reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

no wlasnie slyszalam ze pogoda psuje sie..chlopina moje mnie powiadomila jak dzwonil..:)

Aniay...na fotkach nawet widac juz ze Oliwka przybrala na wadze...:)..no i mam nadzieje ze te szmery to nic powaznego nie bedzie :-)

reklama
a ja nie mam przekonania do polsich lekarzy. uwazam ze wiekszosc to lapowkarze i nieuki, ktorym wszystko jedno bo i tak sluzba zdrowia jest bezplatna a sami marnie zarabiaja
co do ie - codziennie spotykam sie w aptece z roznymi opowiesciami polakow i musze wam powiedziec, ze mam raczej dobre zdanie o tutejszej opiece zdrowotnej. prawda - jest nieco inne podejscie do pewnych rzeczy. jedna z tych rzeczy jest kwestia poronien naturalnych, wilu lekarzy uwaza, ze sztuczne podtrzymywanie ciazy jest niezgodne z natura. ja sama poronilam pierwsza ciaze we wczesnym stadium i wierzcie mi, ze to, z czym sie spotkalam w pl jest o wiele bardziej przerazajace i traumatyczne niz opowiesc naszej kolezanki, to samo dotyczy moich polskich przezyc poporodowych, kiedy to z powodu gkupoty, lenistwa i licznych zaniedban lekarzy ledwo uszlam z zyciem.
prawda jest tez niestety taka, ze czesto poronienia wynikaja z faktu, ze zarodek ma wady lub jest wyjatkowo slaby i organizm pozbywa sie go wlasnie ztego powodu. jest to pierwsza selekcja naturalna i powiem wam, ze czasem cialo wie, co robi lepiej niz wola.
a dzieci z krzywica osobiscie tu nie widzialam. irlandczycy o wiele wiecej obcuja ze sloncem, dzieciaki nie sa zamykane w domach przy byle wiaterku, trzymane w 4 scianach do 3 miesiaca i tak dalej.

u nas nadal pogoda piekna. podobno kilkenny jet najcieplejszym generalnie miejscm na wyspie, bo jest osloniete z czterech stron i jednak dosc daleko od wody otwartej. caly dzien spedzilismy wiec dzis na spacerach i spacerkach, wiec jestem padnieta i niniejszym udaje sie na spoczynek.

dobranoc, dziewczynki

marineczka mysle ze poprostu w kazdym kraju sa porzadni lekarze i konowaly ktorzy rozmineli sie z powolaniem.
Ja tez mam bardzo zle doswiadczenia z polski, ale mimo wszystko chyba wole zdrowie mojej oliwci konsultowac w polsce bo wiem ze lekarz ma podobne podejscie niz ja... chociaz staram sie nie przesadzac''po polsku'' i lapac troche irlandzkiego luzu ale co do sytuacji mielechy jest jedno Ale, tak jak juz pisalam lekarze, przy ciazy mozliwej do zobaczenia na usg maja obowiazek wyczyscic macice natychmiast po tym jak dowiedza sie o smierci dziecka ze wzgledu na mozliwosc zakazenia ktore moze prowadzic do smierci...

no i zobaczcie jakiego nowego domownika slicznego mamy :)
wabi sie Bona. Siostrzeniec mojego meza zabral ja od jakiegos irola ktory chcial ja zastrzelic z jakichs powodow. Jest slodka i by sie non stop bawila ale przy okazji jest zastraszona do tego stopnia ze na jakikolwiek gwaltowny ruch reaguje wycofywaniem sie :wściekła/y: jak mozna tak traktowac zwierze :wściekła/y: on podobno nia rzucal nawet... a to takie slodkie stworzonko

Hej dziewczyny!
No no, ale nam się piękny długi weekend trafił ... :wściekła/y: Ja dzisiaj cały dzień siedziałam w chałupie i pokładałam się z kąta w kąt. Strasznie mnie to wściekło, bo nic konkretnego nie zrobiłam. Ostatnio ambitnie wzięłam się za naukę angielskiego w domu i nawet na to dziś ochoty nie znalazłam. Przydałby się jakiś kurs, ale kurcze nie mam czasu, mąż pracuje w systemie zmianowym i byłby problem z wciśnięciem gdzieś małej na ten czas.
Córa mi choruje, nie wiemy w sumie co to jest, objawy podobne jak przy przeziębieniu plus jeszcze wymioty i bóle brzucha. Chciałam iść do tej polskiej GP, ale nie przyjmuje do wtorku. Więc leczymy się jakoś sami, z marnym skutkiem narazie.
Niedawno zamknęli przedszkole, do którego chodziła Ola. Nie spełniali jakichś tam norm dot. miejsca dla niemowlaków, nie wiem dokładnie. Zmiana przedszkola wyszła na dobre wszystkim, choć nie obyło się bez stresów. Odległość od domu taka sama, ale więcej dzieci w wieku Oli, więcej ciekawych zajęć, nauka literek, cyferek (przyda się we wrześniu) no i polska pani. Jedzenie też chyba zdecydowanie lepsze, bo mój niejadek zaczął jeść ładnie obiadki, z czego jestem niezmiernie dumna.
Acha, moja opiekunka awaryjna poszła do pracy. Nie znacie może kogoś, kto jest obecnie bez zajęcia i mógłby czasami popilnować mojej Oli (np gdy jest chora)? Najlepiej z Oranmore albo z Galway ale dojeżdżająca.

