reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

Oj widze, ze wakacje w pelni, bo malo piszecie :)

Wiolka - ciesze sie, że spotkałaś sie z kuzynka i milo spędziłyście czas, do nas właśnie w niedziele zjeżdżają wujostwo z moja kuzynka która ma pol roku starsza córeczkę od mojej Lenki wiec akurat będzie okazja żeby dziewczynki sie poznały :)
Paulina - fajnie, że Mały zdrowo się rozwija, nasza Lenka też już strasznie dupkę podnosi i na kolanka staje ale wciąż nie wie jak z rączkami do przodu ruszyć i tylko czołga się i pełza do tyłu :)
Zaglądaj częściej jak czas pozwoli :) Widzę, że Ty z okolic Mielca :) Ja jestem teraz właśnie u moich rodziców na Podkarpaciu na wakacjach zatem pozdrawiamy z okolicy!!
A, właśnie zauważyłam, że Ty i Trollinka macie synków z tego samego dnia :) i tylko dwa dni młodszych od mojej Małej :)
Ela, myślę że spokojnie możesz karmić, bo tak sobie myślę, że znieczulenie to barzdiej na nerwy Twoje działa a one tak naprawdę niewiele mają wspólnego z produkcją mleka więc myślę, że możesz już karmić :) ale ja tam specem nie jestem :)
Jak tam w pracy, ogarniasz to wszystko jakoś?

U nas ok, Lenka już się zaaklimatyzowała, wczoraj nawet już została z dziadkami sama na ponad godzinę :)
Ja dziś spodziewam się najazdu koleżanek z roku, jedna z dwójką dzieci a druga z narzeczonym prosić na wesele :)
Zatem będzie się działo :)
Miłego dnia!

reklama
Witajcie Paulina witaj dawno cie tu nie było super że mały tak ładnie się rozwija jest zdrowy i wszystko u was wporządku jak czas pozwoli to zagladnij :tak: Elak i jak żyjesz po wyrwaniu 8? mi też coś moja dentystka mówiła ze może trzeba będzie usunąć bo jest tam małą dziurka a ten ząb jakiegoś specjalnego zadania w gryzieniu nie bierze więc można go gdrazu usunąć i będzie spokój ale mam obiekcje:sorry2: nie wiem ile powinno się nie karmić ale to najlepiej powinien wiedzieć stomatolog bo wie jakie znieczulenie podał:tak: AsiaBp to super dziewczynki się pobawią a wy sobie pogadacie:tak:nie będzie wam się nudziło jak będziecie mieć goście i zaproszenie na wesele więc szykuje się imprezka:-)

hej mamuśki :happy:

asiabp niestety sposobu na wyciszenie nie znam:no: jak spotkanie ze znajomymi?
elak i co dowiedziałaś się czegoś więcej odnośnie szczepionki? co do planowania budżetu to ruszamy po otrzymaniu wypłaty w tym miesiącu :happy:- bloga z chęcią poczytam:happy: a gotowanie - po raz kolejny spróbowałam i znowu było blee, więc narazie daje sobie spokój. a patrykowi smakuje i domowe jedzonko i słoiczki? z karmieniem po znieczuleniu niestety nie pomogę.
agugu a hipp polecała z jakiegoś konkretnego powodu?

u nas w sumie żadnych nowości, usiąść mój nerwusek sam nie usiądzie - no chyba że się podciągnie, pełzać nie pełza - raczkować tym bardziej nie raczkuje, ale za to wstawać próbuje i nawet jej wychodzi :-)
w ogóle to ostatnio tak mi się z niej śmiać chciało, byłam z nią na spacerze, widzę że jest śpiąca ale co ją kładłam to ona siadała i sobie myślę nie to nie... a za chwilę na nią patrzę a ta franca zasypia na siedząco - mój mały uparciuch :-D to szybko ją położyłam, bujnęłam (oczywiście próbowała usiąść) i za chwilkę zasnęła. także tak jak wcześniej bez problemu zasypiała w wózku tak teraz nie bardzo chce :baffled:
ząbki nadal tylko dwa, myślałam że jak nam te jedynki tak szybko wyszły to kolejne wyjdą w jakimś krótkim czasie po nich, ale narazie nic nowego się nie pojawiło, chcociaż mam wrażenie, że dolne dwójki idą, ale pewności nie mam

