen,plac zabaw.

A co do mieszkania gdzies:
Teraz mieszkamy pod Dublinem i maz mial obiecane,ze po 2-3 latach otworzy filie firmy w Polsce.
A dzis przyszedl do domu z nowina,ze plany sie zmienily i za 2-3 lata otworzy oddzial firmy ale w...Irlandii Polnocnej :szok:
A ja sie pewnie zgodze na to,bo wiem ile to dla meza znaczy.Rozwija sie zawodowo i wiem,ze bedzie to dla nas dobre.

Z innej beczki:
Ile dac opiekunce za spedzenie weekendu z dwojka dzieci???????

To samo chcialam napisac. W Polsce tez bardzo narzeka sie na "przyjezdnych". W tym wypadku to my jestesmy "przyjezdnymi'. Jest mi czasami naprawde wstyd z zachowania Polakow tutaj. I nie mowie,ze Irlandczycy sa idealni, bo nie sa. Ale to my tu mieszkamy, obojetnie czy na stale czy tylko sie dorobic i wrocic- trzeba sprobowac sie troche dostosowac. W innym wypadku...lepiej wrocic do Polski. Tez mi tu wiele rzeczy nie pasuje i wiele denerwuje. Nigdzie nie jest idealnie. Tu sie narzeka, ale w Polsce narzeka sie jeszcze bardziej.

anineczka wiem, ale niestety dom juz sprzedany :/ Co do opiekunki... zalezy czy chodzi Ci o cala sobote i cala niedziele. Jesli tak(8 h sobota,8 h niedziela) to proponuje 100-150 euro. Oh my biedne kobiety...za tymi facetami to na koniec swiata pojdziemy:p

reklama
Larciu a czy wy chcecie kupic czy wynajac dom w Tuam?
Sprobuj na Dafcie poszukac.

No wlasnie potrzebuje kogos na caly weekend.Od soboty rano do niedzieli wieczor 28 czerwca :baffled:
I niewiem czy nie wydam calej pensji na to :laugh2:

Ciesze sie,ze sie ze mna zgadzasz,ja wiem,ze my polacy lubimy narzekac.Kuzwa a moze mi tak powiecie co by Nas polakow zadowolilo??
Bo ja juz niewiem :eek::baffled:
Nie dosc,ze mamy tutaj godziwe zycie,stac nas na wynajecie domu,poslanie dziecka do szkoly lub przedszkola.przyzwoite zasilki,mily porod i standard zycia napewno wyzszy niz w Pl...czego jeszcze chciec?
Klaniajacych sie w pas iroli,ktorzy nas caluja po pietach,ze tu jestesmy?
O zgrozo!!!!

Sorry,ale sie normalnie wkurzylam :sorry::-D

Do góry