sarka
trójkowa mama
Co do szczepień - jesteśmy jednym z dwóch krajów w Europie gdzie te szczpeienia nie sa refundowane!!! To dlatego tylko koncerny farmaceutyczne moga sobie na nas zarobić bo takie mamy chore państwo co to pieniędzy przeciez nie ma, za to obywateli ma samych burżujów Porównajcie sobie statystyki zapadalności na choroby i umieralnośc dzieci na świecie (nie piszę tu o państwach trzeciego swiata oczywiście) choćbny USA - tam, gdzie szczepienia są w standardzie statystyki sa dużo lepsze bo obejmuja wszystkie dzieci. U nas robią wode z mógu - same widzicie że co lekarz to opinia co mnie bardzo dziwi taki lekarz który nie zaleca szepienia, noż kużwa - kiedyś tez nie było szczepień na odrę czy polio i co - i dzieci po prostu umierały. Szczepienia to nie jest wróg naszych czasów a postęp który ma wyeliminować zapadalność na choroby i umieralnośc szczególnie dzieci. Dokładnie - choroby mutują i co rusz są nowe szczepy, kiepsko by z nami było gdyby ich nie było, to tak jak z paciorkowcem - zaledwie 7 lat temu jak rodziłam pierwsze dziecko nie były robione wymazy na paciorkowca, nie było tej profilaktyki, zapewne ilość zachorowań noworodów podwyższone CRP po porodzie i koniecznośc podawania antybiotyków (wówczas oddziały septyczne były wiele bardziej przepełnione jak teraz) wprowadziły ten "zwyczaj" który z pewnością zapobiega wielu chorobom dopiero co urodzonym dzieciaczkom. To samo jesli chodzi o skojarzone czy refundowane a sciślej o ilośc wkłuć - kazda fiolka musi zawierać składniki odpwiednie za jej "świeżość" konserwanty i inne, tak więc z każdym wkłuciem wbija się nowa dawke, w skojarzonej jest jeda poza tym ze jest to już szczepionka udoskonalona tak by jej działanie dawało jak najmniej skutków ubocznych. No i istnieje jeszcze coś takiego jak "płacz nieutulony" co ma miejsce przy szczepieniach właśnie - nie ma co porównywać czasu trwania jednego wkłucia a 5!!! brrrr Oczywiście każdy zrobi jak uważa ale nalezy o tym pamiętac i nie nastawiać się tak anty;-)
Co do Majji to ja mam przeczucie że ona była jeszcze szybsza jak betiks
A mi masakrycznie sie brzuch spina az mnie cały tyłek boli tak tam mi wszystko napiera przy skurczach i to po magnezie i nospie :/
Ania co do listy rozpakowanych mam to taka lista MUSI być tzn nic nie musi ale przydałoby sie żeby była!! trzeba ją zatem przywrócic do życia
Co do Majji to ja mam przeczucie że ona była jeszcze szybsza jak betiks
A mi masakrycznie sie brzuch spina az mnie cały tyłek boli tak tam mi wszystko napiera przy skurczach i to po magnezie i nospie :/
Ania co do listy rozpakowanych mam to taka lista MUSI być tzn nic nie musi ale przydałoby sie żeby była!! trzeba ją zatem przywrócic do życia
Ostatnia edycja: