reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

didi trzymaj sie kobito. Ja tez dzis musialam wyjsc z domu i kurtka mi przemokla takze sobie pecherz i nerki podziembilam dodatkowo. >_< No to mammy nowego lokatora dzieki anineczka :*
Nie lubie takich deszczowych dni a Oli non stop staje i jest protest jak sie ja sadza ><

reklama
ja dzisiaj tez zmoklam :dry: no i okazalo sie ze przychodnia jednak nieczynna ..Aniay mialas racje:tak: wiec musze pomeczyc sie do poniedzialku i zaraz z rana jak nie mina mi bole lece do lekarza ...poko co mam ziolowe tabletk na watrobe i pomagaja no i rozkurczowe wiec do poniedzialku wytrwam...no i chyba powiem aby zrobila mi badania watrobowe ..nie wiecie ile placi sie za badanie krwi??

heja anieczka moj olivier juz chodzi od miesiaca i jest busy cały czas hiii kuchnia salon i tak w kółko:) szkoda ze nas opuszczasz pokaz zdjecia swoich maluchow i napisz cos wiecej jak bedziesz miala chwile....nie zaziebij sie w Polsce i odzywaj sie czasem.

ja szczepiłam u gp doktor davoren na salthilu po prostu zadzwonilam i sie umowilam na szczepionke wstepnie myslalam o meningokoki ale pani miala na pneumokoki wiec zaszczepilam go doktorka akurat miala te szczepionki u siebie . ale jak zadzwonisz do swojego lekarza to powinna załatwic dla dzieci do 2 lat sa w dwoch dawkach w odstepie 2 miesiecy.
moj maly mial osattnio na roczek szczepienie i nastepne chyba jest w wieku 4 lat... a na kontrole to wysylaja zaproszenie i albo do gp albo do pielegniarek.

pozdrawiam

Witam.
Mam pytanko dla mam które dzieci urodzily sie w Polsce a teraz chodza tu do lekarza.Macie irl ksiazeczki zdrowia dla dzieci moje maluchy chodza tu na szczepienia ale nie zalozyli im tu swoich ksiazeczek samma wypisywalam laekarzowi jakie mi brak bylo szczepien oni se w kartotwce uzupelniali a w ksiazeczkach tych naszych polskich nic mi nie wpisali .Zastanawiam sie czy nie dac im aby mi uzupelnili na przszlosc .
Zastanawiam sie czy nie zaszczepic moje maluchy na meningokoki ta czepionka tu jest platna a jak tu jest maja stale ceny czy karzda przychodnia ma swoje cenniki.Pozdrawiam

Witam mamuski z irl. Mam pytanie: czy ktoras z was slyszala moze o mozliwosci podciecia wędzidełka jezyka u noworodka /niemowlecia w irlandii? Moje dziecie musi miec taki zabiega z tego co wiem to termin jest bardzo odlegly. Za ok 3 miesiace bede w Pl i moge tam to zrobic ale jakby byla mozliwosc zeby pozbyc sie tego problemu szybciej i na miejscu to byloby super.

Witam.
Mam pytanko dla mam które dzieci urodzily sie w Polsce a teraz chodza tu do lekarza.Macie irl ksiazeczki zdrowia dla dzieci moje maluchy chodza tu na szczepienia ale nie zalozyli im tu swoich ksiazeczek samma wypisywalam laekarzowi jakie mi brak bylo szczepien oni se w kartotwce uzupelniali a w ksiazeczkach tych naszych polskich nic mi nie wpisali .Zastanawiam sie czy nie dac im aby mi uzupelnili na przszlosc .
Zastanawiam sie czy nie zaszczepic moje maluchy na meningokoki ta czepionka tu jest platna a jak tu jest maja stale ceny czy karzda przychodnia ma swoje cenniki.Pozdrawiam

My dopiero jestesmy przed szczepieniem w Irlandii (date mamy na luty). Jak dotad nie dostalysmy zadnej ksiazeczki a z opieki lekarza moje dziecko korzystalo juz dwa razy. Pytalam tez sie lekarza o szczepienie przeciwko meningokokom tzn. czy jest bezplatne i powiedziano mi ze moje dziecko wyroslo juz z wieku bezplatnych szczepien na meningokoki. Ceny jednak lekarz nie potrafil mi okreslic.

Co do ksiazeczek to musicie zadzwonic do swoich pielegniarek srodowiskowych i poprosic o Child Health Record. Nr do lokalnego Health Center jest w internecie. Kazde dziecko nawet urodzone poza granicami irl ma tu opieke i HSE pilnuje wszystkich szczepien. Polskich ksiazeczek nie rozumieja i mowia tylko ok i nic nie wpisujac oddaja matce hehehhe.

No chyba, ze lekarka jest Polką:) tak jak moja:D Ale faktycznie warto sie pewnie postarać o irlandzki odpowiednik, aby była dokumentacja po angielsku - postaram się je prowadzić równolegle.
Meningokoki miałam za darmo. Sprawdzcie sobie na stronie HSE. Jeśli szczepenia sa obowiazkowe to musza byc bezplatne - tak na chłopski rozum. Nie wierze w to, ze moja lekarka wykładała z własnej kieszeni (choć pani w rejestracji - Polka - początkowo mówiła, ze szczepenia dla starszej będą odpłatne).

reklama
hejka...ja wlasnie dzisiaj bylam u lekarza z soba i pytalam o szczepienia na pneumokoki bo mlodego bede szczepila i to jest odplatnie teraz a szczepionka na meningooki jest w irl..kalendarzu szczepien i jest zadarmo :)

Do góry