reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy listopad 2013

koriander co do kremu na niepogode to ja używałam Bubchen Wind und Wetter Creme, ale czytam opinie i nie wiem czy się nie zdecyduje na nagietkowy Weleda albo Emolium. Nie wiem czy mają tlenek cynku w sobie.
Tlenek cynku ma bodaj Sudocrem, ale on jest do tyłka :) i właśnie ze względu na ten cynk, używam go tylko gdy widzę, że pupcia się zaczerwieniła.
Do tyłka z kolei polecam apteczny krem, który jest na receptę. Ma w składzie wazelinę białą, wazelinę żółtą, euceryne i lanoline. Super rzecz!

Gusiak, ja kupuję sobie
1/. 5szt MEGA PODKŁADY do SZPITALA oryginał Hartmann (3349449241) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
albo
Babydream - Podkład do przewijania - 10 szt. - Akcesoria do pielęgnacji - Rossnet
2/. 30 szt PODKŁADY POPORODOWE Hartmann MAXI orygin (3358688684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
3/. ok 5 szt http://allegro.pl/poporodowe-majtki-siatkowe-hartmann-wieloraz-maxi-i3352550466.html
4/. opakowanie wkładek laktacyjnych Lansinoh
Ostatnio zrobiłam tak, że wzięłam sobie do szpitala 2 podkłady do przewijania, ok 7 wkładów poporodowych, majtki wszystkie bo te siateczkowe mało zajmują (można je wyprać, ale wolałam w razie obfitych krwawień mieć je przy sobie wszystkie) i z 7 par wkładek laktacyjnych. Resztę kazałam wozić mężowi w aucie, że jak mi czegoś braknie to przyniesie i sobie dobiorę. Nie chciałam mieć wszystkiego na miejscu, bo bym się w pokoju nie zmieściła z tym wszystkim :) Nawet jak to co kupię nie przyda się w szpitalu, to przyda się w domu :)

Co do listy rzeczy kosmetyczno - aptecznych, to ja uznaję zasadę im mniej cudów tym lepiej :) ale ponieważ możemy wymieniać się doświadczeniami, to myślę, że przydałby się taki wątek dotyczący pielęgnacji noworodka. Co myślicie?
Więc napiszę Wam jak ja robiłam, ale każda z Was musi się przyzwyczaić do tego, że każde dziecko reaguje po swojemu i czasem wszyscy będą chwalić jedną rzecz, a Waszemu dziecku akurat ona nie będzie służyć.

