reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

hej mateczki ... strasznie was zaniedbuje .. zawsze czytam do kawy w pracy ale zamierzam odpisywac wieczoraem a wieczorem mały strasznie długo zasypia .. wierci się i kreci i spiewa i przeraca ze najczęsciej zasypiamy oboje , potem tylko mąż mnie przegania coby łoże (40 letnie ) rozścielić . Nasz niemiec w poradni rehablitacjyjnej orzekł ze mały wyrósł z asymetrii i pomimo tego ze nie pełza nie siada nie raczkujezakończyliśmy rehablitację wizyta kontrolne we wrześniu wtedy jak nie bedzie robil tych rzczey bedziemy się martwić.
A propo nie wiem czy pisałam wam bo ostatnio dostaliśmy dwa nowe ćwiczonka na ręce aby dziecko nie pełzało tylko od razu przeszło do raczkowania. Wygląda to tak daje się wałek pod ręce (duży) i zeby miao po drugiej stronie wyprostowane ręce i tam jakąś ksiązeczkę aby sobie stukało. I drugi siliniejsze. Klęka się na podłodze i bierzez malca pomiędzy swoje kolana i jego tez ustawiaz jak do kleknięcia, potem trzymasz go za biodra i dajesz zabawkę tak aby pochylił się do przodu i opar na samych rękach (chodzi o to aby miał wyprostowane ręce ) i chwilę jakies 10 -20 sekund na tych rękach sam się wsparł. Aha i jeszcze co by stymulować siedzenie to należy dać duże zabawki i nie należy rozkładac zabawek dookoło malca (tych małych) bo to go stymuluje do pełzania a tego nasz niemiec nie toleruje. (niemiec dlatego, ze my mamy rehabilitację metodą Vojty)

Wiola - biduleczko, polecam kapustę na stłuczonę kolano i to nie żart , musi być stłuczona - aby był sok i naprawdę pomaga.
Asia - szybkiego pakowania i dobrej drogi by ty jutro chyba wracasz do polski :)
Naty - mój też zaszczepiony ferelną serią żółtaczki. Na razie pisze do głównego inspektoratu farmaceutyczngo o wiecej danych - 31 idziemy do naszej przychodni wiec dowiem sie cos więcej. zastanawiamy sie nad zbadaniem poziomy przeciwciał na żółtaczkę i ewnetualnie próby wątrobowe. Wiem ze przesadzam ale ja z tych panikujących jestem a inspektorat to dlatego ze mam siostrę chemika i jak napiszą mi co było źle to ona przetłumaczy na nasz .. ogólnie niehomogeniczność oznacza brak zanieczyszczeń. czyli dostali te składniki co trzeba tylko coś z nimi było nie tak (a dokładnie z właściwościami rozpuszczającymi) ze stworzyła się zawiesina
bedzie dobrze ale .. uważam ze brakuje sposobu postępowania w takich sytuacjach dlatego pomęczę trochę inspektoratat

echh czas na prace

reklama
Dziń dobry u nas piękna pogoda słonko swieci :-) Elak ja znam te ćwiczenia bo Nastka uczyła się raczkować i siadać na rehabilitacji w taki sposób jak opisujesz to sa bardzo dobre ćwiczenia ja nieraz tak robie z Julita ale ona skubana lubi pełzać do tyłu jest dużo dzieci które nie umieją raczkować a zaczynają chodzić;-)zaglądaj częściej :-) sinika tylko mam wić niczym nie obkładałam tylko smarowałam altacetem myśle że zejdzie niebawem bo 10 ide na wesele a w przyszłą sobote na panieński:-D

Ela - dzieki za opis cwiczen, my tez to juz od jakiegos czasu robimy - jak widac nasza pani fizjo to tak jak Wasz Niemiec :) bo my tez chodzimy na wegierski odpowiednik Vojty, wczoraj bylismy znow i teraz przez wyjazd do PL bedzie miesiac przerwy i pod koniec sierpnia mamy sie pokazac znow. Na razie Lena pelza jak szalona do tylu, nie wiem czy bedzie raczkowac ale mamy z nia cwiczyc przez ten mc wiec zobaczymy...
A Patryk to tak samo ma z zasypianiem jak Lena - coraz dluzej i ciezej nam to schodzi...najgorsze bo poza cycusiem nie mam na nia sposobu :(
Tak, my w piatek na noc wyjezdzamy do PL - wracamy to chyba zle slowo bo tylko na trzy tygodnie jedziemy do moich rodzicow, potem maz po nas przyjezdza i wracamy tutaj :)
Nie martw sie brakiem czasu i sil, i tak dobrze ze od czasu do czasu zagladasz bo straszne pustki na bb
Nas problem z ta feralna seria szczepien nie dotyczy bo tutaj w ogole takich Maluchow na zoltaczke nie szczepia...
Wiolka - ja na stluczenia polecam serwatke i masc arcalen - sama mam takie cialo ze non stop mam siniaki nawet nie wiem od czego i te dwie rzeczy bardzo pomagaja
U nas wciaz goscie - dlatego mniej mnie tutaj, w miedzy czasie piore, prasuje, pakuje a do tego od trzech dni glowa mnie boli - moze to od upalow? U nas ok 37-38 stopni :(
Jutro wieczorem wyjezdzamy, postaram sie jeszcze tutaj zagladnac :)
Milego dnia!

