reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Hej, tak przy okazji - czy skoro po narodzinach dziecka istnieje wieksze prawdopodobienstwo zachorowan, wizyt w szpitalu itp (oby NIE) czy macie wykupione dodatkowe ubezpieczenia np VHI?
Ja z mezem mam takie ubezpieczenie juz ponad rok i prawde mowiac nie wiem czy jest wogle potrzebne - a placimy prawie 130e/miesiac. Bedziemy placic ok 20-30- e wiecej za dziecko.

Zycze zeby Wasze pociechy nie wymagaly kontaktow ze szpitalami (moja dzidzia tez - ale to dopiero po narodzinach)

reklama
Poradniki - jezeli macie faktycznie sprawdzone poradniki dot wychowania niemowlaka dajcie prosze znac - Za miesiac brat wraca z Polski to moglby mi dostarczyc.

sim77
W chwili kiedy bylam na pogotowiu z moja Malutka,nie mielismy wykupionego zadnego ubezpieczenia i mimo to nic nie placilismy za jej pobyt w szpitalu.Wychodzi na to,ze dzieci maja to za darmo,tak samo jak wizyty u GP(np szczepienia itp).
Znam jedna bardzo dobra serie ksiazek,ktora jest bestsellerem na calym swiecie i zostala przetlumaczona na wiele jezykow.Autorkami sa:Heidi Murkoff,Arlene Eisenber i Sandee Hathaway.
Pierwsza czesc to "What to expect when you are expecting" i dostepna jest tez w Polsce w kazdej ksiegarni pod tytulem "W oczekiwaniu na dziecko".Jest gruba i swietna,zawsze znalazlam w niej kazda odpowiedz.Jest idealna kopia wersji angielskiej.Wiem,bo ja mam wersje angielska(koszt 15 euro),a moja znajoma kupila w Polsce wersje polska,ksiazki zawieraja zdanie w zdanie to samo.Ale to ksiazka na temat ciazy.
Druga seria to "the first year" po polsku tytul maja "pierwszy rok zycia dziecka". Tu podaje ci polski link jak wyglada ta pierwsza ksiazka w wydaniu polskim
empik.com - W oczekiwaniu na dziecko. - Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway B.S.N. - 46.0zł_

a tu jak wyglada ta druga
empik.com - Pierwszy rok życia dziecka - Arlene Eisenberg, Heidi Murkoff, Sandee Hathaway - 50.6zł

Naprawde polecam obie!Obydwie mam.Ta o wychowaniu i pielegnacji niemowlaka polecam jak najbardziej.Znajduje ja bardzo przydatna.
Oprocz tych dwoch w tej serii jest tez "drugi i trzeci rok zycia dziecka" i jeszcze pare innych,ale do nich jeszcze nie doszlam,bo narazie corcia ma 4,5 miesiaca,wiec nie potrzebuje.

sim my poprsotu mamy medical card...

Larcia zdecydowanie jesli nie ma sie medicala to wizyty u gp nie sa darmowe ani pobyty w szpitalu, chyba ze ma sie jakies turystyczne ubezpieczenie..
Ja polecam jezyk niemowlat - tracy hogg mi ta ksiazka bardzo pomogla uporzadkowac wiedze i mysle ze dzieki temu moja Oi miala mily pierwszy rok zycia

sim77
W chwili kiedy bylam na pogotowiu z moja Malutka,nie mielismy wykupionego zadnego ubezpieczenia i mimo to nic nie placilismy za jej pobyt w szpitalu.Wychodzi na to,ze dzieci maja to za darmo,tak samo jak wizyty u GP(np szczepienia itp).

Opieka do 6 tygodni nad noworodkiem jest za darmo bez wzgledu czy jest sie posiadaczem medical card czy nie. Mysle ze dlatego to tak super wygladalo bo dzieciaczek mial 2 tyg. Potem niestety juz jest troche gorzej bez wzgledu na to jakie posiada sie ubezpieczenie czy MC. Stad bylo moje pytanie o wypadek dziecka i emergency. Tak wlasnei sie spodziewalam ze niczego szczegolnego nie zrobia.
No ale najwazniejsze ze maluszek dochodzi do siebie i nic mu nie jest.

Dzien Dobry, co do ksiazek to dzieki, z tego 3 tomowego wydania mam dwa pierwsze, koncze pierwszy tom wiec nie wiedzialam ze drugi jest taki dobry jezeli chodzi o "wychowanie" noworodka!!! Czyli warto mi jeszcze nabyc ten jezyk niemowlaka, poszukam.
Z tym ubezpieczeniem to faktycznie wybralam opcje semi privat - ale juz slyszalam ze o udogodnieniach w stylu lazienki w pokoju, nie mowiac juz o wiekszej prywatnosci mam zapomniec - rodze w Dublinie. Rodzi sie tyle dzieci ze tego typu pokoje sa raczej przepelnione przez prywatnych pacjentow, zobaczymy moze nie trafie na "wysyp".
milego dnia

witam mamuśki
Mam pytanie czy ktoraś z was ma może wózek głęboki w miare dobrym stanie do odsprzedania bo moja kolezanka ma termin niedlugo i chce jej pomóc troche:)
Orientujecie sie czy jest tu jakas strona internetowa gdzie mozna kupic dzieciece rzeczy przez internet bo w Polsce jest tego mnóstwo a tu znam tylko ebay.

Danutek jak bede miala auto i pogode to do ciebie zadzwonie w sprawie tych ciuszkow i spacerku .

Potwierdzam ze te ksiażki sa naprawde pouczjace tez je przeczytalam i duzo mi dały.

reklama
Tez tak myslalam,ze to zbyt piekne,zeby bylo wszystko za darmo:) Na szczescie corcia jest zdrowa,wiec nie mialam jak sie wyprowadzic z bledu:) Dorze wiedziec.W kazdym razie za emergency nic wtedy nie placilismy,a zajeli sie nia bardzo dobrze.Dobrze,ze szczepienia u GP sa za darmo dla dziecka-chociaz tyle.
W Galway w szpitalu wszystkie pokoje maja lazieni w pokojach.Jak jest sie prywatnie ubezpieczonym,to dostaje sie wtedy pokoj jedynke,o ktorym ja marzylam.Ale i tak za niego sie chyba cos placi,widzialam tam cennik na drzwiach,az mi szczeka opala,gdy zobaczylam ILE!
Jednak gwarancji nie daja,ze sie dostanie ten pokoj,bo jak jest juz zajety(maja chyba tylko 2),to klada kobiete na sali z innymi.Moja znajoma miala szczescie,bo duze sale byly zajete,wiec dali ja na jedynke,mimo ze byla publicznym pacjentem.
Ja niestety bylam na sali 6osobowej,gdzie nie dalo sie za nic wypoczac,wypisalam sie i wyszlam ze szpitala po 20 godzinach.Wolalam dochodzic do siebie w ciszy w swoim wlasnym lozku.

Do góry