reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

my mamy za soba wigilie 2004,2006 w irl, wielkanoc 2005,2006,2007 w irl, ale nie ma glupich wigilia 2007 w polsce.powodow jest kilka. pierwsze swieta mojego synusia i beda z babciami ciociami kuzynami kuzynkami i w ogole roczek, nie ma mowy. tutaj nie ma tego klimatu. i niech nikt mi nic nie doradza kazdy ma swoje zdanie a dla nas Boze Narodzenie to najpiekniejsze swieta.
bilety drogie, nikt nie mowil ze beda tanie, co rok wiadomo ze swiata to biznesowe szalenstwo a bilety przyprawiaja o zawrot glowy, zabukowalam szybciej, bylo nie tak zle.a teraz zostaje po godzinach troszke w robocie i sobie to drabiam.
sylwestrowe balety. juz mam zabukowane. ach. co tu bede sie rozpisywac, no nie ma u mnie zadnego za zebym zostawala tutaj.
moze dlatego ze nastawiona jestem tylko na 3 letni pobyt tutaj.

ja tez nie wiem aneczka za jaki wynik trzymac kciuki.
testy sa w aptekach i jest wybor. kup 2 dla pewnosci.
u lekarza wiem ze tez robia za darmoche. tak czy siak trzymam kciuki

ja jeszcze raz zycze milych wakacji. ale faktycznie pogoda jest dosc fajna w irlandii. w polsce ponoc zimno. no ale lecimy. na wesele i na grzyby.
nie tak na serio to dogladnoc budowy, kupic material i przy okazji weselicho.

ale dzis piekna pogoda u nas.
ocean wzburzony, pieknie:-)

reklama
Ja jeszcze testu nie zrobiłam, nie czuję się jak w ciąży... no, ale dla pewności zrobie.
Mamy ostatnio mały problem z kasą, a dokładnie z czekami i ostatnią wypłatą z poprzedniej pracy męża. Dali mu juz P45, ale brakuje jednej tygodniówki, po rozmowie z szefową okazało sie, ze oni 'mysleli, ze dali mu bez payslipa', więc teraz ma pogadac z księgową i wyjasnić... tylko nie wiem jak jak cały tydzień pracuje.
A czeki... czeki ma już dwa - jeden niby zrealizowany, ale kasy na koncie nie ma, drugi ma dzis odebrac, bo w pt nie dostał i nie wie co z nim zrobić.... przy takim obrocie sprawy na koncie nie ma odpowiedniej ilości pieniędzy na zapłacenie direct debitów i kicha totalna! Niby mamy kase - no bo przecież mamy, ale jakby jej nie było... ktoś może ma jakieś doświadczenie z tymi czekami? Jak je realizować, aby kasa była na koncie szybko?

1,5 miesiąca czekałam:))) na child benefit
Przyjechałam w czerwcu, a w sierpniu już mieliśmy kase.
Wiem, ze teraz w październiku dostaniemy ten dodatek na małe dziecko (500e, bo za dwójke).
Gdzies czytalam w jakich miesiacach to wyplacaja...

I wyczytalam tez cos, ze placa na miesiac nastepny po zlozeniu wniosku - czyli jak ja wniosek zlozylam w czerwcu (11 chyba) to dostalam kase za lipiec i sierpien. Czyli nie od dnia złożenia wniosku.

no właśnie dziewczyny ile czekałyście albo czekacie na pieniądze na dziecko. Synka urodziłam w Polsce a wniosek złozyliśmy jak ja juz tu byłam w kwietniu. Nadal nie ma żadnego odzewu z ich strony

Słyszałam, ze dobrze jest napisac LIST tradycyjny z prośbą o informacje na jakim etapie jest procedura. Wtedy ponoć nie zbywają...
Tak słyszałam, ja nie musiałam się dopominać:)

My czekamy juz rok :-(
Aneczka dzieki za rade - napiszemy takie pismo.

Chcialam sie wtracic ze Aneczka juz zlozyla zdaje sie wczesniej wniosek w zeszlym roku jak byli z mezem w pracy podczas wakacji... Dobrze pisze Aneczka czy sie myle?

reklama
Niby mamy kase - no bo przecież mamy, ale jakby jej nie było... ktoś może ma jakieś doświadczenie z tymi czekami? Jak je realizować, aby kasa była na koncie szybko?
Niestety 3 dni robocze trzeba czekac i czy wplacisz czek przy kasie czy wrzucisz jako lodgment :tak:
Jest jakies biuro w Dublinie,ktore nazywa sie "Chequers 4 cash" i ono realizuje czeki od reki. No ale to Dublin.
Moze jest gdzies podobne biuro w Cork?Niewiem.

DLa zainteresowanych podaje adres:
Jasonia Centre (pierwsze pietro)
76 Dame Street,Dublin 2
Tel 0857306262,016773808

Do góry