reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

Narzekacie na to, że wchodzicie w pojedyńcze spodnie a ja nie wchodzę w ŻADNE !! Tyłek to nawet przepchnę ale mam za wielki brzuch i mi się nie dopinają :wściekła/y: a wcale małe wcześniej nie były :baffled: i tez mi się nie widzi zmiana garderoby ....:sick:

A mam pytanie "dzieciowe": jak ubieracie dzieci w taką pogode jak dziś - słoneczko, dość ciepło ale czasem zawieje ?? Bo ja już sama nie wiem czy go nie ubieram zbyt ciepło ....:-(

I drugie pytanie - czy wystawiając dzieci na słońce podczas spaceru, smarujecie im buźki jakimś kremem z filtrem??

no właśnie dzisiaj miałam problem w co małą ubrać:confused: i ubrałam w pajaca na to polarowy kombinezon i przykryta była kocykiem i na to to okrycie od wózka ale chyba było jej za gorąco:confused: sama nie wiem:baffled:

buźkę smaruje Nivea na każda pogode zawiera filtr 4 ale chyba kupie krem Nivea taki na lato z wysokim filtrem bo słońce wiosenne jest bardzo zdradliwe:tak:

reklama
Znalazłam coś takiego nt. kremów z filtrem:

Faktor 4 nie może być stosowany wiosną i latem, bo to żadne zabezpieczenie przeciwsłoneczne. W naszym klimacie dla dzieci zaleca się SPF 15-30, przy czym przez pierwsze pół roku życia mogą to być tylko filtry mineralne. Potem można używać kremów z filtrami chemicznymi, ale większość fachowców uważa, że mimo to jednak lepiej jest - dopóki maluch nie skończy 3 lat- nadal stosować mineralne. Te kremy są niewygodne w użyciu, bo należy je nakładać grubą warstwą (gdy damy ich mniej, nie są skuteczne), ale taka ich uroda. Kupując kremy przeciwsłoneczne, należy zwracać uwagę na datę ważności - powinna być jak najdłuższa (jak jest krótka - nie kupujemy, bo krem może już nie być skuteczny).

To opinia Ewy Kamińskiej - kierownika Zakładu Farmakologii, Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych w Instytucie Matki i Dziecka.

wlasnie wrucilismy od lekarza
i dostalismy kremik podwojnie nawilzajacy i kapac w oliatium jak nie zejdzie w cuagu tygodnia to beda leki jakies
lekarz nazwal to ectema po lacinsku seborrhoic dermatitis
ktos zna sie na medycynie i co to oznacza
bo na unterneci enic nie znalazlam

Dzisiaj była u nas połozna i Wika ma zmiany hormonalne sutków. Wczoraj jak ją kąpałam to przy jednym sutku miała torbiel i nie wiedziałam od czego (od razu czarne myśli) a położna powiedziała, że noworotki tak mają i kazała smarować rivanolem. Dzisiaj przymierzyłam stare swoje spodnie i nawet na biodra mi weszły tylko mam problem z brzuszkiem, bo się zapiąć nie mogę. Zamówiłam sobie taki pas ściągający może dzięki niemu szybciej mi się wchłonie. Ale już mam dosyć tych ciuchów ciążowych. :baffled:

podnawiam pytanie:-) jak długo biodra wracają do normy:confused: :confused: :confused: czy ktoś wie:confused:

biodra wracają do nory do czasu aż wrócą do normy :-D

roksi z tym jest różnie
daj im troche czasu w końcu 9 miesięcy się rozwalały :-D

Miloku ja jeszcze sie nie starałam
a mówisz o tym becikowym polskim czy 500 Ł w Uk ?

Witajcie mamy marcowe!!! Przede wszystkim gratuluje wszystkim szczęśliwym rodzicom pociech!!

Jestem mamą lutową i mam prośbę!
Dziewczyny jak znajdziecie chwilkę czasu i ochotę to bardzo was proszę o wypełnienie ankiety. Posłuży mi ona do pracy magisterskiej :tak::tak:

Tu jest ankieta

Będę bardzo wdzięczna!

wlasnie wrucilismy od lekarza
i dostalismy kremik podwojnie nawilzajacy i kapac w oliatium jak nie zejdzie w cuagu tygodnia to beda leki jakies
lekarz nazwal to ectema po lacinsku seborrhoic dermatitis
ktos zna sie na medycynie i co to oznacza
bo na unterneci enic nie znalazlam

seborrhoic dermatitis to po polsku:-) łojotokowe zapalenie skóry

a może lekarz powiedział eczema, a nie ectema? bo atopic eczema to wyprysk atopowy

Łojotokowe zapalenie skóry, inaczej zwane złuszczaniem łuszczycowatym lub wypryskiem łojotokowym (dermatitis seborrhoica, parakeratosis psoriasiformis, eczema seborrhoicum). W przebiegu tej choroby powstają liczne plamy rumieniowate, pokryte na powierzchni obfitymi żółtymi tłustymi łuskami. Plamy te łączą się ze sobą i powiększają na brzegach, w środku zanikając z pozostawieniem żółtobrunatnego zabarwienia. Dotyczą one specjalnie czoła i głowy (łupież łojotokowy), fałdów nosowo-policzkowych, okolicy piersi i pępka, okolicy międzyłopatkowej na plecach, okolicy narządów płciowych i odbytu. Obraz nieco przypomina łuszczycę, łuski jednak nie sypią się i są wilgotne (tłuste). Tradycyjne leczenie polega na stosowaniu odpowiednich maści i podawaniu witamin do wewnątrz, głównie witaminy H, czyli biotyny. Nawroty są częste.
Medycyna.linia.pl - Zapalenie skory

biodra wracają do nory do czasu aż wrócą do normy :-D

roksi z tym jest różnie
daj im troche czasu w końcu 9 miesięcy się rozwalały :-D
myślałam że większy problem będzie z brzuchem a tu bioderka:wściekła/y:

Dzisiaj była u nas połozna i Wika ma zmiany hormonalne sutków. Wczoraj jak ją kąpałam to przy jednym sutku miała torbiel i nie wiedziałam od czego (od razu czarne myśli) a położna powiedziała, że noworotki tak mają i kazała smarować rivanolem. Dzisiaj przymierzyłam stare swoje spodnie i nawet na biodra mi weszły tylko mam problem z brzuszkiem, bo się zapiąć nie mogę. Zamówiłam sobie taki pas ściągający może dzięki niemu szybciej mi się wchłonie. Ale już mam dosyć tych ciuchów ciążowych. :baffled:
Natalak też miała obrzęk sutków nawet jak położna nacisnęła cycuszka to pokazała się kropelka mleka:szok: ja zrobiłam jeden okład z rivanolu i wszystko zeszło:tak:

reklama
Narzekacie na to, że wchodzicie w pojedyńcze spodnie a ja nie wchodzę w ŻADNE !! Tyłek to nawet przepchnę ale mam za wielki brzuch i mi się nie dopinają :wściekła/y: a wcale małe wcześniej nie były :baffled: i tez mi się nie widzi zmiana garderoby ....:sick:
debiutantko - ja wchodzę w dwie pary spodni, takich największych i niezbyt eleganckich, podniszczonych :baffled: Mieszczę się w nie, ale nie wyszłabym w nich nigdzie, bo bym się bała, że pękną :-p
Te najlepsze, najnowsze jeszcze długo poczekają :baffled: Jeśli się wogóle doczekają :baffled:

Do góry