reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

Asia, co do zabaw, to moja Ninka od 3 mca spędza czas na podłodze na brzuchu (teraz również na plecach ;)) i nauczyła się bawić sama. Ale my oczywiście też się z nią bawimy, oto przykłady zabaw:
1. Akuku: zasłaniamy się kocykiem, pieluchą itp., ona leży wtedy na plecach lub w łóżeczku, wózku;
2. Przy lustrze: trzymam ją na rękach i zbliżam się do lustra i oddalam
3. Leży na plecach, a ja stoję nad nią i wyciągam ręce i ona też wtedy wyciąga rączki i strasznie się cieszy i przebiera nóżkami
4. Śpiewanie lalala itp.
5. W wannie leży na gąbce na brzuchu, a tatuś puszcza do wody zabawki - zaciesza się ogromnie w głos - jest to nowa zabawa odkryta przez przypadek ;)
6. Turlanie
7. Podrzucanie
8. Tatuś kładzie ją sobie na głowie, a ona mizia go po włosach ;)
Oczywiście różne gilgotki, całuski itp.

Viv, przy menu możesz się posiłkować składnikami ze słoiczków. Np. moja Nina jadła ostatnio puree jarzynowe z indykiem: kukurydza, ziemniak, indyk. Coś nowego, bo dużo przepisów zawiera jednak marchewkę

reklama
Dzisiaj robimy warzywka na parze i rybkę, wybrałam Marysi kawałek bez ości (ja nie rybna zbyt jestem, myślałam że filet ości nie ma, ale widzę że są :sorry:), z warzyw marchewka, ziemniak, kalafior. Miałam kupić brokuły ale nie widziałam, będą następnym razem, a kalafior taki mi się podobny wydawał, zobaczymy :sorry:

U nas dziś piękna pogoda, byłyśmy na spacerku, teraz mężu szykuje obiad.

Marysia wczoraj wcinała truskawki, nie przewidziałam że się ubabrze aż tak, miała podłożoną tetrę i śliniak a mimo to cały bodziak (biały, o zgrozo!) brudny... Przelałam wrzątkiem - śladu nie ma!

Witajcie, u nas pieknie na dworze, dzis opalalaismy sie 3 godziny. Teraz mamy chwile spokoju bo cora spi, a Mateuszek bawi sie na macie. Maz dzis chce sie wyrwac na ryby, wiec wieczorem zostane sama, ale u nas o 22:30 jeszcze jest jasno, wiec pewnie posiedzi.
Dzis Mateuszek zjadl marchewke z ziemniaczkiem, ale ziemniaczek byl gotowany przeze mnie, bo ze sloika mialam sama marchew a on samej nie lubi, no i troche marudzil przy jedzeniu, kaszlal, wzdrygal sie, prawie mu sie cofalo, ale dzioba otwieral, wiec zjadl cala miske a potem jeszcze poprawil 110 mleczka.
Mi sie wydaje, ze nasz Mateuszek moze miec azs, bo kurde jest na pepti juz od 1 Maja i ciagle ma cos na skorze, pojawia sie i znika. Smarujemy go kremami dla atopikow, a niedlugo lekarze w pl zbadaja go od a do z.
Co do zabaw to my nie musimy sie przy Mateuszku zbytnio wysilac, on bardzo lubi lezec na macie i bawic sie zabawkami wiszacymi nad nim, czasem siedzi w bujaczku, a gdy juz znudzony jest to oglada starsza siostre, ktora ostatnio zaczela sie nim wiecej interesowac i podaje mu nawet zabawki, mowi czesc, daje buziaki, a czasem cos opowiada bardzo gestykulujac a on sie patrzy. No a zabawy sa standardowe, akuku, spiewanie(zwlaszcza gdy go przebieram bo nie lubi), rak nieborak, na brzuszku, nasz maly nie chce sie przewracac jeszcze, narazie opanowal ukladanie sie na boku.
ela co do padania to roznie, czasem jest tak ze wstajemy i juz pada, np do wieczora lub poznego popoludnia, czasem leje caly dzien. Sa dni ze wstajemy...piekne slonce, plany ze pojdziemy a to na plac zabaw, albo na ogrodzie, zanim zjemy sniadanie i sie wygrzebiemy to przychodza chmury i pada. W zeszlym roku bylismy 1 raz nad woda to bylo dokladnie 26 maja bo wczoraj zdjecia ogladalam i od tamtej pory az do konca lipca nie bylo dnia z pelnym sloncem:cool:

