reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z FRANCJI!

reklama
hej

zoe : no ty mas zsuper metode na stres ! produktywna !!! :) nie chcesz sie do mnie przyjechac postresowac ? :)

krapyka : ty masz solidny dyplom i zawod...to nie philo czy lettres ! A sam commerce, to nie zwykly a internation, znasz jezyki... nawet gdybys nie maial checi/odwagi na prawdziwe zawodowe convertion, to na penwo z takim bagazem ( plus lata doswiadczenia) nie bedziesz miala problemu ze znalezieniem czegos innego ! moze znajdziesz cos, podpiszesz umowe na 'Od tego dnia" i wowczas zwolnienie na biurko szefowi. Ja wiem ze jets okres probny no ale z II storny siedziec latami w czyms co ci dziurkami od nosa wychodzi... rozumiem ze sie bpoisz, bo jest stabilizacja finansowa, twoja praca moz epewniejsz aniz meza firma. ale jelsi ty z atkim dyplomem zawodem i stazem boisz sie ryzykowac to co ma powiedziec ktos kto cudem bo jakims kierunku culture zlapal jakos posade w malym miejskim muezeum itp... z commerce masz na pewno wieksze DUZO wieksze mozliwosci... no i nie jest pwoiedziane z emezowi akurat sie noga powinie w momencie gdy dasz wymowienie czy chwile po...
uwazam z emacie dosc pewna i stabilna sytuacje, po peiwrsze to jzu sa 2 konkretne prace, 2 pensje !
u nas gdy mezowi nie pojdzie to nie ma2-go zrdola dochodu !
a ja idac do pracy z bac+4 moge liczyc na 1600-1800 euro/miesiac... z czego jestem opodatkowana takim samym % jak maz... wiec zostaloby jakies 900 euro/miesiac. z czego trzeba do pracy dojechac, za nianie zaplacic, za clem dodtakowy ewentualnie zaplcic, na miescie w porze obiadowej cos zjesc... ile by mi na koniec zostalo...? ktos chetny do obliczenia ...?
totalny bezsens!

a o systemie pracy we FR godzin, to ja anwte nie chc episac... ja w wieku 20-21 lat wiedzialam z enie chce tu miec dzieci, tu ich do skzoly posylac i tu pracowac ... jako studentka dorabiajaca jako niania dosyc sie napatrzylam... jak nianie znaja lepiej dzieic niz nieobecni rodzice... ten system jets chory po prostu. niszczy rodzine. niby kraj prorodzonny, aides najwiekszy przyrost urodzen w europie, a jak to zycie rodzinne wyglada... ale to juz inny temat, ksiazke by pisac !

kawa i u mnie :-D
a co do pracy , zawodu...ja studia rzucilam na 3 roku informatyka w zarzadzaniu i informatyke i marketing lubilam pewnie dlatego ze mialam fajnych profesorow. ale juz wtedy zaczelam jezdzic do wloch i po kilku latach w ta i w tamta odechcialo mi sie i zostawilam to. z reszta wtedy marketing byl bardzo popularnym kierunkiem i ludzie pokonczyli i do tej pory pracy w zawodzie nie maja. wiec powyjezdzali przynajmniej tych znam. potem zadnej super pracy nie mialam. uwielbialam pracowac we wloszech w restauracjach. kontakt z ludzmi to to co lubie.

Hellooooo:)

Dzieki za odpowiedz o H.G.:)

josphine- widze, ze mamy podobne podejscie co do stylu wychowania dzieci przez fr rodziny.... Nietety tez mialam mozliwosc zobaczenia jak to wyglada od srodka.... Ja zawsze mowilam, ze jak bede miala dziecko to zostaje z nim do 3r.z. bo to jest moje dziecko, a nie zeby oddac odrazu komus pod opieke, mialabym poczucie ze mnie wszystko mija itp

yasemin- powodzenia w malowaniu!:)

Jak ja się zalogowałam to wszystkie sobie poszły ehhh

Zoe Ty w stresie widzę tak produktywna jak ja, tylko u mnie to w sprzątanie idzie albo przemeblowywanie. Pamiętam, że przed każdą sesją to nawet z szafek talerze wyciągałam i myłam jeden po drugim...

Dziulka pytałam z ciekawości, aby wiedzieć kiedy Areaksy i Kasi możemy się spodziewać na forum - i tak jak piszecie zależy w jaki sposób rodziły. Jej już bym chciała, żeby się jakoś odezwały.

Ostatnia edycja:
Ja wiem, ze moge znalezc lepsza prace ale ja wlasnie chce mniej tzn krocej pracowac ze wzgledu wlasnie na dzieci, zeby nie musialy tak dlugo na mnie czekac jak meza nie ma w domu bo niestety czasami na pare dni wyjazdy ma. Ja i tak wynegocjowalam, zeby zrezygnowac z 2 godzinnej przerwy miedzy 12 a 14 wtedy moge swobodnie je do szkoly zawiezc na 8 h30 i zachodze do biura na okolo 9h i ok 17 juz uciekam takze najpozniej o 18 jestem z dzieciakami w domu. To i tak pozno na takie male brzdace niestety.... no wlasnie system prorodzinny ale tej rodziny wcale nie widzimy ... to jest smutne i frustrujace....

Krapyka- niestety sa tez rodzice ktorym to pasuje! Ja zauwazylam, ze nie ktorzy rodzice nie potrzebuja kontaktu z dzieckiem, smutne ale prawdziwe! Nie wiem czy to jest kwestia wychowania ( ze mieli taki model rodziny) czy co... Czasami mi sie wydaje, ze francuzi maja dzieci bo maja.... Tzn rodzi dziecko i odrazu mleko modyfikowane, bo ona wstawac w nocy nie bedzie wezmie sobie pomoc na noc i ta opiekunka bedzie siedziec nocami przy dziecko zeby matka mogla sobie odpoczac... Ja mam wrazenie ze oni inaczej podchodza do rodziny, wychowania dzieci itp! Nie uogolniam, ze wszyscy ale wiele jest takich osob

ja juz tylko na chwile, zaraz spadam spac...
odnosnie rodzicow we fr i planu dnia ..
to u nas w szkole zostalo na 2014 przeglosowane 5 dni szkoly w tyg od 8h30 do 15. i co ... rodzic esie pluja bo nie chca 15 tylko 15h45... zeby jak najmniej zmieniac zwyczaje, nie brac niani dodtakowe 1,5h na dzien itp itp
ja tez jetsem przekonana ze duza wieksozsc rodzicow fr tak naparwde nie chce zmienic systemu, pol godzinki rano i buziak a w najmepszym wypadku godzinka wieczorem im pasi !

zmylam spac, ledwo zipie !

udanego rentrée dla wszystkich przedszkolakow i szkolniakow!!!!

a mnie najbardziej wqrwiaja te przerwy w pracach miedzy 12-14 i ze caly dzien dzieci w szkole! nie lepiej bybylo gdyby odwalic dniowke od 8-15 dzieci w szkole tez i potem popoludnie dla rodziny??

reklama
Do góry