reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

reklama
M&m's - moja droga GRATULUJĘ!!!:-):-):-)
Normalnie Majka jest mega zdolnym dzieckiem:-):-):-)

laski - oszczedźcie mnie tymi likierkami - mi już jęzor do d..py się przykleił:szok::wściekła/y::-D... A moje dziecko ostatnio cały czas na cycku :-:)-:)-(

ankozoc- kochana wszytskiego najlpeszego:)

a dziewczynki chcialam sie was spytac kiedy przestalyscie albo czy jeszcze karmicie,, ???

Domek z piernika

• 700 gr zwykłej mąki
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 gr masła lub margaryny
  • 220 gr cukru
  • 220 ml melasy albo miod
  • Skladniki na lukier: 2 białka, 1 kg cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny
  • Składniki na dekoracje (kolorowe posypki, wiórki kokosowe, żelki itp - wszystko co uznasz, że nadaje się do dekoracji)
  • Podstawka na której postawisz domek: cokolwiek co by się do tego nadawało. Może być tacka, mogą być wafle sklejone ze sobą masłem orzechowym lub kremem czekoladowym itp.
  • Blacha do pieczenia, papier.
  • Szablon - wzór domku.

Szablon możesz dowolnie modyfikować. Możesz wyciąć więcej okien, inny kształt drzwi itd. Szablon ten jest najprostszy zatem jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w robieniu domów z piernika najlepiej jest zacząć właśnie od niego. Z czasem, jak nabierzesz doświadczenia będziesz mogła zabrać się za bardziej skomplikowane domki.

Taka powinna być konsystencja ciasta na piernik po wymieszaniu Ciasto na dom z piernika

1. Zmieszaj ze sobą mąką, przyprawę
do piernika, sodę i sól.
2. Ubij masło wraz z cukrem za pomocą miksera, dodaj melasę po czym ubijaj kolejne 2 minuty.
3. Pomału dodawaj wszystkie zmieszane wcześniej suche składniki, cały czas miksując. Jak ciasto będzie już zbyt gęste mieszaj ręką.

Ugniataj i wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie się rozpadać. Musi ci się samo odklejać od rąk.

Pomiędzy wyciętymi kształtami musi powostać minimum 2,5 cm (ciasto urośnie) Wycinanie ciasta z szablonów

1. Rozwałkuj ciasto na około 1 cm (lub mniej) - jeśli będzie się za bardzo kleić wówczas posyp blat i wałek mąką.

2. Przykładaj po kolei szablony do ciasta i je równo wytnij za pomocą noża o ostrym końcu.

(najlepiej abyś ciasto rozwałkowała na blasze, lub przełożyła na blachę ciasto już rozwałkowane i na blasze wycięła ciasto na wzór szablonów - podczas przenoszenia wyciętych kształtów na blachę, mogłyby one zmienić nieco kształt co nie wpłynie dobrze na konstrukcję domu).

3. Odpadki od wykrawania szablonu ostrożnie pozbieraj i zachowaj.

4. Przed wycinaniem dachu możesz na rozwałkowane ciasto nanieść wzór dachówek za pomocą łyżeczki do herbaty - delikatnie ją dociskając.

5. Wytnij okna - możesz wyciąć je tak, aby pozostawić framugi okien. Wytnij cztery małe okienka obok siebie. Możesz w puste okienko wsadzić landrynkę, która się rozpuści i utworzy szybę (jeśli chcesz wypróbować landrynkowe okna wówczas powinnaś piec na folii aluminiowej - inaczej możesz mieć problemy z odklejeniem landrynek od blachy).

6. Drzwi możesz po wycięciu również upiec a później, po zrobieniu domku postawić je obok drzwi - aby imitowały otwarte drzwi.

Piec w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez około 10 minut.

Wycinanie brzegów ciasta - Dom z piernika Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Wyrównaj brzegi jak ciasto będzie jeszcze gorące.

Lukier do sklejenia domku z piernika Lukier do klejenia ścian domku z piernika

Białka ubijaj mikserem, aż staną się sztywne. Dodaj 3 łyżki cytryny. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier puder. Musisz dodać go bardzo dużo, aż do osiągnięcia prawie sztywnej masy. Im więcej dodasz cukru pudru tym lepiej sklei on ściany i dach.

Lukier przełóż do plastikowego woreczka i odetnij jego koniuszek.
Może się zdarzyć że lukier będzie tak gęsty, że będziesz musiała przekładać go łyżką do plastykowego woreczka - nie przejmuj się, im gęściejszy, tym lepiej.

Sklejanie domku z piernika Pokrywaj brzegi ścian lukrem. Każdą po kolei - lukier bardzo szybko zasycha. Jeśli będziesz zwlekać, zastygnie i nie będzie się dało już nic przykleić.

