reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

Witajcie my tez jedziemy na Sab simplex, pomaga sie ladnie wypierdziec synkowi. Tylko ze ja podaje mojemu malemu mniej 8 kropelek.

Adgama ja podawalam corci gastrotuss i w sumie nie bylo jakiejs wielkiej poprawy. Jezeli ma refluks to przejdzie jej dopiero jak sie wypionizuje, tzn zacznie siadac, wstawac. Nasza mala ma 15 mcy i zdarza jej sie jeszcze ulac. Nam tu w irlandii kazali podawac Gaviscon Infant, i ja jeszcze daje jej to do mleka rano i wieczorem, w ciagu dnia juz nie.
Gastrotuss jest spoko jesli chodzi o ewentualna zgage u dziecka bo nalezy podac pare min po posilku.

u nas jakos leci, synek drugi dzien jest na nowym mleku, dzis bączy jakby sie najadl jajek:szok: niezly smrodek, ale moze sie przestawi i kupki beda szly lepiej...Corcia caly dzien nam nie spala dzis, ale poprzednio spala cala noc i chyba sie wyspala. Zobaczymy co bedzie dzis.
Dobrze ze tesciowka juz jedzie za tydzien, dzis ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyla do mnie z tekstem ze my wcale roboty przy dzieciach nie mamy a narzekamy....:angry: powiedziala, ze oni to mieli przekichane bo musieli wstawac zanim sie dziecko rozdarlo i gotowac mleko....

Ale o co jej chodzilo to ja nie wiem, zwlaszcza ze my ewentualnie narzekalismy troche na niewyspanie, bo jednak wstawanie do dwojki dzieci to masakra, a bywalo tak, ze ledwo Mati zasnal i chcialam sie klasc to Maja sie budzila.
Viv dzieki za przepis na faworki, u nas ciezko kupic spirytus, ale piwo jest dostepne i tez moze zrobie :-D

reklama
Marta nienażarta... Taka jest ta moja królewna wieczorami. Kąpiemy zawsze koło 19tej, a potem cyca i cyca minimum 3 godziny :baffled: I tak już od ponad dwóch tygodni, taki ma chyba rytuał, najeść się na zapas, jeszcze zawsze po kąpieli taka rozluźniona, to i kupkę robi :-p Teraz was nadrabiam i czekam, bo zaraz M. wróci z pracy, to się wreszcie wykąpię i idę nynu.
Aurelka nam też polecali Sab Simplex, zamówiłam na zapas i na razie nie użyte i bardzo się będę cieszyć, jeśli tak zostanie. Od kumpeli mała miała takie kolki, że aż na pogotowiu się kończyło, a jak dostała te kropelki to jak ręką odjął.
Wiolka my też mieliśmy polarkowy komplet do chrztu - sukienka, spodenki, buciki, czapeczka i płaszczyk. Było bardzo mroźno i pod to dałam jeszcze bodziaka, rajstopki i pajaca i mała nie zmarzła

hej kochane. Nocka niezbyt pobudka co 2 h:no: dziś młode idą do sali zabaw na urodziny koleżanki, my w tym czasie spacer do lasu i zakupy biedronkowe :tak:
Ankka Lenka uwielbia spać na brzuszku i w dzień i w nocy :tak:
Liwus jak po szczepieniu ? brałaś refundowane?
Viev mnie tez b, boli kręgosłup w odcinku lędźwiowym
Cinamona powiedz odważnie teściowej co i jak
Basia pewnie teściowej chodziło o to, ze kiedyś nie było pampersow, chusteczek nawilżanych,karmienia na zadanie, kaszek błyskawicznych itp.itd. ;-)
Sarka ani nie mów ten czas tak leci, oglądaliśmy ostatnio z M zdjęcia jak starszaki były malutkie, łzy do oczu....i pytanie kiedy one urosły?

hej mamuśki :-)

eni u mnie to w sumie ciemienuszka pojawiła się już jakiś czas temu, ale na początku myślałam, że w taki sposób znikają jej pryszczyki które miała, dlatego też na początku z tym nic nie robiłam.
basia dziękuję za podpowiedź. a ten refluks to jak można zdiagnozować?

