ewa0381
Fanka BB :)
Już ci piszę co cystach. Sama miałam takie cholerstwo jak miałam naście lat, nie wiedziałam o tym prawie nic, a lekarz też nie był wylewny, więc myślałam sobie najgorsze rzeczy.witajcie kobitki i dzieki za mile slowa:-)
wrucilam wlasnie od lekarza i dostalam silniejszy antybiotyk
przy okazji zerkneli na moje usg i zostalam poinformowana ze mam cyste na jajnikach a jak chce sie dowiedziec czegos wiecej to musze isc do innego lekarza
no i nie wiem nawet co to ta cysta i co mi grozi hmm wydobrzeje i ide w przyszlym tygodniu
Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie wypełniona najczęściej płynem, rzadziej - substancją o półpłynnej lub litej konsystencji.
W Pl najpierw lekarze przepisują tabletki antykoncepcyjne - bo od tego się zmniejsza cysta ( nie zawsze niestety, u mnie zniknęła, a była duża). Jeśłi to nie pomoże to wtedy operacja. Rozmawiałam kiedyś z kobietą, którą miała torbiel wielkości pomarańczy i jej to pękło, zrobili jej wtedy operację - zostawili jednak jajnik bo była młoda. Jakby była starsza to usunęliby i jajnik.
Objawy mogą być różne. Ból brzucha, powiększony obwód brzucha, nieregularne miesiączki, albo ich brak.