Coz za pustki!
Ja tylko na chwile, pakujemy sie wlasnie, dzis na noc wyjezdzamy zatem nastepnym razem zamelduje sie juz z PL. Trzymajcie kciuki za podroz!
Milego weekendu wszystkim!

Dzień dobry dziewczyny się na fb wyniosły AsiaBp spokojnej podróży;-):-)odezwij się jak dojedziecie:tak: Naty próbowałaś czopków virbucol? są fajne i działają przeciwbólowo ;-);-)

witajcie maminy nadrobiłam .
..
Agugu - jak tam Ci się pracuje i jak niania wyrobiła się ? A co do zaciskania w piąski , zauważyłam ,ze mój tez tak robi jak nie czuje się komfortowo - wtedy tule i mówie do niego łagodnie .. i po chwili się rozlużnia

izw - nie martw sie , mój nie siada ,nie pełza , nie raczkuje a regabilitanci mówią ze jest ok wiec ttowja jest hohoho do przodu :)

Andzia ty to pewnie już siedziesz irlandi ? co to jest cryolift - na zmarszczki ?
juz wiem :) Ale mieliście przejscia w ciąży .. ale chyba każda matka drzy o to aby było zdrowe .. a potem to tylko chce tulić

betiks - ja nie ogarniam .. wiec bałagan sie wprowadził do nas 4 miesiące temu i mieszka (podejrzewam ze to kolega teścia)

adgama i jak ci wychodzi planowanie budżetu .. bo u nas w tym miesiącu całkowita klapa :( polecam ci blog Blog Jak oszczędzać pieniądze | Oszczędzanie | Budżet domowy Wkurzające jest to ze opowiada o oszczędzaniu facet zarabiający tysiące ale ... fajnie się czyta
jak tam twoje gotowanie ? ja zrobiłam ostanio 3 słoiczki - dalej uważam ze to strata czasu ale chce aby od czasu do czasu jadł coś domowego
Asia .. - chyba nic się nei da wymyślić z tym czasem ale jeszcze tylko 5 lat i bedzie lżej miłej podrózy i wpadaj ponarzekać na dziadków
wiolka -dobry plan .. Sandomierz jest tam nawet dworek ojca mateusza. Jeździmy tamtenty dwa razy w miesiącu (tzn kiedyś tak jeździliśmy ) i nigdy nie udało nam się pozwiedzac. Wow ale twoja Julitka jest sprytna . .A jak twój kręgosłup , mam nadzieje ,ze mu się polepszyło. Uściski dla NASTKI , jak o niej piszesz jest super mądrą dziewuszką. POczytałam trochę o roszczepie i podobno mają zadawalające wyniki badan nad komórkami macierzystymi (pobranymi z krwi pępowinowej) . A jak nastka dawała sobie rade w przedszkolu , jak dzieci reagują na jej wózek?

Basia daje znać , ze żyjesz ?

echh zabieram sie za prasowanie bo z bałaganem nie mam nawet siły walczyć :(

Elak, dzięki, że pytasz :) W pracy ok, aczkolwiek wymagająco. Ale nie ogarniam tego całego ogniska domowego, więc nie gotuję (sporadycznie), nie prasuję (chyba, że coś ewidentnie prasowania potrzebuje), sprzątamy w weekend, ale dzisiaj wybraliśmy plażę zamiast porządków ;) A jak u Ciebie w pracy?

Niania kilka wpadek miała, ale już się dotarły z Niną.

A'propos karmienia słoiczkami, to ja ostatnio od alergologa usłyszałam "zabraniam Pani gotować". Lekarka twierdzi, że nie ma sensu gotować takiemu maluchowi, bo nigdy nie wiemy skąd tak naprawdę pochodzą warzywa. Polecała Hipp, co zresztą od początku jemy.