Do kąpieli - moja pediatra uznaje kąpanie dziecka w samej wodzie i mycie mydełkiem Dove
(nie powiem - dość oryginalne, ale najpopularniejsze u nas Oilatum to tak jakby po prostu oliwkować dziecko, a oliwki podobno wg niej od 15 lat się już nie stosuje) ja jednak stosowalam Oilatum albo myłam w Hipp Żel do mycia ciała i włosów od urodzenia taki z pompką.
Do pupy mycia - obmywałam wacikami zamoczonymi w przegotowanej wodzie. Wilgotne chusteczki stosowałam jedynie poza domem.
Do pupy smarowania
- opisany wyżej krem apteczny. W przypadku podrażnienia, odpażenia, odpieluszkowego zapalenia skóry - Sudocrem
Pępuszek - Nie moczymy w trakcie kąpieli, ale jak się schlapie to nie wpadać w panikę :) Wszędzie teraz bębnią o stosowaniu Octaniseptu, u nas niestety się nie sprawdził. Pępek trzymał się 3 tygodnie, aż pojawiłam się z nim u lekarki. Kazała nam go smarować fioletem na spirytusie i pępek na 3 dzień od jego stosowania odpadł a pies go zjadł :-D
Smarowidło do ciałka - jak nie wymagało tego ciałko, a zazwyczaj było ładne nawilżone już po kąpieli, to nie smarowałam niczym. Jeżeli tego wymagało to stosowałam balsam z Hippa od pierwszego dnia.
Smarowidło do buzi na niepogodę - tak jak pisałam Bubchen, Oliatum, Weleda, Ziajka
Smarowidło w razie W (wysuszenia/podrażnienia) - ja stosuję Oliatum Soft OILATUM SOFT Krem dla niemowląt dzieci bezzapachowy - skóra sucha atopowa na swędzenie skóry 75g -
Ciemieniucha - u nas działał super Emolium żel zmiękczający na ciemieniuchę, a o dziwo nie pojawiła się na główce, tylko w brwiach :) Ale podobno bardzo dobry sposób, to wysmarować oliwką z oliwek na 20/30minut przed kąpielą i włożyć czapeczkę. W czasie kąpieli dobrze wymyć głowkę i ciemieniuchę wyczesać :)
Do noska - roztwór wody morskiej. Polecają też Fridę - aspirator do wyciągania glucików, albo Katarek podłaczany do odkurzacza :szok:, a ja powiem Wam w tajemnicy obrzydliwą rzecz,(piszę na biało jak ktoś jest wyczulony na obrzydliwe rzeczy, dla ludzi o mocnych nerwach polecam zaznaczyć sobie dalszy fragment, żeby go przeczytać) jest to w stanie zrozumieć tylko garstka matek. U mnie najszybciej i najepiej działało jak sama buzią obejmowałam nos Anieli i wciągałam gile po prostu je z noska wysysając
Kolka
- Bobotic, Jak już dziecko mi przez ręce leciało, to na receptę są czopki Viburcol, ale to jest homeo, więc na pewno sporo z Was nie chce z takich rzeczy korzystać, ja robiłam wszystko co w mojej mocy, żeby choć trochę ulgi przynieść mojemu dziecku, więc spróbowałam i Aniela po pół godzinie ryku na całe grdło po zapodaniu czopka zasypiała. Czasem zachodząc się jeszcze z płaczu, ale miałam wrażenie, że przynosi jej to ulgę.
Zaparcia
- czopki glicerynowe, ale czasem dziecku się zdaża, że nie zrobi 1/2 dni kupy, więc nie ładować od razu :)
W razie kataru
- maść majerankowa pod nosek, roztwór wody morskiej, odciąganie katarku, delikatne podniesienie materacyka, tak, żeby się dziecko nie krztusiło spływającą wydzieliną, są specjalnie kliny pod materac, ale ja wkładałam pod materac jakiś zwinięty ręcznik, albo dziecko kładłam na dużej poduszce tak, żeby miało taki spad delikatny
W razie gorączki
(uwaga u małych dzieci gorączka to powyżej 38 stopni) Paracetamol czopki, Paracetamol w syropie

Generalnie szukając czegoś dla dziecka z kosmetyków kieruję się często opiniami znalezionymi na rożnych stronach, np. tutaj:
Dla dzieci - bangla.pl - opinie, zdjęcia, testy, informacje o produktach, rozdania

Matko, ale się rozpisałam!

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Hej dziewczyny

Jestem dojechalam... Drogi czyste puste tylko dojechalam w 12 h a nie 10.. Teraz padam pomalu;)

Rojku fajnie ujelas te wzystkie rzeczy..

Ja na pepek tez uzywalam fiolet i polecam niz babranie sie miesiac z wacikami...

Do kapieli niestety musialam uzywac Balneum bo Adas urodzil sie z rumieniem potem uczulil go szpitalny jonhson..na koniec wyszlo ze ma ATP ale oliwka zakazala mi smarowac ioliwka zatyka pory i zdrowa skora maluszka moze sie popsuc..

Do pupy uzywalam masci robionej z apteki nazywa sie posladkowa na bazie witamin.. Wszystko schodzi po dobie;)

Buzke przecieralam przegotowana woda jak ropialo oczko sol fizjologiczna..

Ciemieniuchy nie mielismy to nie wiem..slyszalam o oliwie z oliwek ze super dziala...

Do noska to wode morska i fride zwykla :) jak slysze o tej pod odkurzacz to bym niektorych rodzicow odszczelila..ale to moja opinia:/ do tego Nasivin od 1 mc ..

Hmm i chyba tyle ..czastem uzywalismy do kapieli jezcze nadmanganianu potasu lub krochmalu :) ale w przypadku duzych odpazen pupy lub wykwitow ATP...

Ok mykam ..
Do jutra.. Teraz bede mniej..

