reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Anineczka - powiedz mi proszę jak wygląda sprawa z ginekologiem w Tuam? Jest tam jakiś (jeśli tak to godny polecenia?)- czy trzeba jeździć do Galway. Aha, a 3D USG można zrobić w ginekologa czy tylko w szpitalu w Galway. Trzeba za nie płacić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

reklama
zamy czekamy my kase juz prawie rok i nic nie widac i ipa straszna.dziewczyny jakim cudem dostaliscie pieniadze na dzieci tak szybko jak kazdy mowi e siee czeka rok a nawet dwa

zamy czekamy my kase juz prawie rok i nic nie widac i ipa straszna.dziewczyny jakim cudem dostaliscie pieniadze na dzieci tak szybko jak kazdy mowi e siee czeka rok a nawet dwa
To chyba zalezy,ktory papierek wpadnie w rece urzedniczki...niewiem.
Ja rodzilam tutaj i mialam juz po 3 tygodniach chb,teraz tez tak bedzie bo dzieci rodzone tutaj maja pierwszenstwo.

Anineczka - powiedz mi proszę jak wygląda sprawa z ginekologiem w Tuam? Jest tam jakiś (jeśli tak to godny polecenia?)- czy trzeba jeździć do Galway. Aha, a 3D USG można zrobić w ginekologa czy tylko w szpitalu w Galway. Trzeba za nie płacić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Specjalistow ginekologow tutaj nie uraczysz.
Wszsytkie sprawy zalatwia Gp chyba,ze masz jakis wiekszy problem to on pewnie wysyla do ginekologa...ale ja nigdy nie potrzebowalam tego.
W mojej przychodni na Dublin Road w sumie niby pisze,ze zalatwiaja kobiece sprawy.Mozesz zrobic sobie cytologie (po 25 roku zycia bezplatnie) i doradzaja w sprawie antykoncepcji.
Jezeli chodzi o ciaze to prowadzi ja Gp na zmiane ze szpitalem w Galway.
Usg 3d nie ma nikt! Nawet szpital dysponuje tylko usg2d.
Ja na Usg3/4d bylam w Castelbarze.Jest to jedyne Usg 3/4d na region zachodni.
Reszta jest w Dublinie.
Ja placilam 160 euro za godzinne podgladanie maluszka.W tym dostalam plyte dvd i zdjecia.
I jestem bardzoooo zadowolona. Usg prowadzi polozna z Castelbarskiego szpitala a zdjecia wyszly rewelacyjnie.
Tylko jest jedno ale!!!!
To nie jest medyczne badanie.Pani Ci nie zmierzy ani nie zwazy dzidziusia. Pani tez nie skontroluje narzadow. To nie jest diagnostyczne badanie tylko takie bardziej dla przyjemnosci,aby zobaczyc czy dzidzia ladna i jakiej plci.
Widocznie nie maja pozwolenia na prowadzenie pomiarow plodu.
Ale ja nie zaluje.
Bylo super.

anineczka czyli już drugi poród w Irlandii planujesz?
Mnie jakoś nie przeraża wizja rodzenia w Irlandii, ale przeraża mnie podejście wielu Polek do rodzenia tutaj. Powiedz mi jak wynika z Twojego doświadczenia? Jest tak źle? Czy poprostu jest inaczej, a tego innego się wszyscy boją...

A co do Child Benefit'a - słyszałyście o zmianach? Dziś kolega mówił, ze potrzebne są NIPy i PESELE i jakieś tam cuda wianki. Może się podowiadujcie. Swoją drogą już jakiś czas temu słyszałam, ze lepiej jak poda się NIP. I w ogóle są jakieś nowe formularze... tylko słyszałam.

Pozdrawiam!

