reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy listopad 2013

Dobry dzień :)
u nas do przodu, co do pieluch flanelowe mam 3 nowe (kupiłam w ikei z biedronkami) a tetrowych kupiłam 12 wybrałam te grube coś ok 160g albo 180 właśnie nie pamiętam zamawiałam na allegro i są naprawdę fajne podwójnie tkane a wzorek układa się w "grubą " kratę, mama mi je wyhaftowała więc są śliczne ;)
no tak 3 miesięczniak na ryby ;)
jeszcze miesiąc dziewczyny i się posypiemy ;)
anoula no takie dziwne wrażenie pamiętam jak z juniorem w ciąży już było wszystko ustalone i wpisywałam termin do kalendarza;-) będzie dobrze ;)

reklama
Hej mamusie:-)

kaskaleczna mnie się udało i moja przyjaciółka kupiłam mi na ebay taki zestaw wielorazówek
8 Washable Reusable Pocket Cloth NAPPY Diaper+16 insert | eBay
oprócz tego kupiłam 3 na allegro na licytacji po 9.99 za sztukę.Trzeba szukać i obserwoawać bo czasem można za pare groszy kupić nówki albo używane prawie nowe (bo ktoś kupił i po kilku załozeniach stwierdził że to nie dla niego)
Ja mam 15 pieluch tetrowych z racji że wielorazówki też mam ale myślę że ty ze 30 tetrowych powinnaś mieć.Tetra schnie bardzo szybko a i tak trzeba ją prasować więc jak bedzie taka prawie sucha to lepiej sie ją prasuje.Pamietaj że aby tetra była chłonna nie dodajemy płynu do płukania tkanin.Fajną sprawą są też takie chusteczki które oddzielają kupkę od pieluszki
np.takie
wkładki IMSE VIMSE 100szt pieluszki wielorazowe PŃ (3547493862) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

CZEŚĆ LASKI <3
Normalnie muszę wam powiedzieć jaki szok przeżyłam wczoraj.!
Byłam wczoraj u Gin i dowiedziałam się, że UWAGA! TRZECIE USG NA NFZ MI JUŻ NIE PRZYSŁUGUJE!
tylko jak 'będzie się coś działo' lub ciąża się 'przeterminuje'.
JEstem w takim szoku, ze nie wyobrażasz sobie. Oli może zrobić obrót o 180 stopni i nic nie będę wiedzieć! Ale postanowiliśmy z M, że w połowie października zrobimy usg prywatnie bym miała pewność, że wszystko ok.

A poza tym na fenoterolu jesteśmy tylko do końca października i możemy się rodzić. Mimo terminu na 26.

anoula82 jeśli chodzi o SNS, to wydaje mi się, że najlepiej na wszelki wypadek mieć go od razu, bo po zesarce właśnie często od razu tego pokarmu nie ma i to jest dobre do stymulowania brodawek, żeby piersi zaczęly produkować mleko. Ja na allegro kupiłam nowy trochę taniej bo za 89 z przesyłką. Czasem można wylicytować użyty jedynie dwa razy za 50zł np., ale może u Ciebie w szpitalu na oddziale mają takie coś? No i jakiś laktator masz? Bo laktatorem też się pobudza laktację. Skopiowałam gdzieś z netu:
Doradca laktacyjny podpowiedział mi jak skutecznie pobudzić laktację za pomocą laktatora. Metoda nazywana jest 7/5/3. Najpierw odciągam pokarm z każdej piersi przez 7 minut, potem przez 5 minut, a potem przez 3. Bardzo ważne jest, żeby odciągać z piersi zamiennie. Raz z jednej konkretną ilość minut, raz z drugiej. Ten system daje najlepsze efekty.

aaga84 co do KTG to na necie znalazłam, że robi się je albo od 36 albo od 37 tygodnia. W "moim" szpitalu od 37 tygodnia. Ale jak robisz prywatnie, to lekarz czasem wysyła wcześniej.
Teraz taki czas, że nasz te brzuszyska będą pobolewać. Byle nie za często nie regularnie. Podobno jak dziecko przy tym fika, to przepowiadające są.
A z prasowaniem mam tak samo, poprasuję chwilkę i muszę przerywać, bo już brzuch jak skała :) już nie poszalejemy :)

kaskaleczna co do KTG to płacę 10zł, kiedy robię prywatnie nie na NFZ. A po 37 w szpitalu za darmo.