A watek do zalozenia ok:)

Dobrze, że dojachałaś szczęśliwie :)

O właśnie o Balneum słyszałam, że dobre

I zapomniałam napisać o tych oczkach i buzi, żeby przemywać wacikami przegotowaną wodą od zewnętrznego kącika do wewnętrznego. Buzię a potem na końcu też tyłeczek :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
avocado udanego wypoczynku
zwolineczka wypoczywaj kochana żeby wszystko było dobrze
koriander zgadzam się z Tobą ;p ja wczoraj bylam w lumpiku i znowu nakupowałam dla dzidziucha :D
akaiah wspolczuje ci sytuacji z mama mam nadzieje ze wszystko się ulozy
BunnyCukino jak nie jesz to od razu mowia ze się odchudzasz ;/ bez sensu . tez mam ostatnio wisielczy humor …
rojku dzieki za kolejne przydatne inf. A mam pytanie odnoscie tego pepka bo szczerze to on mnie przeraza ;/ polozna mówiła ze teraz pielegnuje się go na sucho… jak to tyczy się tego fioletu???

kamilka87 ciesze się ze dojechałaś lepiej jechac 2 h dłużej i bezpieczniej :p

ja już nie Spie od 3.50 ;/ wczoraj byliśmy u babci na urodzinach objadlam się ;p
a jak wracalam pociagiem dostalam nie fajna wiadomość ze mój tata stracil prace w Niemczech :( facet nie dostal kredytu i z dnia na dzien powiedział ze to koniec strasznie się martwie bo rodzice niestety nie maja stalej pracy i jak teraz tata stracil to będzie problem mama pojechala na sezon do pracu do kolobrzegu i już się cieszyli ze się odkopia z długów bo razem pracuja a tu takie cos…. Nie rozumiem dlaczego moja rodzina zawsze musi mieć pod gorke….
Wczoraj szybko szukaliśmy jakis kontaktow na prace poki jeszcze jest w niemczech….
Tak mnie wczoraj zaczal bolec mocno brzuch ze się przestraszylam chciałam jechac do szpitala ale się balam bo bylam sama :( jak Rafal wrócił to leżałam i już troche przechodzilo… ale to było bardzo dziwne uczucie jakby ktos mnie zlapal od srodka za wnętrzności trzymal i mocno ściskał a do tego ciągnął w dol tak bardzo bolalo jak chodzilam a jak się położyłam to puszczalo nie wiem co to było i czy się martwic. Dzisiaj mam wizyte u diabetologa… strasznie mi się nie chce jechac ….

Jestem przerażona ... tyle tego wszystkiego. Oczywiście dziękuję również za te listy z tymi wszystkimi rzeczami. Sama bym chyba nie spamiętała. Z dnia na dzień widmo porodu staje się coraz realniejsze. Wiadomo z jednej strony chciałabym żeby Maluszek był już na świecie , ale z drugiej... nie wiem jak sobie poradze. To nasze pierwsze dziecko więc zapowiada się rewolucja. I jeszcze mąż mi wczoraj powiedział,że jak urodzi się dziecko to przestanę go kochać... eh.

Hej dziewczyny

Nie było mnie wczoraj a tu tyle się naprodukowałyście. Ja dzisiaj idę na egzamin o 13 mam i mam nadzieje, że go zdan.
Pogoda u mnie okropna zimno, kicham cały czas. Postaram się przeczytać co twam u was jak wróce;)

Witam się poweekendowo i po ślubnie :) Dołączyłam do grona mężatek :)

Dziękuje wam przeogromnie za życzenia kochane jesteście :*:* miałyście racje wszystko poszlo super :)
Musze teraz nadrobić zaległości w czytaniu bo widziałam że poruszone wazne tematy :)

Miłego dnia życzę :-)

Od razu widać, że po weekendzie :) Ruch od rana :)

melonowa89 co do pępka właśnie zalecają nie moczenie go, nie zakrywanie go pieluszką i pielęgnację octaniseptem. Ale on nie zawiera alkoholu i jak dla mnie nie wysusza tak szybko jak fiolet na spirytusie. W tej kwestii po prostu wolę zrobić po swojemu. Wiem jakie są zalecenia, ale mojej małej to nie wyszło na dobre.

No więc zakładam watek o pielęgnacji :)

reklama
Witam Was dziewczynki po weekendzie! nie było mnie tylko albo az dwa dni i jestem przerażona ilością Waszych wpisów. Staram się być na bieząco ale mam nadzieje ze żadna z Was nie będzie zła ze tak z doskoku bede sie odzywała.

U mnie w weekend rozpoczął sie generalny remont w dwa dni zdążylismy położyc regipsy na sufit i wszystkie ściany w pokoju. Ciesze sie ze tak szybko to poszło i nawet zbytnio sie nie nabrudziło bo nienawidze sprzątac:no:.

a tak poza tym to u mnie paskudna pogoda nigdzie nie mozna wyjsc:-( z dzidzią chyba wszystko oki ale zaczynam sie martwic pomału bo wogóle nie czuje zadnych ruchów i nie wiem co mysleć!

Do góry