anineczka czyli już drugi poród w Irlandii planujesz?
Mnie jakoś nie przeraża wizja rodzenia w Irlandii, ale przeraża mnie podejście wielu Polek do rodzenia tutaj. Powiedz mi jak wynika z Twojego doświadczenia? Jest tak źle? Czy poprostu jest inaczej, a tego innego się wszyscy boją...
Ano juz drugie tutaj bedzie rodzone...coz,przypadl moj czas rozplodowy wlasnie w Irlandii :laugh2::-D:-D
Wiesz...to jest chyba kwestia nastawienia.No i chyba zdrowia.Nigdy nie mialam problemow kobiecych i moje ciaze przechodze ksiazkowo.
Fakt,czasem szlak trafia.Tak jak ostatnio,kiedy to lekarz powiedzial mi,ze od Usg zwieksza sie ryzyko smierci plodu :szok: ale to odosobnione przypadki.
Dzieci sie jakos tutaj rodza,sa i zdrowe dzieci i chore...tak jak w Polsce.
Wiekszosc kobiet Polek nie wie,ze taki sam system opieki nad ciezarna jest w Anglii,Danii,Holandii,Norwegii .A to sa przeciez cywilizowane panstwa.
No i chyba (za to moze dostane po glowie :sorry2:) my polki jestesmy troche przewrazliwione na punkcie zdrowia,ale to tylko dlatego,ze nasi polscy lekarze nas tak nastawiaja.
W Pl zrobila sie straszna prywata.Gabinetow prywatnych jak mrowkow lub grzybow po deszczu.Kazde kusza i kusza. Przeciez z NFZ w Pl obowiazkowe sa 2-3 usg.Prywatnie mozna robic co miesiac. Chodzi o kase.

Nie wypowiem sie na temat badan juz specjalistycznych bo nigdy takowych nie potrzebowalam.I niewiem jak to dziala.

Tutaj jest po prostu innaczej i trzeba sie albo do tego przyzwyczaic albo poprowadzic ciaze w Pl.

A porod to juz inna bajka.Dzieki temu jak zostalam potraktowana na porodowce nie boje sie tego porodu.Jest rewelacyjnie ;-)

To ja sie boje kolejnego porodu i tylko tego... ciaze tez nie byly zle:D Lekarz w Polsce prywatnie, ale USG mialam tylko 3. W pierwszej mialam więcej, razem z doplerem, ale to ze względu na pewne komplikacje.

Z tym USG to nie jest taka sobie bajka... Uczyłam się na bioinformatyce, ze płód słyszy ultradzwięk i wcale nie czuje sie przy tym dobrze. Więc wg mnie nie ma co przesadzać.

A co do abonamentu - ja wybrałam Irlandie jako kraj pobytu, zamieszkania, może nawet osiedlenia... Myślę, ze jestem do tego dobrze przygotowana. Abonamentu jeszcze nie zapłaciłam, ale wiem ze płacic trzeba. Tak poprostu tu jest. Myśle, ze przy tych pieniądzach, które tu zarabiamy i dostajemy stać mnie na to.
Jesli natomiast chodzi o polskie platformy cyfrowe. To ich posiadanie tutaj jes niezgodne z prawem. Ale z tego co wiem... albo trzeba łamać prawo, ale nie mieć polskiej telewizji. A może jestem w błędzie?

wiecie co .... siedzimy sobie dziś wieczorkiem w domu aż tu ktoś dzwoni do drzwi mój maż idzie otworzyć a tam jakiś gościu w okularach dobrze ubrany i z teczką i pyta się czy mamy tv no to odruchowo mąż mówi że ta a on na to ze nie płącimy za abonamet ( zaznacze ze wprowadzilismy sie do nowego domu z 2 miesiące temu) mój mąz udał głupa ze co że nierozumie a on broszukre daje po polsku gdzie napisane ze trzeba płącić rocznie coś koło 150 e za abonament bo jak nie to kara 600e albo nawet tv moga nam zabrać. Dał mężowi tę broszurke kazał sie zapoznać i zapłącić abonament na poczcie :szok: życzył miłęgo wieczoru i poszedł
CZY WY PłACICIE ABONAMENT no kurcze my tu sie cieszylismy ze sobie polsat załozylismy a tu jeszcze nam za abonamet za tv kaza nam płacić
Abonament place co roku.:tak:Normalne to tutaj.;-)
A co do posiadania cyfry+. Mam i w Pl rodzice mi oplacaja.Niby jest nielegalne i niby jest napisane w umowie,ze odbior tylko na terenie Pl,ale nikt tego nie przestrzega.
Oni wiedza,ze to za duza kasa dla nich,zeby scigac za to.

No tak.... ale z tymi cyframi... to nie ONI powinni to scigac (choc lamiemy regulamin!), ale... cos w Irlandii. Bo poprostu nie maja koncesji na Irlandie, oraz wszystkie inne kraje poza Polską.
Innymi słowy mi się zdaje, że polskie platformy powinny zapłacić Irlandii i innym krajom za uzywanie tu odbiornikow. Ale poniewaz wiedza, ze Polacy i tak złamią prawo i wola mniec taniej, nielegalnie to tego nie zrobia. Jestem ciekawa ile taka koncesja kosztuje i czy na serio ich na to nie stac (przy tej ilosci Polakow jaka tu jest..)

reklama
Do góry