reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
Fredzik aż nie mogę uwierzyć :szok::szok: to dziwisz się że synuś taki rozbrykany jak mama taka rozrabiara:-D
u nas postęp nocnikowy zerowy:confused2:

madzikm mam nadzieję że wyleniłaś się ostro;-)

Fredzik u maluchów to ciężko rozpoznac bo one taki mają ogolnie "nadpobudliwy" wiek
Polecam książke "Nadpobudliwosc psychoruchowa u dzieci" Wolański, Skotnicka, Kołakowski, To jest polska publikacja lekarzy z Centrum Behawioralno Terapeutycznego (do nich mialam wlasnie isc z Kubą) kosztuje 27pln
tam jest np cos takiego odnosnie mlodszych dzieci
Trudności które pojawiły się u najmłodszych dzieci:
-bardzo ruchliwy, od zawsze nawet w ciazy kopał i nie dawał spac
-nie sypiał dobrze nawet jako niemowle, był niespokojny, często płakał
-Długo ssał kciuk
-Wspinał sie na wszystkie możliwe meble
-Zasypiał "robiąc fikołka" jakby go ktos guzikiem wyłączył
-zaczął chodzic szybko, ale późno mówił
-nie umiał chodzic ale juz zamęczał gadaniem
-ciągle biegał, zawsze na coś wpadał, był posiniazony
-nie słuchał mimo setek poleceń
-stale trzeba bylo miec go na oku
-bardzo dlugo uczył sie zapinac guziki i wiazac buty
(ps. mój Kuba do tej pory fatalnie wiąże !)
- nie umiał bawic sie z dziecmi, wyrywał zabawki (to akurat normalne u 2-latków)

i druga książeczka. Rozwój psychiczny dziecka 0-10 lat, Frances L. Ilg, Louise Bates Ames, Sidney M. Baker ; przekł. [z ang.] Mirosław Przylipiak.
tą wypozyczylam w bibliotece i kupie na wlasnosc., skarbnica wiedzy i wiele rzeczy wyczytalam ktore uwazalam za normalne a okazaly sie jak najbardziej normalne w jego wieku, naprawde polecam

a co do tych warsztatów to są na podstawie wlasnie tej książki "Jak mówic zeby dzieci nas sluchaly, jak sluchac zeby dzieci chcialy z nami rozmawiac" Adele Faber
tez genialna ksiazka ale bardizej o starszych dzieciach

Kuby nadpobudliwosc nie jest jakas tragiczna, są rozne stopnie ADHD i mojego Ł siostrzenica byla taka ze nie zdążyłas powiedziec zdania a ona juz chate 3 razy obiegla, 5 razy sie potknela i narobila ze 4 razy histerii ze pół miasta slyszalo. I to dopiero jest ADHD :-) Ta książka A.Faber juz mi pomogla, od tygodnia staram sie choc troche wg niej postepowac i juz widze duże efekty. Nawet kuba je zauwazyl

Ostatnia edycja:
no generalnie te wszystkie zachowania są dosc normalne na 2latka :-) u mnie jest tak samo.
ze spaniem bylo za to tak , ze na poczatku pierwsze 4-5 m-cy spał mi całe noce, w dzien równo 3h i budzil sie na jedzenie i spowrotem 3h, no IDEAŁ. a potem zaczeły sie cyrki i w nocy po 5 razy sie budzil . Za to w dzien zawsze ladnie spał. dosc dlugo spał te 2-3razy dziennie, teraz spi raz, ale porzadnie bo potrafi 2-3h spac a czasem bywa i 4 jak cos sie zdarzy czy nie dospi w nocy. no i raz na tydzien-dwa jest dzien kiedy nie śpi. a potem spowrotem wszystko do normy wraca

ja mysle ze wszelkie ADHD to najwwczesniej po 4rż bo teraz póki co to wszystko jest wpisane w rozwój.
chociaz przyznam ze ja juz mam wieczorami dośc. Wieczorem jak mnie gdzies znajomi ciągną to ja wole podusie i łóżeczko bo jestem wykończona.

Witam
i zmykam po książki na weekend;-)

moja sąsiadka jest po prostu jak dynamit nie do opanowania, ucieka, jest jej wszędzie pełno, psoci, potrafi na zakaz walnąć głową o podłogę i nie ma ADHD doktor powiedział że po prostu jest żywa i bardzo aktywna:tak: jeśli chodzi o mamę to masakra oczy dookoła głowy:szok: ale ciekawa jestem jak będzie się zachowywać w przedszkolu czy będzie takim dominatorem czy raczej będzie cichutka i spokojna

moja jest grzeczna ale też ma swoje odchyły;-) ale tak żebym chodziła za nią krok w krok to nie ma tak:no:

roksi to moze sąsiadka powinna sie udac do innego lekarza? bo mi tez mówili że Kuba nie ma ADHD a okazuje sie ze ma. Nie wszystkie dzieci mają "ekstremalną" wersje ADHD. pozatym moze jest jeszcze za mała na taką diagnoze, z reguly to pod koniec przedszkola sie cos takiego diagnozuje z większą pewnością.

Dzień dobry

Ja mogę małą zostawić na dłużej, często sama sobą się zajmuje, ale wiadomo jak to dziecko potrafi coś głupiego wymyślić - ostatnio znowu wspięła się na parapet a okno było uchylone odgórnie :baffled: No ale to się zdarza sporadycznie, także mogę spokojnie iść się myć na przykład.

U nas też piękna pogoda dzisiaj, tzn. mogłoby być cieplej, ale świeci słońce i nie pada. Właśnie wróciliśmy ze spacerku, młoda ogląda Krecika i probuje zasnąć, mąż w kuchni, żyć nie umierać ;-)

reklama
ja przywlekłam do domu "Rio Anaconda" Cejrowskiego i właśnie czytam:tak: mloda śpi ale zaraz idę ją budzić;-)
ja co raz częściej chodzę się myc tylko przy małej:tak: muszę jej pokazywać że mama jest zajęta i musi sama zająć się sobą:tak: bo od października takie sytuacje będą częste;-)

właśnie dzwonił m i przyjeżdżają do nas znajomi :tak: zbieram się ogarnąć mieszkanko:-p

Do góry