reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

my mamy za soba wigilie 2004,2006 w irl, wielkanoc 2005,2006,2007 w irl, ale nie ma glupich wigilia 2007 w polsce.powodow jest kilka. pierwsze swieta mojego synusia i beda z babciami ciociami kuzynami kuzynkami i w ogole roczek, nie ma mowy. tutaj nie ma tego klimatu. i niech nikt mi nic nie doradza kazdy ma swoje zdanie a dla nas Boze Narodzenie to najpiekniejsze swieta.
bilety drogie, nikt nie mowil ze beda tanie, co rok wiadomo ze swiata to biznesowe szalenstwo a bilety przyprawiaja o zawrot glowy, zabukowalam szybciej, bylo nie tak zle.a teraz zostaje po godzinach troszke w robocie i sobie to drabiam.
sylwestrowe balety. juz mam zabukowane. ach. co tu bede sie rozpisywac, no nie ma u mnie zadnego za zebym zostawala tutaj.
moze dlatego ze nastawiona jestem tylko na 3 letni pobyt tutaj.

ja tez nie wiem aneczka za jaki wynik trzymac kciuki.
testy sa w aptekach i jest wybor. kup 2 dla pewnosci.
u lekarza wiem ze tez robia za darmoche. tak czy siak trzymam kciuki

ja jeszcze raz zycze milych wakacji. ale faktycznie pogoda jest dosc fajna w irlandii. w polsce ponoc zimno. no ale lecimy. na wesele i na grzyby.
nie tak na serio to dogladnoc budowy, kupic material i przy okazji weselicho.

ale dzis piekna pogoda u nas.
ocean wzburzony, pieknie:-)

reklama
Ja jeszcze testu nie zrobiłam, nie czuję się jak w ciąży... no, ale dla pewności zrobie.
Mamy ostatnio mały problem z kasą, a dokładnie z czekami i ostatnią wypłatą z poprzedniej pracy męża. Dali mu juz P45, ale brakuje jednej tygodniówki, po rozmowie z szefową okazało sie, ze oni 'mysleli, ze dali mu bez payslipa', więc teraz ma pogadac z księgową i wyjasnić... tylko nie wiem jak jak cały tydzień pracuje.
A czeki... czeki ma już dwa - jeden niby zrealizowany, ale kasy na koncie nie ma, drugi ma dzis odebrac, bo w pt nie dostał i nie wie co z nim zrobić.... przy takim obrocie sprawy na koncie nie ma odpowiedniej ilości pieniędzy na zapłacenie direct debitów i kicha totalna! Niby mamy kase - no bo przecież mamy, ale jakby jej nie było... ktoś może ma jakieś doświadczenie z tymi czekami? Jak je realizować, aby kasa była na koncie szybko?

1,5 miesiąca czekałam:))) na child benefit
Przyjechałam w czerwcu, a w sierpniu już mieliśmy kase.
Wiem, ze teraz w październiku dostaniemy ten dodatek na małe dziecko (500e, bo za dwójke).
Gdzies czytalam w jakich miesiacach to wyplacaja...

I wyczytalam tez cos, ze placa na miesiac nastepny po zlozeniu wniosku - czyli jak ja wniosek zlozylam w czerwcu (11 chyba) to dostalam kase za lipiec i sierpien. Czyli nie od dnia złożenia wniosku.

no właśnie dziewczyny ile czekałyście albo czekacie na pieniądze na dziecko. Synka urodziłam w Polsce a wniosek złozyliśmy jak ja juz tu byłam w kwietniu. Nadal nie ma żadnego odzewu z ich strony

Słyszałam, ze dobrze jest napisac LIST tradycyjny z prośbą o informacje na jakim etapie jest procedura. Wtedy ponoć nie zbywają...
Tak słyszałam, ja nie musiałam się dopominać:)

My czekamy juz rok :-(
Aneczka dzieki za rade - napiszemy takie pismo.

Chcialam sie wtracic ze Aneczka juz zlozyla zdaje sie wczesniej wniosek w zeszlym roku jak byli z mezem w pracy podczas wakacji... Dobrze pisze Aneczka czy sie myle?

reklama
Niby mamy kase - no bo przecież mamy, ale jakby jej nie było... ktoś może ma jakieś doświadczenie z tymi czekami? Jak je realizować, aby kasa była na koncie szybko?
Niestety 3 dni robocze trzeba czekac i czy wplacisz czek przy kasie czy wrzucisz jako lodgment :tak:
Jest jakies biuro w Dublinie,ktore nazywa sie "Chequers 4 cash" i ono realizuje czeki od reki. No ale to Dublin.
Moze jest gdzies podobne biuro w Cork?Niewiem.

DLa zainteresowanych podaje adres:
Jasonia Centre (pierwsze pietro)
76 Dame Street,Dublin 2
Tel 0857306262,016773808

Do góry