reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamuski grudniowe

Witam, widzę że powoli na każdą przychodzi czas :) Ja staram się nie denerwować, ale jak sobie pomyśle że już niedługo i u mnie się zacznie to :szok: o właśnie taka mina mi do głowy przychodzi :)

reklama
Didior gratulacje:tak: Aisha nie stresuj sie każda musi przez to przejść to nieuniknione:-) ale dzieciaczek pozwoli ci zapomnieć o bólu i dyskomforcie:tak: jestem taka padnieta dziś ze zaraz do łóżeczka wskakuje bo ledwo na oczy patrze:eek:

No to ja teraz mam brak spania do conajmniej 2 w nocy, maz pojechal po tesciowa, a ja niezasne poki nie wroci. Cora padla nareszcie, zapakuje prezenty i porelaksuje sie.

Czy nasza Cinamona juz w szpitalu?

Postaram się nie stresować :D
Ja dopakowywuję rzeczy do końca dziś, bo dla maluszka wszystko mam ale dla siebie tak nie do konca popakowane ;/ ależ się z tym zbierałam dłuuugo !! No i nie mam RMUY czy jak to się pisze ;-) nie moge się doprosić swojego pracodawcy ;/ bo mam starą wrześniową ale teraz to musze mieć listopadową ? - orientujecie się dziewczyny :) ??

Aisha lepiej jak będziesz mieć, bo oczywiście to jest "najważniejszy" dokument w całej papierkologii ALE jakby co to:

Każda kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej przez całe dziewięć miesięcy stanu błogosławionego oraz sześć tygodni połogu - tak mówi ustawa z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Faktu tego nie zmienia brak ubezpieczenia, wynikający z braku zatrudnienia lub zatrudnienia, nie obejmującego ubezpieczenia zdrowotnego. Podobnie w przypadku opieki zdrowotnej, udzielanej dzieciom do 18. roku życia - one także mają prawo do przyjęcia bez ubezpieczenia

więc i tak muszą Cię przyjąć
;-)

Vievienne no właśnie!! Słyszałam o tym ale nie byłam pewna czy to obowiązuje na 100%
Jednak na stronie mojego szpitala jest napisane, że wymagany dowód ubezpieczenia rodzącej ;/
Trudno jak nie zdążę załatwić to pojade bez nie będę miała wyboru i oni zresztą też, najwyżej się im dowiezie

Poczytałam parę stron wstecz i chyba nasza forumowa koleżanka cinamona rodzi ? albo już urodziła :tak: pewnie by się odezwała gdyby skurcze okazały się fałszywym alarmem

Ja mam druk RMUA z listopada. Dzwoniłam do księgowej czy mi mogą ten z grudnia szybciej wysłać ze względu na zbliżający się poród ale ona mi powiedziała że oni to wystawiają jakoś w połowie miesiąca i dopiero koło 15 wysyłają czy jakoś tak i że szpital powinien o tym wiedzieć. Zresztą ważne jest z ostatniego miesiąca podobno...

Z tego co wiem, kazdy ubezpieczony czlowiek, czy to do lekarza, czy do szpitala GDZIEKOLWIEK, gdzie wymagany jest dowod ubezpieczenia ma 7dni na doniesienie/okazanie takiego dokumentu.

Ja też słyszałam że można donieść, ale najpierw to trzeba mieć:sorry2:
Mi tak jak pisałam księgowa powiedziała że wcześniej nie mogą wysłać

reklama
Ania - dobrze by było jakby tak było :)

moja kochana pracodawczyni nie odbiera telefonu nie odpisuje na smsy wie że na dniach rodze i potrzebuje ten dokument, wiecie co na prawde okropnie sie czuje z tym ze nie mam tej rmuy bo wiadomo ze mnie przyjma ale bedzie wiecej nieprzyjemnosci bo trzeba bedzie sie tlumaczyc w szpitalu i w ogole :wściekła/y:

Do góry