Ostatnia edycja:
agugu - co do zebów to spokojnie, wcale nie jest to miłe jak zębata stwora gryzie cię po sutku :( mojej koleżeanki dziecko do 11 miesiąca nic a potem tydzien i ma już 6!!!! a co do ogarniania bałagan trzeba polubic

Asia - dobrze, ze juz po podrózy. Pisałam o tych latach bo się pytałaś czy znam sposób na więcej wolnego czasu więc jedyny jaki znam to przeczekać a co do zamieszania, spróbuj wieczorem być z nią przez godzinkę sam na sam ... to wtedy się powinna uspokoic przed snem. KOrzystaj z dziadków maksymalnie , należy ci się po tych miesiącach sam na sam z małą i miłych ploteczek. Fajnie ,ze utrzymujesz kontak z ludzmi ze studiów - ja w sumie tylko z 2 ososbami - mój nowy szef i mój szwagier, więc z nimi muszę :) A na facebooku szukaj

wiola - jak tam u was temperatura , ja własnie jestem na etapie wyglądania zlodowacenia, w wieliczce jest masakrycznie. Wiesz mało facetów wie coś o laktacji więc podają bezpieczne granice ... podał mi coś z adrenaliną, nie wiem mały nie wygląda jakby mu coś było a nie mógł podać mi nic specjalnego bo byłam na NFZ. trochę sie martwię ale po prostu o 4 nad ranem nie myśli się logicznie wiec wtedy była to dobra opcja. A do wyrywania 8 mki polecam klinikę stomatologiczną UJ-tu na montelupich i nie czekaj za długoo bo potem bardziej boli

andzia - podobno jak sie dużo dzieje wogół dziecka to lepiej mu się zwoje rozwiją wgłowie :) mądrość babacina wiec nie wiem czy wierzyc .... u nas zawze pierwsze dni po powrocie sa cieżkie a potem już spoko

Naty - proszę mi iść do dentysty !!! Ja olewałam swoją 8 mkę przez dwa lata i to co przeszłam w ostatnim tygodniu to taki "mały" poród. Czemu płatne ? Takie rzeczy są na NFZ ! Ale jaki mi przystojny dentysta wyrywał zęba .. och ochh

Fiolka - jak wcina w kawałku to dla Ciebie jescze lepiej , a zamoczył du.. w morzu ?

Zania - witaj:) Napisz coś więcej o was .. mieliście problemy z powodu wcześniactwa?

Trolinka - dzięki za info cieszę sie , że dzięki temu sie ujawniłaś, nie mam zamiaru im płacić .. jeszcze nie wiem co zrobię muszę poczytać w necie o możliwościach .. bo jest kilka np olanie ale tez zgodnie z przepisami jak nie użyłaś tego konta to masz 3 miesiące na wypowiedzenie wiec pewnie z tego skorzysam

paulina - uściski dla małego i pisz coś od czasu do czasu

agama - co do szczepienia to moja lekarka powiedziała , ze lekarze nie dostali żadnych wytycznych wzwiązku z tą serią, ale kazała nam nie panikować jedynie jeżeli będzie miał jakiś zabiego to zrobić badania na przeciwciała. Nie kazała robić prób wątrobowych bo podobno nie ma sesnu .. nie wiem co z tym zrobię, czekam co zrobi stowarzyszenie stop NOP. Tylko oni trochę są za bardzo radykalni. Co do gotowania to też mi nie idzie ... ale staram sie. Mój toogólnie jest niejadek wiec tak samo trudno sie go karmi słoiczkiem jak i tym co ja nagotuje ale wychodzi mi takie jak słoiczki. Mam taki garnek na parę (stary rosyjski) wrzucam tam mięso , marchewkę i ziemniaki i gotuje do miękości (najwięcej marchewki) po czym blenderuje z oliwą z oliwek i taki wychodzi w smaku jak hippy. Hippy sa najbardzie eko (bio)

