reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
hej dziewczyny
ja mieszkam w Polsce i mam do was kilka pytan dotyczacych zycia w Irlandi.
Otoz mam meza i dwoje dzieci maz sam pracuje i jest nam troche ciezko.Coraz czesciej myslimy o wyjezdzie za granice,tylko mamy ten problem ze ani ja ani maz nie znamy jezyka.Czy w zwiazku z tym daloby rade znalezc jakas prace?tylko maz bo ja bylabym narazie z dziecmi w polsce poki nie zalatwilby maz jakiegos mieszkania i nie odlozylby troche kasy.
Napiszcie mi jak tam sie zyje czy sa jakies pieniadze na dzieci,czy mozna dostac jakies mieszkanie?i wogole gdzie mialby maz szukac pracy?bo tak przez internet to troche sie boje bo roznie jest slyszy teraz o oszustwach.A w ciemno jechac to tez tak bez sensu i troche strach.Jak wy sie tam znalazlyscie?
Dziekuje za odpowiedzi bede wdzieczna.

magdamir1 dodatki na dzieci sa tutaj... na 2 dzieci dostalabys 550 euro co miesiac child benefit dodatkowo 250 euro co kwartal na dziecko do 6 roku zyczia.. i co tydzien rodzinne ( znajomi na 2 dzieci dostaja 140 euro) al to roznie przyznaja

mozece starac sie o Medical Card czyli karte medyczna ktora upowaznia do darmowych wizyt lekarskich i lekow..szpitala( z skierowaniem) sa rowniesz dodatki mieszkaniowe...

co do pracy to zalezy do jakiego miasta chcielibyscie jechac..jezyk dobrzebyloby znac chociaz podstawy i w stopniu komunikatywnym...ale wielu znalazlo prace bez jezyka :tak: jak macie kogos tutaj to niech pomoze :)

Dziekuje Didi za odpowiedz niestety nie mamy nikogo w Irlandi i nie wiem jeszcze dokad bysmy chcieli wyjechac do jakiego miasta napewno do takiego ktore nie jest zbyt duze.
No ja moglabym juz wyjechac ale moj maz sie troche obawia.Pozdrawiam

no to zapraszam do Galway :-D a na wiosne pracy bedzie napewno bo zaczynac powoli bedzie sie sezon :tak:
Wiesz zeby to bylo takie prodste z dziecmi to troche tak strach w ciemno wyjechac najpierw to musialby sam maz jechac zeby znalezc prace a dopiero za jakis czas jak mial by mieszkanie i stala prace sciagnac nas do siebie.
A to pewnie troche czasu by minelo a ja bym sie tu zatesknila.
Jeszcze raz dzeki za odpowiedz i juz uciekam bo przeciez ja mieszkam w polsce a nie tam u was.Sorki ze sie wprosilam i juz mnie niema .Papa

reklama
Do góry