Malutka już siedzi i nawet podciąga się do wstawania :) Ale zęba żadnego...

Dzień dobry u nas dziś mega gorąco w słońcu jest 48 st jak Julita wstanie idziemy się kąpać do dużego basenu;-) Elak my nieraz jak do mojego brata i jego żony tam jeździmy to przez Sandomierz przejeżdżamy ale też nigdy nie ziwedzaliśmy,kiedyś jak wracaliśmy to zwiedziliśmy Pacanów:blink: Mój kręgołup są dni ze gorzej a sa ze lepiej,w przedszkolu świetnie sobie radziła jest bardzo komunikatywna więc nie było jej też ciężko zaprzyjaźnić się z dziećmi co bardzo nam cieszło mamy kontakt z dziećmi z przedszkola w większości z nich jutro nawet przyjeżdża do nas kolega Nastki który okropnie ją lubi (zdrowy chłopczyk) starmy się żeby się kontakowała z tymi dziećmi bo sprawiam im to wilee radości a z wieloma z nich mieszkamy naprawdę niedaleko więc się widujemy.Dzieci zadziwiająco dobrze zareagowały nawózek Nastki dużo jej pomagały zna ją każdy przedszkolak a jest ich aż 150:-)ogólnie ją lubią chociaż sa takie ewenementy jak dziwni rodzice wpajający dzieciom ze chodzenie do klasy integracyjnej jest złe i że dzieci które tam są dzieci które tam są też są gorsze od innych....:no:dlamnie to porażka rodziców bo wtedy takie dziecko idąc gdzieś dalej do szkoły często nie wiedząc jak się zachować widząc niepełnosprawne dziecko to je po prostu wyśmiewa.A w rodziców obowiązku wypadałoby uczyć dzieci tolerancji i ze są różni ludzie i różne dzieci nie tylko te zdrowe.Jak będę posyłać Julite do przedszkola to na pewno dam ją do integracji chce żeby wiedziała ze takim dzieciom należy pomagać;-)Zobaczymy jak będzie w szkole,napewno dobrze bo większość dzieci jest bardzo tolerancyjnych i naprawdę pomocnych Nastusia się boi.Zawsze się boi odrzucenia czy sytuacji w której ktoś mógłby ją zaatakować a ona by sobie nie poradziła.To zrozumiałe bo zdaje sobie sprawę ze swojej niepełnosprawności ale wie też że gdyby miała miejsce sytuacja ze ktoś zrobiłby jej krzywdę na terenie szkoły to ja bym zareagowała odpowiednio i nie puściła takiej sytuacji bez echa:-) Miłego dnia wszystkim:happy2:

Agu - u mnie w piątek byl dzien konia w pracy , nie weim co sie dziala cokolwiek chciałam zrobić to leżało, udało mi sie wyprowadzić moje wspołpracownika z równowagi ... chyga za bardzo się staram :)
Wiola - u nas dzisiaj siedzielismy przy zasłoniętych zaslonkach caly dzien w domu, teraz wbiliśmy się na wieczor do siostry nie troche chłodniej. To super , ze dzieci tak reagują na Nastkę. Byłam kiedyś u rodziców w kościele i miała tam miesjce taka sytuacja - przyjechała dziewczynka (5 lat) na wóżku - wszystkie dzieci na nią się patrzą a najgorsze bylo to że ich rodzice robili to samo !!! Dziewczynka dzielnie to znosila i patrzyla się też na nich , w pewnym momencie jakiś chłopczyk nie wytrzymał i powiedział na głos mamo ta dziewynka na wózku się na mnie patrzy. A dziewczynka powiedziała ... nooo patrzę bo nigdy nie widzialam głupszego spojrzenia .... do końca mszy nikt nie spojrzal na jej wózek

mały się obudzil \

reklama
Hej hej, witam z Polski. Przyjechaliśmy wczoraj o 7 nad ranem. Lena przespała większość podróży - oczywiście na karmienie nocne budziła się, a dopiero obudziła się na stałe na ostatnią godzinę drogi ale była grzeczna :) ja całą drogę nie spałam bo się martwiłam czy mąż nie zaśnie za kółkiem i też czuwałam...zatem wczoraj trochę jak zombie chodziłam ale dziś już lepiej...powoli się aklimatyzujemy :)
Jutro poczytam co popisałyście i poodpisuję.
Miłego wieczoru!

Do góry