Trzymajcie wszyscy kciuki w poniedziałek ... mój mąż ma wyniki rozmowy kwalifikacyjnej .. bardzo ale to bardzo chcę aby dostał to pracę. WYjeżdza sie tam na kontrakty zagraniczne i można wziąść rodzinę :) Bo on to krakus z dziada pradziada i jak ja mówie o wyjeździe to NIE NIE NIE, a ja nie chce całego życia przesiedzieć w jednym miejscu. A teraz anegnotka, w czasie proszenia na nasz ślub .. jedna z "miłych:" ciotek mówi, no w końcu czas na cię był najwyższy toż ty już po 30 stce jesteś, czemuś tyle czekała ? Na co moj mąż mówi .. bo szukała krakusa w Krakowiei troche jej zeszło. Nalezy uważac o czym człowiek marzy - bo marzenia się spełniają. Jak byłam na studiach uwielbiałam cmentarz rakowicki (takie krakowskie powązki). Chodziłam tam na spacery i mówiłam często ze chcialabym aby mój przyszły mąż miał tam grobowiec ... no i mąż ma tam grobowiec ... ale czemu ja głupia nie życzyłam sobie aby miał mieszkanie w krakowie Zamiast tego grobowca

ostatni tekst małżonka .dotyczący karmienia. "Czasami sobie myślę ,że jak wyleje na niego jedzenie to będzie taki sam efekt jak go karmię "

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hej.
u nAs drugi ząbek się przebił
ale ogólnie kijowo Wiki spać w nocy nie może a zasnąć na noc to makabra nic nie działa nic
nie wiem czy to zęby czy brzuszek bo odkąd wprowadziłam kaszkę wcale baczków nie puszcza a jak już z trudem :-(
Tak więc odstawiłam i mam nadzieje że mu się poprawi.

A podróż super a naprawdę sie bałam. W drodze nad morze jedynie płakał biedak
ale nie wiedział pewnie co się dzieje, pół godziny i padł
W połowie go nakarmiłam i spał dalej . Nawet jak dojechaliśmy die nie obudził i siedział chwile w auci
Powrót od rwzu zasnął znów w połowie go karmiła,m ale się rozbudził bo akurat stacji nie było
Płakał strasznie nam ale też zab idzie, usunął jak puściła mu szumy z komórki niezawodny sposób
Spał do końca drogi

musze kończyć kurcze :confused2:

Witajcie!

U nas ok, Lenka od kilku dni staje na kolankach - czworakuje i zaczyna się huśtać na boki i do przodu, śmiesznie to wygląda :) wciąż boi się puścić łapkami ale myślę, że za niedługo już zacznie normalnie raczkować do przodu, pełzanie i czołganie do tyłu natomiast już super szybko jej idzie :) poza tym odkąd nie ma taty to woła cały czas "tatatata" więc najwidoczniej zaczęła gaworzyć :) a biedny tata tego nie słyszy bo daleko :(

Adgama - u nas też ja myślałam, że jak wyszły w 5 mcu te dolne jedynki to reszta w ciągu miesiąca będzie a tu zaraz skończy się 8 miesiąc i nic... bolą ją bardzo dziąsełka też, wciąż czekamy na kolejne zęby. Wczoraj bidulka wieczorem to aż tak jęczała "łałała" :(
My mamy od kilku dni non stop jakiś gości bo same wiecie jak to jest jak się do PL zjechało...wszyscy chcą Małą odwiedzić...na szczęście Lena dość dobrze znosi gości...czasem tylko wieczoem więcej pomarudzi przy zasypianiu. Ale już trochę zmęczona jestem więc nie ukrywam, że cieszę się, że większość odwiedzin mamy za sobą, chociaż jeszcze kilka osób jest na liście :)

Ela - dzięki za namiary na FB...nie wiem czy znajdę czas aby tamtejsze posty też ogarnąć, ale jak coś to się dołączę :)
No ja mam właśnie to szczęście, że z obu kierunków mam bardzo dobry kontakt z kilkoma osobami - częste maile, spotkania, o ile się da, zapraszamy się na śluby, odwiedzamy, pamiętamy o urodzinach świętach itp :)

Fiolka - gratulacje z okazji drugiej jedyneczki :)
Może to brzuszek go męczy :( a kaszkę na mm masz czy tylko na wodzie? Bo, pamiętasz, moja Lena też cyckowa i ja jej daję codziennie kaszkę ale mimo że tam piszą coby na mm podawać to ja na zwykłej wodzie jej daję i odpukać nic nie ma problemów z brzuszkiem...

Wiolka - jak weekend?
Naty - co u Was?
Miłego dnia Dziewczęta!!