Anoula nie przejmuj się, M na pewno rozumie, że jesteś wyczerpana psychicznie, to już końcówka ciąży. Mamy prawo być trochę niewygodne dla otoczenia :)

gnosia super ten kominezonik :) taki słodki pluszak :)

andzioszka chyba 3 usg to norma, może zapytaj w innej przychodni...

dzięki rojku, pewnie więcej dowiem się na wizycie o tym ktg, a i masz rację szaleństwa się skończyły...

gnosia ja akurat czułam ruchy na dole a okazało się ze mały zwykłą zmyłke uskuteczniał i był na górze więc po ruchach nie wyciągaj zbyt szybkich wniosków:) bedzie ok:) kombinezon fajowy
niki_i mocno dziwne uczucie;p moj M stwierdził ze moze "przesuniemy" na 30 zamiast 28 października bo data łądnie wygląda...o matko:szok: aa i spytam jeszcze...rozumiem ze pierwsze szczescie mialas przez cc..czy drugie w związku z tym też? Wiesz już sie martwie na zapas:)
rojku wielkie dzięki! słyszałam o tej metodzie ale teraz zanotuje porządnie. Chyba zakupie tez SNS nie ma co laktator juz mam. Nowy ale dość podstawowy model bez szału. Zobaczymy jak będzie się sprawował.
Ciekawe co mowisz o KTG. Mnie lekarka nie wspomniała nic a przeciez 36 tc tuż tuz...hmm

aa dziewczyny kupiłam bio oil. Nie wiem czy słyszałyście jeśli nie warto sprawdzić. Super sprawa rewelacyjny na ciało pko rozstępom i po ciązy na już istniejące. Bez żadnych parabenów czy chemii jak mustella bo to mieszanka olejów troszke jakby olejek na sucho. To już końcówka ciązy ale chyba sie jeszcze przyda jak będę go używać do twarzy. Aaa ok 30 zł kosztuje i uwaga..sa już w rossmanie nie tylko w aptekach:)

Oj dziś ruchliwie na forum, chyba każdej zaczyna się udzielać stres. JA wczoraj wieczorem chyba miałam pierwszy taki lekko bolesny skurcz, bo do tej pory miałam tylko bezbolesne. Mam nadzieję, że mały posiedzi jeszcze chociaż tydzień.

anula82 ja mam cesarkę na 25.10, więc będziemy się w podobnym czasie rozpakowywać :-) Spróbuj znaleźć pozytywne aspekty porodu przez CC. Naprawdę wiele osób chciałoby mieć cesarkę i płacą dużą kasę na życzenie. Czasami są różne komplikacje przy porodzie SN, ale nie będę o nich pisać, bo po co. Dlatego ciesz się, że niedługo będziesz już mamą, wszystko możesz zaplanować, przygotować się psychicznie, zaakceptuj to i myśl pozytywnie. Myślę, że jak raz urodzisz CC to nie będziesz chciała za drugim razem rodzić normalnie. Ja powiem szczerze, że bym się bała, a tak wiem wszystko co mnie czeka, byle doczekać terminu. Dla dziecka taki poród też jest mnie męczący, jest naprawdę dużo zalet i zwracaj uwagę na zalety !!!

Tak jak rojku pisała ja też kupiłam ten zestaw SNS, ale używany za 40 zł. NAprawdę nie widać śladów użytkowania, a SNS jeśli sie używa to tylko przez jakiś czas. Kupiłam na wszelki wypadek, ale jakieś takie przeczucie, że tym razem uda się bezproblemu. Brodawki mam już mega ukształtowane przez muszle korygujące, siara zaczyna się sączyć, a wszystko wskazuje na to, że mały będzie większy, a co za tym idzie silniejszy.

U mnie dziś ranek słoneczny, a teraz chmura i deszcz. Dziś z mężem przemeblowujemy sypialnie na przyjście małego. Zostały mi ostatnie porządki, mam zamiar z dniem 01.10 skończyć wszelkie prace wymagające wysiłku.:tak:

DoMisia faktycznie wygląda na to że będziemy pierwsze z naszego forum:)
I dziękuję Ci za wsparcie:) Myśle że podeszłam do tej ciązy troszkę zbyt zadaniowo i postawiłam sobie to sn za punkt honoru ze dam rade..ze mojej mamie się nie udało ale ja jestem twarda..no taki charakter:) do wszystkiego podchodzę w ten sposób ale przecież ciąża to nie wyścig a życie uczy nas pokory.

tak na marginesie już nie jestem "listopadówką" hehe ale pozwolicie że z Wami zostanę:-p:-p

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć Dziewczyny,
musiałam zajrzeć do Was sprawdzić czy wszystko ok! Śniłyście mi się dziś tak bardzo realnie - byłyście w śnie wszystkie, choć nie wiem jak wyglądacie rozpoznałam każdą z Was:) siedziałyście na trawie z brzuszkami, a ja przechodziłam obok Was :) Jak tylko się obudziłam weszłam na forum poczytać czy wszystko u Was ok. I cieszę się, że mimo różnych trudności i dolegliwości wszystkie się jeszcze trzymacie! Pozdrawiam Was.

Do góry