reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
Dziś Wiktoria obudziła się o 7ej i przez cały dzień nie spała:confused: Nawet na rękach nie chciała zasnąć. Teraz ją wykąpaliśmy i jak ją ubierałam to usnęła:szok: Ciekawe za ile się obudzi? A jak Wasze dzieciaczki? Chyba za wcześnie żeby tyle nie spać?

ło to nieźle:szok: Natalka w 7 tyg miała 4800g a tigger a Olivcia jest na piersi czy na butli:confused:

na piersi tylko i wylacznie, nawet herbatke tylko raz dostala:tak:

ale, ale, sluchajcie, moje dziecko od dwoch dni jakies niespokojne i placze, najpierw myslalam, ze to pogoda, potem, ze brzuszek, bo placze tak, jakby ja cos bolalo - ale nie spodziewalam sie tego, ze to PIERWSZY ZABEK:szok:maz na to wpadl, i faktycznie - ma biala kropeczke w miejscu gornej prawej jedynki:eek:

Dziś Wiktoria obudziła się o 7ej i przez cały dzień nie spała:confused: Nawet na rękach nie chciała zasnąć. Teraz ją wykąpaliśmy i jak ją ubierałam to usnęła:szok: Ciekawe za ile się obudzi? A jak Wasze dzieciaczki? Chyba za wcześnie żeby tyle nie spać?

Olivka tez ma takie dni, ze w ogole nie spi, albo robi sobie ze 2-3 20-sto minutowe drzemki i tyle:-)zwykle kolejnego dnia jest lepiej:tak:

na piersi tylko i wylacznie, nawet herbatke tylko raz dostala:tak:

ale, ale, sluchajcie, moje dziecko od dwoch dni jakies niespokojne i placze, najpierw myslalam, ze to pogoda, potem, ze brzuszek, bo placze tak, jakby ja cos bolalo - ale nie spodziewalam sie tego, ze to PIERWSZY ZABEK:szok:maz na to wpadl, i faktycznie - ma biala kropeczke w miejscu gornej prawej jedynki:eek:

Wierzyć mi się nie chce, że to już

Zwykle najpierw dają o sobie znać dolne jedynki, choć mogą to być też dwójki lub górne jedynki. Pierwsze objawy ząbkowania można często zauważyć już w trzecim, czwartym miesiącu (u niektórych niemowląt - nawet w drugim). Maluch zaczyna się obficie ślinić i wkładać paluszki do buzi. Swędzą go dziąsła. Jeśli zajrzysz mu do buzi, zobaczysz, że są zaczerwienione i rozpulchnione. Stan ten może trwać kilka tygodni, a nawet miesięcy. Gdy zbliża się finał, dziąsła niekiedy stają się bardzo wrażliwe. Każde dotknięcie sprawia dziecku ból. Dopóki ząbek się nie wyrżnie, maluch jest marudny, płaczliwy, nie chce jeść, często budzi się w nocy, ale cała sprawa może też przebiec niezauważenie. Po prostu któregoś dnia ze zdziwieniem dostrzeżesz w buzi malca twardą białą kreseczkę. (eDziecko.pl - Gazeta.pl)

jeśli chodzi o ząbki to lepiej żeby wyszły jak najpóźniej bo wtedy są lepej zmineralizowane:tak: ja też myślałm mała ząbkuje bo śliniła się, pchała piąstkę do buzi i była nispokojna nawet wyptrzyłam kropkę białą na dziąselku na dole:tak: okazał się to fałszywy alarm:-) nawet lepiej bo podoba mi się spanie od 20-6:laugh2::laugh2:

malaga pediatra was skierował na morfologię tak z urzędu?
Byliśmy u pediatry, bo potrzebowałam receptę na Nystatynę. Akurat nie było naszej pani doktor, przyjęła nas inna lekarka. Ona stwierdziła, że mały jest coś bledziuśki i dała skierowanie na morfologię.. Wspomniałam jej też, że z jednego jąderka nie schodzi wodniaczek - od ręki wypisała skierowanie do chirurga :happy:
Także dziś byliśmy i u chirurga i na morfologii :tak: Przy pobieraniu krwi biedny tak strasznie płakał :-( Mam nadzieję, że wyniki będą w porządku i mały nie ma jakiejś anemii :rolleyes:
A chirurg nas uspokoił - powiedział, że wodniaczek się wchłonie sam do roku czasu :tak: A jeśli nie, to wtedy można się do niego zgłosić i zrobi zabieg.. Powiedział też, żeby nie ruszać siusiaka ;-)

Hehe blueberry moim termometrem jest wyjście na balkon :-D
Po czym i tak zawsze okazuje się, że na dworze jest cieplej niż myślałam, bo balkon mam w cieniu ;-)
U nas też najczęściej na balkonie jest chłodniej, zwłaszcza przed południem :tak:

Dziewczyny czy wasze dzieci śpia na spacerach?
Moja coraz częściej zdrzemnie się z pół godziny a potem robi wielkie oczy i się patrzy.
Piotruś śpi, choćbyśmy spacerowali 3-4 godziny :szok: W domu śpi tyle tylko w nocy :-D Nawet jak się zatrzymam, żeby odpocząć na ławeczce to nie protestuje tylko słodko śpi :-)

coś Malagę przeoczyłam;-)
Oj nieładnie roksi :-p :-D

Strasznie się dziś czuję zmęczona, niewyspana, pewnie przez tą pogodę :baffled: Do tego rozbolała mnie głowa :baffled:
Piotruś usnął, mąż wybył z domku, więc idę się kąpać i do spania :tak:

DOBRANOC :-)

reklama
Wiktoria wcześniej spała na spacerkach, ale teraz nawet jazda w wózku na nią nie działa:tak: Rozgląda się, wszystko ją interesuje. Nawet dziś nie usnęła w samochodzie:szok:, siedziała i patrzyła za okno.

Do góry