reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Anineczka dzieki bjuz sa normalne.a mam jeszcze pyt czy ktoras z was starala sie moze o dofinansowanie do mieszkania?i czy to jest prawda ze zalezy to od rodzaju umowy o prace z e jezeli masz na full tame to nic ci sie nie nalezy.bo moj maz kiedys byl i pierwsze pyt jakie mu zadal to na jaka umowe pracuje a ze na full to dupa blada.iteraz ostatnio nasz znajomy poszedl sie spytac i o dziwo jemu sie nalezy a razem z dziewczyna przacuja i ja juz tego nie rozumiem.
To chyba raczej zalezy od zarobkow....
Wiesz,niewiem znalazlam cos takiego
http://www.citizensinformation.ie/c...rents-and-tenancies/tax_relief_for_tenants-pl

reklama
z tego co ja wiem to są dwie rzeczy:
- 'ulga podatkowa' którą może chyba każdy mieć, trzeba załatwić to w TAX OFFICE (chyba nazywa się to tax relief
- dopłata do mieszkania - ale to już dla 'biednych' (nie znam kryteriów), w tym przypadku kontrolują jak mieszkacie, przychodzi ktoś z social i wtedy dopłacają do czynszu, to jest rent allowance

Może ktoś wie lepiej to napisze dokładniej

dzianeczka81 wlasnie interesuje mnie ta doplata do mieszkania i wlasnie tak jak napisalas wszedzie pisza ze to jet dla najbiedniejszych to jakim cudem ten nasz znajomy go dostal,on tlumaczyl nam ze jedna osoba nie moze placic wiecej niz 526e na miesiac za mieszkanie a my placimy za apartament 1000e

anineczka wielkie dzieki ale musze poczekac na meza bo u mnie z ang i to jeszcze pisanym nie za dobrze
ale ty to naprawde jestes jak ksiazka z informacjami
wielkie dzieki

Dzieki biola :-D
Gdybym miala wiecej czasu wzielabym sie za tlumczenie,choc moj jezyk tez wiele pozostawia do zyczenia. ;-)
Z tego co zajrzalam tam,to faktycznie nie nalezy sie osobom,ktore poracuja wiecej niz 30 godzin tygodniowo.

Czy wy dzis macie rocznice bycia razem 12 lat?
Jak tak to Gratulacje :tak::tak:

Biola gratulacje bycia 12 lat ze soba :-)
Anineczka caly czas zagladam na daft. Jesli znajdziemy cos w normalnej cenie to np nie chcieli nam wynajac z powodu tego ze mamy dziecko :-(Ogolnie w centrum trudno wynajac cos ladnego i w miare tanio. Dlatego musimy sie wziasc za szukanie rowniez poza centrum a do tego do tej pory moj maz nie byl przekonany. Ale juz go przekonalam Teraz wstrzymujmy sie z szukaniem bo jedziemy do Polski ale po powrocie ostro znow sie za to bierzemy bo tutaj w tym mieszkaniu juz nie umiem wytrzymac.
Basiulka a wy dlaczego chcecie zmienic mieszkanie i gdzie was interesuje? Ja bardzo chetnie bym wpadla na kawke i dziekuje za zaproszenie. Ale chyba musimy z tym poczekac az bedziemy zmotoryzowani bo mam troszke daleko do Ciebie. Mam nadzieje ze juz niedlugo.

Witaj Salome80!!nasze dotychczasowe mieszkanko idzie na sprzedaz,dlatego szukamy,najbardziej interesuje nas Dughiska. mam jeszcze pytanko ,czy nie wiesz czy w Galway jest jakis komis z uzywanym sprzetem domowym? mam do sprzedania zamrazarke.pozdrawiam

Basiulka wiem ze obok curiosity shop na Merchans Road jest cos takiego ale tam chyba oddaje sie rzeczy za darmo. Niewiem nie jestem pewna.

Przypomnialo mi sie cos jeszcze na temat doplat do mieszkan. Slyszalam ze po dwoch latach pobytu w Irlandii mozna zlozyc wniosek o mieszkanie komunalne. Kolezanka zlozyla i czeka. Biora przy rozpatrywaniu wnioskow pod uwage dochody i ilosc czlonkow rodziny. Niewiem jednak jak dlugo sie czeka i jaki standard maja te mieszkania. Wiem tylko ze placi sie potem za nie bardzo malutko.
Jesli wiecie cos na ten temat lub sie bedziecie dowaiadywaly to dajcie znac.

dzieki b dziewczyny za gratulacje.20 wrzesnia wlasnie minelo jak jestesmy ze soba juz tyle czasu.a malzenstwem jestesmy niecaly rok i sie smiejemy ze chyba powinnismy zaczac liczyc od nowa:)

reklama
Salome jest cos takiego,ale duzo by pisac.
Czeka sie na takowe mieszkanie w Galway nawet i 4 lata ( U nas w Tuam od 1,5 do 2 lat).
Domy nie zawsze sa w dobrym stanie i w dobrej dzielnicy.
Trzeba sie udac do County Council po formularz,wypelnic,dolaczyc wszystkie dokumenty ( a jest ich nie malo np. wyciagi z konta,wyciagi z kont oszczednosciowych,garda,pracodawca itp) i zlozyc,no i czekac.
Tutaj jest co nieco:
Applying for local authority housing-Information from CitizensInformation.ie
Aha takie mieszkanie po 10 latach mozesz kupic na wlasnosc a po 20latach sprzedac :tak:

Do góry