co do opieki nad dwójką małych dzieci to ja na początku jak w ciąży byłam to sobie myślałam, że w sumie to można by było mieć bliźniaki (u mnie mogą się zdarzyć) - dwójka za jednym razem:-p, ale teraz jak już wiem jak to wygląda to bym nie chciała, właśnie ze względu m.in na to, że jedno dziecko uda się uspokoić a drugie zaczyna płakać :baffled:
dlatego też podziwiam te kobiety które mają dwójkę lub więcej małych dzieci ;-)

Aurelka 3x po 15 kropli do butelki bo ja dokarmiam mm, a butelkę to mam z Aventu niby antykolkową, a od kiedy Zuzia ma kolki? bo mówią że tak po pierwszym miesiącu się zaczynają i nasza Lenka miała miesiąc i 3 dni jak zaczęły się dzikie wrzaski

U mnie zaczęło się parę dni przed równym miesiącem. Butelkę z aventu też mamy, ale nic to nie daje. Kupiłam tę z odpowietrznikiem. :tak:
Ale najgorsze jest to, że dni są spokojne, śpi cały dzień, a w nocy zaczyna się jazda.

Mojej pomogło na bączki, ale strasznie się przy nich wysila. Aż się dzisiaj biedna obudziła.

Cześć Dziewczyny!!!
Młodej już troszkę przeszły te wrzaski. Debridat i Esputicon dały radę... Sonia coraz ładniej się uśmiecha, ale ciężko mi uchwycić aparatem. Teraz śpi, a ja walczę ze szkoła... Tę sesję to będę przez cały rok ciągnąć. Następny semestr też idę ITS... Ale niestety cierpię na zaawansowane spieluchowacenie muzgó :-p
Jakie macie plany na ostatki?

Cześć dziewczyny

Kasjan właśnie drzemkę ucina a ja robie pranie i w międzyczasie komp.
Gdzie misia się podziewa? Chyba dawno jej nie było, albo nie zauważyłam:sorry:
Coś mnie podbrzusze zaczyna pobolewać, może to @ się zbliża:confused:

Liwus jak po szczepieniu ? brałaś refundowane?

Nathani tak Mała została zaszczepiona refundowanymi. Samo szczepienie zniosła w miarę dobrze , oczywiście popłakała. Ale to był płacz pt" Mamo zabierz mnie stąd , oni mnie kują". Potem od razu zasnęła i spała tak z 3 h ( w wózku na spacerze) ale niespokojnie. Dzień w sumie ciężki bo potem obudziła się zjadła i już nie chciała w domu zasnąć. Ma delikatne znak po szczepionce na rączkach i nóżce ale takie w normie. Nie gorączkowała wczoraj tylko była marudna , chciała ciągle się przytulać albo żeby ktoś był w pobliżu. W nocy już było ok , bo zasnęła ok.20:00 potem pobudka o 24:20 potem o 3:00 i o 6:30 więc dobrze było. Dzisiaj już nie płacze tylko śpi troszkę więcej niż zazwyczaj.

Moja pediatra stwierdziła że to szkoda kasy na skojarzone bo skład podobny a za darmo no tylko to że się mniej dzieciaczka kłuje skojarzoną. Ale przecież i tak te maleństwa tego nie będą pamiętały. A bardziej "czyste" i tak nie są skojarzone.
Ogólnie szczepienie zniosła Rozalka dobrze , Adaś po skojarzonej zachowywał się podobnie.

Co do witaminy K i D to pediatra kazała kupić witaminę D3 w kroplach- przepisała Rozalce Vigantol a K powiedziała że już sobie darujemy bo i tak zostało 2 tygodnie a przez ten czas krzywdy żadnej dziecku się nie wyrządzi nie podając tej witaminy.

Zrobiłam już ciasto i faworki , ciasteczka kruche sobie daruje , czekają mnie jeszcze babeczki ale to po 15:00.

Dziewczyny szukam jakiejś fajnej zabawki dla Małej , chodzi mi o taką od 3 miesiąca wzwyż. Zaznaczam że leżaczek , matę , karuzelę z projektorem mamy :happy: Może więc coś polecicie?

Ostatnia edycja:
reklama
Liwus a możesz podać nazwy szczepionek???

Pediatra ma trochę rację i trochę nie. Pod względem składników aktywnych, czyli samych genów chorób, to jest to samo, ale pod względem składników dodtakowych są już różnice... rtęć, glin itp itd

Do góry