Hej jestem dziś u nas w weeknd były dni gdowa był enej a ja na panieńskim i kawalerskim ale przetrwałam na o jednym redsie A był tzreźwy wróciliśmy o 2 do domu to wszystko co garli na zarabiu w domu słyszeliśmy w niedziele poszliśmy o 18 z dziewczynami.Julita była w mega szoku az się z tego szoku w ogóle prawie tam nie ruszała buzia otwarta i oglądała wielkie karuzele w bezruchu:-Dśmiała się tylko jak Nastka ztatą jeździła samochodzikami i stukali o inne autka :-) posiedzieliśmy tam do 20 i do do0mku trzbabyło wracać bo mała o 21 zasypia,wczoraj cudnie zasnęła ale w nocy popłakiwała wstała bez humoru w ciągu dnia płaczliwa i kupy 2 poszły będą zęby u nas następne;-) okropnie jej oczy łzawią ide jutro z nią do porzychodni bo szkoda mi krupki jka się męczy Elak u nas też mega gorąc anegdota dobra m masz krakusa i grobowiec też się zgadza:-Da mieszkanie może kiedyś dojdzie .swoją drogą ja bym w bloku mieszkać nie umiała kocham to ze mogę wyjść do ogrodu z dziećmi zapalić grilla wsadzić je do piaskownicy do basenu...:rolleyes:nie oddałabym tego za nic:tak: AsiaBp super że mała woła nasza nie daga jeszcze mamy ani taty po swojemu tak i lala tak jak przedtem i aga ale nic nowego:-DJulita dalej raczkuje na wstecznym :-D ale za to chodzić za rączki uwielbia tylko mój kręgosłup mniej:baffled:kupiłąm jej dziś butki z twardą podeszwą bo w tych szmacianych nie chce żeby chodziła a do butków z memo po Nastce jeszcze jej stópka nie urosła bo mam 19 a ona ma 18:baffled:
Zobacze jaka będzie w nocy mam nadzieje ze się krupcia wyśpi w sobote na wesele idziemy dziewczyny mają kreacje mama jak zawsze nie ma:-Djeszcze:confused:

szybka myśl - myśle ze jestem hardcorem bo wstaje o 5:30 i chodzę do pracy na 7 a dzisiaj rozwaił mnie nasz portier _ Pani Ele - bo ja wstaje o 4 bo zaczynam pracę o 6 , ale to chyba wczesnei się pan kładdzie .. nie pracuje do 22 przeciez (Ma dyżury 6-9 i 15-22) , zanim dojde do domu to 23 i spac chodze koło północy (mi sie czesto zdarza zaśnięcie z małym o 20 stej ) a więc hardcorem jest Pan Jurek - musze przestac mu narzekac ze jestem nie wyspana

Ela - hehehe, masz rację :) potwierdza się stara myśl, że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :)
A poza tym jak Mały?
Wiolka - wow, to Julitka już za rączki chce chodzić?? Silna ta Twoja Malutka :) A karuzela na pewno się jej podobała, bo sama by chciała :) Udanej imprezy na weselu, bierzecie dziewczynki??
U nas po staremu, wciąż upały więc spacerujemy tylko wieczorem i rano, dziś dziadki zostają z Małą a ja zmywam się po 17 na kawusię ze starą przyjaciółką :) Lena opanowała literki m i n i od dwóch dni jest też już "mamamama" i "nanananana" :-)
Miłego dnia!

reklama
Czesc Dziewczyny. My juz spowrotem w Irlandii. Tak nam szybko zlecial czas z dziadkami, ze szkoda bylo wracac. Nawet myslalam przez chwile czy jeszcze nie zostac 2 tygodnie:) U nas wsumie nic nowego. Mikolaj siedzi ladnie ale nadal nie pelza i nie raczkuje:) Jutro wybieram sie do miasta obejrzec spacerowki bo chcemy kupic. Mamy wozek 3w1 ale ma wrazenie ze spacerowka jest juz troche za mala a na pewno niewygodna bo Mikolaj jakis taki skrzywiony w niej siedzi. Mysle nad zakupem Maclarena techno xt. Co do zabkow, to ida jak szalone, mamy juz 4 zeby na dole, dwojke na gorze i wczoraj maz zauwazyl ze wyzynaja sie dwie gorne jedynki, czyli razem 7 zeboli bedzie:) Zmykam bo jeszcze trzeba torby rozpakowac. Jutro poczytam co u Was. Dobrej nocki.

Do góry