Sklejanie ścian domu z piernika Ściany domku sklejaj wyciskanym z woreczka lukrem. Staraj się zachować kąty proste. Do przytrzymania pionu ścian bocznych możesz użyć jakiegoś pojemnika. Do odmierzenia kątów prostych - zwykłej kartki papieru.

Dach domu z piernika Aby przykleić dach, pokryj lukrem górne krawędzie ścian bocznych. Dla bezpieczeństwa możesz użyć szklanki - jako podpórki dachu (jeśli uda ci się znaleźć szklankę odpowiedniej wysokości).

Drzwi domku z piernika Za pomocą lukru możesz przykleić wszystkie dekoracje - cukierki, paluszki, posypki itp. Drobne szczegóły jak np. klamka do drzwi możesz zrobić za pomocą pesety i dekoracyjnej perełki do ciast.

Dach domku z piernika Dachówki możesz zrobić za pomocą płaskich cukierków, prostokątnych ciasteczek lub narysować je lukrem. Cukier wygląda bardzo ładnie jako element dekoracyjny imitujący zmarznięty śnieg. Śnieg - puch, możesz zrobić za pomocą wiórek kokosowych.

Wejście do domku z piernika Wejście do domku z piernika możesz wyłożyć ciemnymi ciastkami imitującymi płyty chodnikowe czy kostkę brukową.

Dom z piernika z ludzikami i choinką Domek możesz dekorować każdymi słodyczami. Za pomocą lukru przykleisz niemal wszystko.

Choinka wykonana z waflowego rożka na lody, żelek i perełek dekoracyjnych do ciast.
a to szablon na domek

Załączniki

• gingerbread_house_diagram.pdf
    48,3 KB · Wyświetleń: 63
ojejejj - ja to mam dziś refleks....

aneteczko i Miłoszku - dla Was również wszystkiego najlepszego z okazji ukończenia pół roczku!!!
Dużo, dużo wspólnych cudownych chwil, radości z odnajdywania coraz to nowszych umiejętności, dużo zdróweczka i obyś Miłoszku zawsze stał po stronie mamy (a co - niech Tata liczy się z obecnościa drugiego silnego mężczyzny w domku), bezbolesnego ząbkowania, szybkiego raczkowania, tego Wam zyczy: Ciocia Aga, wujek Marczo i Jagodziana :tak::-):-):-)

a tu taki zabawny torcik:
2qn5jjs.jpg

Cześć dziewczynki.
Ja szybciutko złożę życzenia,nadrobie was poźniej bo mam gości.
ANKZOC -
STU LAT...
... w miłości i zdrowiu,
niech towarzyszy Ci szczęście.
Twój bagaż życiowy - mądrość-
przykładem dla innych niech będzie.
SPEŁNIENIA MARZEŃ...
... najskrytszych,
niech będą realne i jasne.
Marzenia spełniają się często,
niech spełnią się też Twoje własne.
RADOŚCI...
... też życzę Ci tyle,
by Twoją twarz uśmiech zdobił.
A jeśli się czasem zasmucisz,
to tylko na krótką chwilę.
WYTRWAŁOŚCI...
...życzę Ci także,
w realizacji pragnień i celów.
Cierpliwym bądź i odważnym,
by rzeczy dokonać wielu

:-):-):-)DLA NASZYCH DZISIEJSZYCH PÓŁROCZNIAKÓW MIŁOSZKA I (NASZEJ:-))MAJECZKI DUŻO UŚMIECHÓW,PEŁNEJ BUŹKI ZĄBKÓW,WIELU ZABAWEK I ZDRÓWKA OD FILIPKA I CIOCI

Wszystkiego Najlepszego dla MAJECZKI i MIŁOSZKA:-):-):-)

Sto Lat i Spełnienia Najskrytszych Marzeń dla ANKZOC:-):-):-)

reklama
Tsarino a gdziez Ty znowu wybywasz, cooo???

ja w ogóle musze Wam napisać, że jestem zawiedziona dzisiejszą aktywnością:confused2::confused2::confused2:..
Nawpieprzałam się dzisiaj wszystkiego co się dało od czekolady ("Bąbolada") i cukierków z Nestle, po sniadanie kanapkowe, później obiadek (Meżol serwował) - camembert z żórawiną, frytami i sałatką, po kolejną porcję czekolady i ...kanapek na 1 dzisiejszą kolacje (a i jeszcze 2 banany wciągłam) - LEDWO CHODZĘ!!! Nie pamiętam kiedy miałam taki apetyt... chyba @ sie zbliza:-:)-:)-(
no i liczyłam na jakies pisanie forumowe...a tu weekendowe pustki...

No nic ... chyba zrobię sobie jakiegos delikatnego drineczka - i jeszcze troszkę poczekam...

Do góry