reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

Narzekacie na to, że wchodzicie w pojedyńcze spodnie a ja nie wchodzę w ŻADNE !! Tyłek to nawet przepchnę ale mam za wielki brzuch i mi się nie dopinają :wściekła/y: a wcale małe wcześniej nie były :baffled: i tez mi się nie widzi zmiana garderoby ....:sick:

A mam pytanie "dzieciowe": jak ubieracie dzieci w taką pogode jak dziś - słoneczko, dość ciepło ale czasem zawieje ?? Bo ja już sama nie wiem czy go nie ubieram zbyt ciepło ....:-(

I drugie pytanie - czy wystawiając dzieci na słońce podczas spaceru, smarujecie im buźki jakimś kremem z filtrem??

no właśnie dzisiaj miałam problem w co małą ubrać:confused: i ubrałam w pajaca na to polarowy kombinezon i przykryta była kocykiem i na to to okrycie od wózka ale chyba było jej za gorąco:confused: sama nie wiem:baffled:

buźkę smaruje Nivea na każda pogode zawiera filtr 4 ale chyba kupie krem Nivea taki na lato z wysokim filtrem bo słońce wiosenne jest bardzo zdradliwe:tak:

reklama
Znalazłam coś takiego nt. kremów z filtrem:

Faktor 4 nie może być stosowany wiosną i latem, bo to żadne zabezpieczenie przeciwsłoneczne. W naszym klimacie dla dzieci zaleca się SPF 15-30, przy czym przez pierwsze pół roku życia mogą to być tylko filtry mineralne. Potem można używać kremów z filtrami chemicznymi, ale większość fachowców uważa, że mimo to jednak lepiej jest - dopóki maluch nie skończy 3 lat- nadal stosować mineralne. Te kremy są niewygodne w użyciu, bo należy je nakładać grubą warstwą (gdy damy ich mniej, nie są skuteczne), ale taka ich uroda. Kupując kremy przeciwsłoneczne, należy zwracać uwagę na datę ważności - powinna być jak najdłuższa (jak jest krótka - nie kupujemy, bo krem może już nie być skuteczny).

To opinia Ewy Kamińskiej - kierownika Zakładu Farmakologii, Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych w Instytucie Matki i Dziecka.

wlasnie wrucilismy od lekarza
i dostalismy kremik podwojnie nawilzajacy i kapac w oliatium jak nie zejdzie w cuagu tygodnia to beda leki jakies
lekarz nazwal to ectema po lacinsku seborrhoic dermatitis
ktos zna sie na medycynie i co to oznacza
bo na unterneci enic nie znalazlam

Dzisiaj była u nas połozna i Wika ma zmiany hormonalne sutków. Wczoraj jak ją kąpałam to przy jednym sutku miała torbiel i nie wiedziałam od czego (od razu czarne myśli) a położna powiedziała, że noworotki tak mają i kazała smarować rivanolem. Dzisiaj przymierzyłam stare swoje spodnie i nawet na biodra mi weszły tylko mam problem z brzuszkiem, bo się zapiąć nie mogę. Zamówiłam sobie taki pas ściągający może dzięki niemu szybciej mi się wchłonie. Ale już mam dosyć tych ciuchów ciążowych. :baffled:

podnawiam pytanie:-) jak długo biodra wracają do normy:confused: :confused: :confused: czy ktoś wie:confused:

biodra wracają do nory do czasu aż wrócą do normy :-D

roksi z tym jest różnie
daj im troche czasu w końcu 9 miesięcy się rozwalały :-D

Miloku ja jeszcze sie nie starałam
a mówisz o tym becikowym polskim czy 500 Ł w Uk ?

Witajcie mamy marcowe!!! Przede wszystkim gratuluje wszystkim szczęśliwym rodzicom pociech!!

Jestem mamą lutową i mam prośbę!
Dziewczyny jak znajdziecie chwilkę czasu i ochotę to bardzo was proszę o wypełnienie ankiety. Posłuży mi ona do pracy magisterskiej :tak::tak:

Tu jest ankieta

Będę bardzo wdzięczna!

wlasnie wrucilismy od lekarza
i dostalismy kremik podwojnie nawilzajacy i kapac w oliatium jak nie zejdzie w cuagu tygodnia to beda leki jakies
lekarz nazwal to ectema po lacinsku seborrhoic dermatitis
ktos zna sie na medycynie i co to oznacza
bo na unterneci enic nie znalazlam

seborrhoic dermatitis to po polsku:-) łojotokowe zapalenie skóry

a może lekarz powiedział eczema, a nie ectema? bo atopic eczema to wyprysk atopowy

Łojotokowe zapalenie skóry, inaczej zwane złuszczaniem łuszczycowatym lub wypryskiem łojotokowym (dermatitis seborrhoica, parakeratosis psoriasiformis, eczema seborrhoicum). W przebiegu tej choroby powstają liczne plamy rumieniowate, pokryte na powierzchni obfitymi żółtymi tłustymi łuskami. Plamy te łączą się ze sobą i powiększają na brzegach, w środku zanikając z pozostawieniem żółtobrunatnego zabarwienia. Dotyczą one specjalnie czoła i głowy (łupież łojotokowy), fałdów nosowo-policzkowych, okolicy piersi i pępka, okolicy międzyłopatkowej na plecach, okolicy narządów płciowych i odbytu. Obraz nieco przypomina łuszczycę, łuski jednak nie sypią się i są wilgotne (tłuste). Tradycyjne leczenie polega na stosowaniu odpowiednich maści i podawaniu witamin do wewnątrz, głównie witaminy H, czyli biotyny. Nawroty są częste.
Medycyna.linia.pl - Zapalenie skory

biodra wracają do nory do czasu aż wrócą do normy :-D

roksi z tym jest różnie
daj im troche czasu w końcu 9 miesięcy się rozwalały :-D
myślałam że większy problem będzie z brzuchem a tu bioderka:wściekła/y:

Dzisiaj była u nas połozna i Wika ma zmiany hormonalne sutków. Wczoraj jak ją kąpałam to przy jednym sutku miała torbiel i nie wiedziałam od czego (od razu czarne myśli) a położna powiedziała, że noworotki tak mają i kazała smarować rivanolem. Dzisiaj przymierzyłam stare swoje spodnie i nawet na biodra mi weszły tylko mam problem z brzuszkiem, bo się zapiąć nie mogę. Zamówiłam sobie taki pas ściągający może dzięki niemu szybciej mi się wchłonie. Ale już mam dosyć tych ciuchów ciążowych. :baffled:
Natalak też miała obrzęk sutków nawet jak położna nacisnęła cycuszka to pokazała się kropelka mleka:szok: ja zrobiłam jeden okład z rivanolu i wszystko zeszło:tak:

reklama
Narzekacie na to, że wchodzicie w pojedyńcze spodnie a ja nie wchodzę w ŻADNE !! Tyłek to nawet przepchnę ale mam za wielki brzuch i mi się nie dopinają :wściekła/y: a wcale małe wcześniej nie były :baffled: i tez mi się nie widzi zmiana garderoby ....:sick:
debiutantko - ja wchodzę w dwie pary spodni, takich największych i niezbyt eleganckich, podniszczonych :baffled: Mieszczę się w nie, ale nie wyszłabym w nich nigdzie, bo bym się bała, że pękną :-p
Te najlepsze, najnowsze jeszcze długo poczekają :baffled: Jeśli się wogóle doczekają :baffled:

Do góry