reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

nathani przed rozwiązaniem możesz rozpocząć urlop macierzyński i wtedy jest tak że 2 tyg przed planowaną datą porodu możesz już iść na macierzyński jak np lekarz nie chce Ci zwolnienia wypisać do porodu... (a jak nie chce to trzeba się kłócić bo w czasie ciąży przysługuje nam 270 dni ciągłego zwolnienia więc praktycznie cała ciąża), ale wniosek o w

ja przy poprzednim porodzie miałam taką sytuację że termin miałam na 12.03 a wizytę 13.03 i wtedy kończyło mi się zwolnienie
lekarz nie mógł mi dać kolejnego zowlnienia bo jak się okazuje ciąża nie była już zagrożona i nie było podstaw do L4 ze względu na ciąże własnie zaczęłam więc macierzyński :-( na szczęście urodziłąm następnego dnia więc straciłam tylko jeden dzień :happy2:
ale z tego co pamiętam jeśli dziecko rodzi się na dwa tyg. przed terminem to już nie jest to przedwczesny poród dlatego też często lekarze nie dają już zwolnienia z obawy przed kontrolą z ZUSu
4madlen a z tym becikowym to z tego co napisałaś to zrozumiałam że księgowej chodziło o becikowe dla rodziców któzy załapują się na rodzinne, ale gdyby się udało to byłoby super:tak: 1000 zł na ulicy nie leży:-)
termometr też mam z Lidla do ucha i czoła:happy2: jak Julka się urodziła mieliśmy elektroniczny i też się sprawdził tylko że im była starsza tym trudniej było jej mierzyć temperaturę - szczególnie w nocy gdy miała gorączkę bo wyrywałą się strasznie,a ten w Lidlu był w fajenj cenie (chyba 49,90) więc wzieliśmy:tak: początkowo mierzyłam jej temperaturę jednym i drugim żeby sprawdzić dokłądność i było ok, Julka nawet codziennie mówiła mi że ma gorące czoło i musimy sprawdzić bo chyba ma temperaturę :-D

a torby na razie spakowanej nie mam:sorry2: rzeczy poprane, poprasowane co trzeba i moje są odłozone na krześle ale dla maluszka nic nie przygotowałąm:zawstydzona/y: i chyba zrobię tak jak ty Vivienne spakuję dwa rozmiary
wogóle to łudziłam się że spakuję się w jedną torbę ale jak tak was poczytałam to zaczynam wątpić:shocked2:

Ostatnia edycja:
reklama
Nie śpię...stres mnie zżera... Ciezko mi zostawic Młodego.nawet terwz mnie w dole brzucha a od kilku godzin przeciez leze:crazy:

hej dziewczyny;-)
A jakie trzeba spełniać warunki na to rodzinne???
kasia s myślę że to zależy od lekarza ja poprzednie ciążę obie przenoszone na zwolnieniu az do porodu dostałam na zapas ;-) tylko teraz mam innego ginekologa zobaczymy .
fiolka każda z nas dopada dołek mnie też ;-(
Sara znów kaszel zostawiłam ja w domu
ciril trzymaj się

Hej :)
Termometr tez mam ten z Lidla i jest ok, kupiłam niedawno z mysla o maluszku wlaśnie przetestowałam juz na córci bo miala ostatnio trzydniówkę i sprawdził się super.
Z tym becikowym yo od nowego roku takie ustawy do końca tego chyba obowiązują stare, nie wiem jak z tym podwójnym bo ja tam bym się nie łapała ale to pojedyńcze to każdy ma obligatoryjnie dostać dopiero po nowym roku tylko ci którzy nie przekraczają 1200 na osobę w rodzinie.

Ciril nie martw się bo sie jeszcze bardziej napedzasz. Zamiast spać ;) to Ty na bólach się skupiasz. Tam ci wszystko wycisza i wrócisz dodomu szybciutko, powodzenia!!!:tak:Synek juz sobie poradzi. Ja to drżę na myśl o tym że pójde rodzić i musze zostawić moją niuńkę taką malutką jeszcze któtra bez mamy ani rusz:no: Ale jak szła ją rodzic to tez dopiero odrwałam pępowinę z synem więc rozumiem Cię doskonale.

No właśnie pora pomyslec na poważnie o wyprawce, ja mam tylko ciuszki ale jeszcze nic nie poprane bo nawet proszku nie kupiłam jeszcze, może dzis przyatakuję allegro i pozamawiam i proszek i rzczy do szpitala bo juz pora po mału o tym myslec:confused2:Ja pakowałam się w jedną tylko torbę, duuużą hehe ale jedną ale nie brałam nic dla dzidziusia oprócz pampersów. Teraz wezmę parę ciuszków tak na wszelki wypadek ale słyszałam też że zdarza sie giną jak np biorą dziecko na kapanie to przebieraja w swoje czyste a o twoich słuch zaginał:eek:

Dzień dobry Lili trzymaj sie kochana &&&&&&&&&&&&&&&&& Ciril nie denerwuj sie stres niewiele niestety ci pomoże wiem ze nie jest ci łatwo powodzenia;-) Jeśli chodzi o ten dodatkowy 1000 to nie należy sie on każdemu kto pobiera świadczenia rodzinne ja biore na malą rodzinne i świadczenia bo jest niepelnosprawna ja musialam zrezygnować z podjęcia pracy żeby sie nią zajmować i raczej napewno nie kwalifikujemy sie do drugiego tysiąca bo m ma umowe o prace i jego dochody włącznie z rodzinnym nam przekraczają a na umowie ma najniższa krajową śmieszne kwoty mają jesli chodzi o skladke na osobe i niestety do tego kwalifikują sie te rodziny w których m ani żona nie mają żadnego formalnego dochodu czyli umowy o prace tak przynajmniej było jeszcze niedawno bo moja znajoma wzięła ten drugi tysiać ale jej m nie pracuje na stale nigdzie i niby jest bezrobotny ona wychowuje dzieci w domu więc dostali,może coś sie zmienilo zobacze jak będę dokumenty skladała jak sie mala urodzi

czesc!

jestem grudniową mamą 2011, zajrzałam, czy któryś tegoroczny Grudniaczek się już szykuje do wyjścia :) W zeszłym roku pierwsze maluchy Grudniowe powitaliśmy na świecie 9 listopada! (bliźniaczki).

Trzymam za Was wszystkie mocno kciuki i życzę Wam szybkich i W MIARĘ bezbolsnych porodów!!! Zdrówka dla Grudniaczków 2012!!! :) Trzymajcie się dziewczyny!!! :tak::-)

Uf, af. Ale mam dziś leniwy dzień.

To już ta pora, a ja ciągle w łóżku. :szok: Trzeba iść jeść śniadanie.

A dla waszych pociech ubranie na wyjście co bierzecie? - Bo wiadomo czapka, szalik, kombinezon, kocyk do przykrycia - a pod kombinezon co będziecie ubierać?

czesc dziewczyny!:) u nas wszystko w porządeczku, dobrze, że pojechałąm wczoraj na wizyte, to przynajmniej jestem spokojna:) ale myslalam, że nasz Wojtus nieco wiekszy jest bo wczesniej rosl szybko, ale w sumie maly tez nie jest, lekarz mowi ze w ksiazkowej normie:D 2308g ma..:)
misia83 fajną masz teściową:) pozazdrościc, mi niestety się taka nie trafila;/ a co do pakowania to ja nie zmiescilam sie w jedna torbę a nie chciala brac megaaa walizki wiec rozlozylam to na dwie:) jedna moja drugua dla synka:)
noukie trzymam kciuki za wizytę:)
fiolka130 nie martw sie, glowa do gory, nastroj sie da poprawic, pomysl sobie ze jak malenstwo juz bedzie z Toba to wynagrodzi kazdy gorszy dzien:)
majja to mobilizuj się kochana bo to już czas się spakowac:) a jak cos sie wczesniej wydarzy? oczywiscie najlepiej do konca wytrzymac ale lepiej dmuchac na zimne:D ja to juz jestem spakowana od 30 tyg ale u mnie to co innego bo ja jestem krążkowa i grozil mi przedwczesny porod;/
bulkasia fajnie, że po wizycie wszystko dobrze:)
vivienne dobra metoda z tymi kartkami dla męża:) chyba też to spraktykuje:)
ciril trzymam za Was kciukasy:* co do sterydów to nic sie nie martw, jesli lekarz uznal ze tak bedzie lepiej to trzeba myslec o dobru dzidziusia:) ja tez mialam podane, ale ja to juz na poczatku 27 tygodnia, nic sie malemu nie stalo a przynajmniej bylam spokojniejsza przy moim zagrozeniu przedwczesnym porodem ze to zapewni mu szybszy rozwoj plucek i w razie czego jest to kolo ratunkowe dla malenstwa:)
nie stresuj się Kochana bo maleństwo wyczuwa wszystko, a jak bedzie wszystko dobrze to i reszta bedzie ok:*
jakoś troche was nadrobilam od wczoraj:)pozdrawiam wszystkie brzucholki:*

reklama
Ciril aha, to nie zazdroszczę :(

Majja ale czemu zakładasz że będzie aż tak źle;-) ja o tym nie myślę, trzeba to przeżyć
mam założenie że będzie szybko i tyle :-p

Pakujecie 2 rozmiary ciuszków? Kurcze chyba też w takim razie wezmę te większe też

Aurelka szalik dla takiego malucha jest zbędny ;-)
a pod kombinezon ubranie raczej jak na co dzień np. body i na to pajacyk
tak mi się przynajmniej wydaje :sorry:
Naty fajną wagę ma synek :tak:

Pozdrawiam wszystkie dziewuszki ale u mnie znów fatalny nastrój :/
Gardło boli, mały rusza się dalej leciutko :-(
Jeszcze nadeszła chwila której się obawiałam, a mianowicie wyszły mi rozstępy na brzuchu :-( Na razie zauważyłam 4 wyglądają dziwnie takie plamki czerwone. No cóż ja głupia myślałam że mnie ominie.

Do góry