AsiaBp sama jeszcze nie umie siedzieć i ząbków jeszcze nie mamy,jak się podniesie do siadu to chwile się utzryma i zaraz na bok leci.Nastka nadal zachwycona siostra ani razu zazdrosna nie była ona jest bardzo madrą dziewczynką niesamowicie pomocną jak coś kupuje to zawsze dla małęj też kupuje opowiada jej bajki wymarzona siostrzyczka i córka:-) Neska ja gotuje nie jestem zwolenniczka słoiczków i tak jak napisałaś w 100 % słoiku na cały słoik niby ryby jest jej 4 procent,to tak jak mi byś ktoś kazał codziennie jesć gorące kubki czy chińskie zupki których nienawidzę.Ja jej gotuje różne zupki na około 8 lub więcej dni mroze i co dzień zje jeden słoik ale wiem co je.My mieszkamy na wsi kupujemy wiejskie jajka jarzyny i owoce od sadowników bez chemii i mamy tez posadzone swoje więc wiem co ona je.A dużo jej daje bo chce żeby znałą rózen smaki zaraz będzie miała 7 mcy Nastka w jej wieku więcej jadła pozatym potzrebuje witamin mi lekarz powiedział żeby jadła nowe smaki bo będzie miała więcej witamin a dwa ze będzie się lepiej rozwijać. Nie pamiętam która z was pytała ja się bawie w akuku,idzie raczek nieboraczek,kosi kosi łapki,pokazuje jej w lusterku gdzie jest ona a gdzie ja mówie tu jest mama a tu Julitka,pokazuje jej częście ciała i je nazywam czytam bajeczki bawimy się na brzuszku na plecach .Bardzo dużo z nią rozmawiam cały czas:-)

ja tylko na chwile pomarudzić :( teściu kupił sobie wyrzynarkę - do wczoraj nie wiedziałam co to jest dziś wiem , ze robi to kure... dużo hałasu, my dzisiaj z małżonkiem pełny galop .. ja zajęcia on zajęcia tylko mijamy się w korytarzu i przekazujemy małego a teściu rozkłada deski , deseczki w korytarzu (to ten sam korytarz wktórym mijamy sie z mężem) i wyrzyna .. co mi mały zaśnie to ten wyrzyna ... i wyrzyna i wyrzyna ......

Hej! My cały weekend mieliśmy gości, przyjechali przyjaciele z synkiem i nawet kompa nie włączaliśmy. W piątek Lence przebił się drugi ząbek więc dość ciężko było...a teraz widzę, że góra też już spuchnięta...czy to nie ma przerwy w tych zębach??
Dziękuję Wszystkim za opisy zabaw! Widzę, że praktycznie robicie to co ja...może jakby Lena na brzuchu więcej lubiła leżeć to by się bardziej sobą zajęła a tak...
Ela - ja niestety czegoś takiego jak wychodne nie mam, my mieszkamy na takim osiedlu, które jest dość daleko od miasta i jeśli idę do centrum na zakupy czyt coś to albo idziemy z Małą na spacer, albo jedziemy w trójkę autem - tak czy siak Lena jest ze mną...codziennie mąż po południu bierze ją ode mnie tak na godzinę, półtorej i wtedy mam tzw. czas dla siebie ale wtedy najczęściej robię coś w domu czy koło siebie więc tak czy siak jestem w zasięgu jakby co...ale rozmawiałam o tym z moją przyjaciółką i może faktycznie muszę zacząć wychodzić - dosłownie - sama bez Leny chociaż od czasu do czasu...
Wiolka - super, że Nastka jest taką mądrą dziewczynką
Basia - Maja rośnie i też już pewnie coraz bardziej będzie zainteresowana braciszkiem :)
Viv - i jak rybka i kalafor, smakowały??
Andzia - udały się zakupy, gotowałaś już coś może?
Fiolka - jak tam jedzonko? co teraz próbujecie? u nas może za jakieś dwa dni dam brokuły :) dynia Lenie bardzo smakowała :)
U nas gorąco, od kilku dni w okolicach 30 stopni, zaraz zmykamy na spacer coby przed największym upałem zdążyć...Miłego dnia!

