magdajucha
mamunia Krzysiunia
tylko, że on od świeżych owoców i warzyw stroni, nie da rady mu podać świeżego, tylko ze słoiczka :-/
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja też chodzę do specjalnej poradni, tylko jedna taka jest w Krakowie. Oczywiście przy Szpitalu Uniwersyteckim. Tam przychodzą też "normalni" cukrzycy, ale jednak większość pacjentów stanowią ciężarówki. A na górze jest klinika chorób metabolizmu. Wiem, że na klinice leżą kobiety w ciąży, ale chyba takie w poważnym stanieBlu ja nie chcę cię straszyć, u nas była taka procedura, lekarz diabetolog też specjalnie dla ciężarnych- nie każdy
a do tego szpitala to kierowano kobiety z całego regionu (nie tylko bydgoszcz), ze mna na sali lezały dziewczyny z grudziądza,świecia i włocławka
Powiem wam, że z tą cukrzycą to jest na prawdę różnie. Ja miałam test obciążenia glukozą dopiero w 29 tc i wyszedł mi na granicy normy, jakbym zrobiła wcześniej, to pewnie by był w normie. Cukier na czczo zawsze miałam dobry. A teraz mimo diety mam przekroczoną normę (u nas jest norma 120 godzinę po posiłku) w większości pomiarów i rano też często mam ponad 90. I skończyłam na insulinieA dzisiaj spotkałam w poradni dziewczynę, której test obciążenia glukozą nie wykazał nieprawidłowości, ale potem trafiła do szpitala z podwyższonym ciśnieniem i dopiero tam jej wykryli cukrzycę chyba w 32 tc. Więc można mieć cukrzycę ciążową i nawet o tym nie wiedzieć
Madzik, a ty miałaś dietę bez pomiarów? To trochę bez sensu, bo nie wiadomo czy dieta jest skuteczna...
Ale taki skaczący cukier po posiłkach chyba nie jest dobry dla dziecka. U nas strasznie tego pilnują, żeby nie przekraczać normy po posiłkach. Dlatego dostałam tą insulinę i muszę sobie sama zwiększać dawkę jeżeli będę miała po którymś posiłku przekroczone 120. Jak widać w różnych poradniach różne podejście mają ;-)miałam powtórny test robiony po jakimś czasie diety i było lepiej![]()