reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy listopad 2013

hej! a ja wolę urodzić siłami natury- chociażby ze względu na to, że szybciej będę z maleństwem w domu. Na początku też myślałam, że cesarka... nawet rozważałam czy nie kupić, ale jak posłuchałam opinii nt. dochodzenia do siebie po porodzie sn i cc to doszłam do wniosku, że wolę urodzić naturalnie(chyba,że znajdę się w sytuacji bez wyjścia).

W środę ruszam na ostatnie zakupy dla Marysi i dla siebie. Muszę kupić przewijak i wanienkę oraz wszystkie rzeczy kosmetyczne i higieniczne. Co do pieluch to mam paczkę pampersów premium care roz. 1 dokupię tego rozmiaru jeszcze z paczkę no i jedne 2.

reklama
Lefkowa ile ludzi tyle opini, moja siostra po cesarce na drugi dzień chodziła i podnosiła małego a po 3-4 dniach nie pamietała że miala zabieg

ja do kąpieli mam płyn Mustella i balsam też mustella, potem przejde na tańsze- a na poczatek niech ma ;-)
na szkole rodzenia mogłam wypróbowac na skórze swojej różne preparaty i jego zapach był dla mnie cudny, poza tym moja siostra miała dla Wiktora jej syna tez mustelle i fajnie sie sprawdzała

do pupki mam maść oliatum, bo nam na szkole rodzenia mówili że bepanten i sudokrem uzywa sie kiedy są już odparzenia, a nie aby zapobiegać.
do zapobiegania masc oliatum - wic nabyłam w aptece

pieluszki mam jedną paczkę 1, i jedną paczkę 2 - starczy na poczatek

uwaga w carefour jest promocja- 72 sztuki pieluch 2 pampers w cenie 38 zł

Ostatnia edycja:
Lefkowa nie wiem jakie duże będziesz miała dziecko, ale dzieci bardzo szybko nabierają ciałka na początku i wszędzie piszą, że rozmiaru 1 to wystarczy jedna paczuszka nawet mała. Może się wstrzymaj, żeby potem nie zostało Ci za małych pieluszek.

A co do porodów przez CC, to co Wami kieruje, że chciałybyście właśnie CC? Boicie się o malucha, czy, że nie dacie rady?

rojku u mnie to bardzo subiektywne - 6 lat pracy w maltanskim centrum i przedszkolu dla dzieci z MPD. Nie chcę się rozpisywać, bo wiem, że mam zaburzony obraz i że dzieci z reguły rodzą się SN i są zdrowe ale ja po kilka czasem kilkanaście godzin dziennie przebywałam tylko z dziećmi mocno dotkniętymi przez los. Wtedy już mówiłam, że jak będę w ciąży to będę robić wszystko, żeby było CC. Niestety w tej chwili niewiele mogę zrobić.

o siebie się nigdy nie bałam, choć ostatnio chyba za dużo o tym myślę i łapię się na tym, że boję się, że będę mieć udar itp. ( to też przez studia z neurologopedii)

Magda86Poznan - co szkoła rodzenia to inne zalecenia, co więcej - co osoba to co innego :) nam znów mówili, że sudocrem jak już sa odparzenia, a bepanthen do codziennej pielęgnacji :)
no i bylo tysiąc rozważan na temat oliwki - tak czy nie... itp.
ja jestem zdania, że nie należy przyzwyczajać skóry dziecka ( jesli oczywiscie nie ma takiej potrzeby ) do jakiś mega specjalistycznych kosmetyków, bo potem skórze dziecka będzie ciężej zaakceptować inne... szczególnie jesli tyczy się to nawilżania skóry - łatwo jest skórę dzieci ( ale tez i naszą ) uzależnić od danego składnika kosmetyków

Ostatnia edycja:
Dzień dobry...
Co do porodu synek miał się urodzić przez cc ale tak jakoś się potoczyło że zrobił psikusa pospieszył się urodził sn... poród podobno ciężki i długi ale jakoś nie bnardzo pamiętam - chyba to wyparłam... a teraz jakbym miała jednoznacznie się opowiedzieć to nie wiem... najbardziej bym chciała jak mała już będzie gotowa z zaskoczenia (ale nie tak szybko jak Bartula) tylko tak chwilę przed terminem ;)
a co do kosmetyków kupuję emolium do kąpieli bephanten już mam sudokrem jest i to mi na razie wystarczy :))) syna do dziś kompie w emolium i nie używam żadnych dodatkowych kosmetyków :)

Moze sie niektore obraza ale powiem wam ze dla mnie to chore .. jesli nie ma przeciwskazan do naturalnego porodu na rzadanie kupowac cesarke:sorry2::baffled:
Dziecko jest zdrowsze jak urodzi sie naturalnie przechodzi wszystkie etapy ruchu czucia oddechu itpo i matka ma sie pozniej o wiele lepiej.. w dodatku niektore mowia bo siostra ciotka czy ktos tam na nastpeny dzien normalnie chodzil.. ale to na nastepny dzien tak czy tak po 12 godzinach trzeba sie podniesc ale przez te 12 godzin nie mozna nic:baffled: gdzie matka po naturalnym porodzie jesli gladko poszlo moze zaraz za moment zajac sie swoim dzieckiem:tak:

kamilka nie mów, że chore,bo nie uważam się za chorą osobę, mając przed oczami to co mam, myślę, że mam prawo mieć swoje zdanie na ten temat i myślę, że ocena tego nie jest tu potrzebna. Tym bardziej, że ani jedno ani drugie nie jest czymś zakazanym czy nielegalnym. A prawo wyboru jest. Masz prawo mieć swoje zdanie, ale obrażać nie musisz.

reklama
Dehaira ja nie mowie ze ty chora jestes tylko dla zdrowych osob dla mnie takie decyzje sa niezrozumiale :no: i jak dla mnie cale szczescie ze jednak nie ma powszechnego pozwolenia na kupno cc i jednak lekarze moga decydowac... a ja sama jestem fizjoterapeuta z niejednym dzieckiem poszkodowanym przez los pracowałam .. i mi sie psychika nie skrzywiła..

Do góry