Asia smakowały, bardziej rybka, bo to tak jak i mięsko, no i wygodniej chwycić. Wczoraj jadła też banana, nieźle jej poszło:) dziś znowu kalafior,a potem muszę zmusić się do brokułów, brr.

F fajny weekend jak z gośćmi, nie zalało was?

A, no i chyba nie ma przerwy w zębach, u nas jak ruszyły to już 4 wybiły,a dolne dziąsła spuchnięte... Jak z karmieniem u was? Lena nie gryzie?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dzień dobry u nas minął fajnie weekend Nasta w sobote miałą dzień niezapominajki z przedszkola i występowali w strojach ludowych wczoraj był festyn rodzinny tez byliśmy Julita zachwycona widokiem balonó tylu dzieci i wszystkiego śmiałą się strasznie,uwielbia być między ludźmi Nastka popołudniu z babcią idzie do cyrku także do przedszkola poszłą szczęsliwa. Elak współczuje teścia i jego pomysłów jak ty z nim wytrzymujesz:-Dkup mu młotek niech sobie głupie pomysły z głowy wybije:-D AsiaBp- pięknie wam te ząbki wychodzą :tak:teraz może jej wyjść kilka na raz , u nas cisza ani jednego zęba nie ma a ząbluje i ślini się już chocho:dry:Nastka pierwszego zęba miała na 9 mcy .Zobaczymy kiedy Julicie wyjdzie pierwszy.
Lubia wasze pociechy muzyke,mała nasza uwielbia ma swoje ulubione piosenki których codziennie słucha i się smieje do misia jak spiewa takie lubi a bańke łap to już w ogóle Piosenki dla dzieci Gumi Miś - Bańkę Łap Uciekam jakieś porządki robić:-)

reklama
Hej! U nas juz po ladnej pogodzie i to juz pewnie koniec lata w Irlandii:) Mikolaj niestety chory, ma kaszelek i maly katarek. Jak nie bedzie poprawy to bede musiala isc z nim do lekarza. AsiaBp u nas sa juz 2 dolne jedynki i dziaselka tez spuchniete wiec pewnie szykuja sie nastepne zabki. Kupilam ostatnio synkowi gryzak, ktory wibruje i teraz siedzi i masuje sobie dziaselka, smiesznie to wyglada:) jeszcze nic mu sama nie gotowalam, czekam na warzywka, przywioza mi je w srode rano, zrobie zupke jarzynowa, marchewka, pietruszka i ziemniak a w weekend dodam brokul i lososia. Synkowi tez posmakowala dynia. Na sniadanie wcina kleik kukurydziany z jabluszkiem i dynia albo samym jabluszkiem i bardzo mu smakuje:) Dziewczyny, a jak wy gotujecie zupke jarzynowa, znalazlam kilka przepisow w internecie ale jeszcze Was zapytam. A moze stworzymy nowy watek z przepisami na jedzonko dla naszych maluszkow...?
Wiolka ja mojemu puszczam fasolki i Majke Jezowska i tez bardzo lubi:) A najbardziej to lubi zerkac w tv, jak pewnie wszystkie dzieci:)

Do góry