hejka

Aniay..no slicznusiego macie lokatora..a tenu irolowi to bym sama strzelila w lep..jak ja nie nawidze ludzi znecajacych sioe nad zwierzaczkami..i to jeszcze nad takimi mlodymi

Michasiowa..w Oranmore w przeczkolu pracuje moja kumpela Kasia..:)..mozliwe ze to ona..super przamila dziewczyna i na cudowne podejscie do dzieci...
no i gdybym byla zmotoryzowana z mila chcecia popilnowalabym malej..ale dojazd do oranmore autobusem z moim brzdacem nie usmiecha mi sie chyba ze dziecko byloby dostarczane..no ale w chwili obecnej jestem w pl a wracam dopiero 30 maja

• hej michasiowa a w jakich godzinach potrzebujesz opieki i w jakie dnie to sie popytam ja bym sie sama zdecydowala ale ide ne inteview i zaczne pewnie prace na part time wiec daj znac to sie popytam.podaj nr gg jak masz albo kom to sie skontaktuje z toba no i musimy sie kiedys spotkac.
  • pozdr

Ja pracowalam w szpitalu na Kaminskiego i poznalam tam dwie polozne ktore wspaniale wykonywaly swoj zawod i jakbym rodzila w polsce to tylko na Kaminskiego i nawet bym oplacila te polozne zeby byly przy mnie:-) .Oczywiscie zgadzam sie z twierdzeniem ze sa lekarze z powolaniem i tacy ktorzy wykonuja ten zawod jakby z musu.Ja jestem w 19 tygodniu ciazy:tak: i zdecydowalismy z mezem ze zostaje i rodze tutaj.Napiszcie prosze w ktorych szpitalach rodzilyscie (konkretnie w Dublinie,bo tu mieszkam) i jak tam z opieka i innymi sprawami zwiazanymi z porodem i opieka po porodzie.Dziekuje z gory Andzelika

Witaj Anineczko jesli mozesz to napisz mi gdzie jest taki swietny szpital.Ja mam termin na koniec wrzesnia i problem z wybraniem szpitala.Z gory dziekuje Andzelika

laski a ja wyskocze z tematem szczepien..czy orjetujecie sie odnosnie szczepionki na pneumokoki ..bo z tego co wiem to w irlandii jest ona w kalendarzu szczepien ale tylko u doroslych a nie u dzieci a ja chcialabym Alberta na nia zaszcepic ..czy ktoras orjetuje sie co i jak bo w Pl ona jest platna a tu nie..i chcialabym zasiagnac rady ..moze ktoras cos wie..

a moze Aniay ja bylabys przy okazji u Moniki Cudo to moze zapytalabys ja o ta szczepionke bo ja jakos nie wybieram sie do niej w najblizszym czasie a raczej nie mam jak do niej dotrzec

reklama
Witaj Anineczko jesli mozesz to napisz mi gdzie jest taki swietny szpital.Ja mam termin na koniec wrzesnia i problem z wybraniem szpitala.Z gory dziekuje Andzelika
To jest w Galway :tak:
Troszke daleko jak na przyjazd na porod.
Ale ponoc Rotunda w Dublinie jest bardzo chwalona;-)

laski a ja wyskocze z tematem szczepien..czy orjetujecie sie odnosnie szczepionki na pneumokoki ..bo z tego co wiem to w irlandii jest ona w kalendarzu szczepien ale tylko u doroslych a nie u dzieci a ja chcialabym Alberta na nia zaszcepic ..czy ktoras orjetuje sie co i jak bo w Pl ona jest platna a tu nie..i chcialabym zasiagnac rady ..moze ktoras cos wie..

a moze Aniay ja bylabys przy okazji u Moniki Cudo to moze zapytalabys ja o ta szczepionke bo ja jakos nie wybieram sie do niej w najblizszym czasie a raczej nie mam jak do niej dotrzec
Doktor Monika Cudo moze sciagnac taka szczepionke z Pl.Tylko musisz sie z nia wczesniej umowic.My sie bedziemy szczepic po wakacjach u niej.
Zaproponowala nam pneumokoki i na zoltaczke,ale co do tej na zoltaczke nie jestem przekonana:dry:

A i mozna dziecko u Iroli zaszczepic na meginkoki :tak:

Do góry