reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie z Łodzi

reklama
No a ja sie wlasnie wkurzyłam zabrali mi chorobowy zasiłek, przez mojego ksiegowego milion razy mu mówiłam zeby mi złozyl papiery, ja wiem moglam sama, ale za co mu płace i dupa blada nie zlozył i nie dostane kasy, pieknie.

kara1980 pisze:
dziewczyny jezeli mozecie to powiedzcie ile kosztuje usg genetyczne 3 wymiarowe, bo umówiłam sie i az mi sie nie chce wierzyć ze 300zł, umówiłam sie w DIASONIE a w tamtym roku pod koniec tez tam płaciłam 150 zl i juz nie wiem czy mnie zapisali jeszcez na cos czy tak cena skoczyła.

Ja uSG robiłam w diazonie 1,5 roku temu ale jeszcze wtedy 3D nie mieli.
Wiem Natomist, ze to genetyczne jest droższe bo ja tez płaciłam za genetyczne więcej chyba cos ok 180 zł a normalnie 100-120 ( zalezy u kogo jeszcze)
Więc 3D moze tyle kosztować.

kara1980 pisze:
No wlasnie tez sie zastanawiam czy jeszcze jest sens robienia tego genetycznego usg bo jedno juz mialam w 21 tyg. i wszystko bylo oki, ale teraz jeszcze pani zapisal mnie na echo serca dziecka, wiec juz nie wiem co powinnam zrobic tylko 3d z echem czy tez genetyczne??

Bez sensu to genetyczne teraz.
Usg genetyczne robi sie jak doprze pamietam między 10 a 14 tc by określić grubośc fałdu karkowego a potem to badania jest nieykonalne. Szkoda kasy zrób samo echo serca.

Anetas ja juz sie zorientowałam w tym wszystkim (chodzi o ceny), wczoraj juz znalazłam strone Dudarewicza i jutro bede dzwonic i pytac o cene, konkretnie bo tam u niego jest cennik i mi wychodzi 200, wiec różnica znaczna bo az 100zł.W DIASONIE usg 3d kosztuje 250 albo 300 zalezy od tego czy jest z echem czy bez.

reklama
Już gdzieś to pisałam: badanie przezierności karku w 10-14tc jest elementem badania genetycznego, bo wykrywa mozliwość wystąpienia zespołu Downa - wady GENETYCZNEJ. Pozostałe elementy wymienione przez anetas są wykonywane jesli istnieja ku temu przesłanki: m.in. wady genetyczne w rodzinie lub pacjentka powyżej 35 r. ż. Można badanie wykonać u każdej pacjentki dla tzw. "świętego spokoju". A czekanie w przypadku badania genetycznego nie ma sensu, bo jeśli są przesłanki ku niemu to trzeba je zrobic jak najszybciej i potem podejmować decyzję o leczeniu lu dalszych konsultacjach.
kara1980 zrobisz jak zechcesz, ale skoro juz jedno miałaś to zastanów się, czy potrzebne Ci drugie? Pan doktor to rzeczywiście znane nazwisko i godne polecenia... Ma dobry sprzęt ale zna się na wadach genetycznych a Ty musisz mieć opinię dotyczącą pracy SERCA Twojego dziecka. Możesz z nim porozmawiać, czy takie badanie Ci zrobi. Jeśli się zdecyduje to dobrze. Ale pamiętaj, że każde dodatkowe badanie to stres dla Ciebie i Twojego dziecka, ograniczaj je do niezbednego minimum. Wiem, że to takie miłe oglądać bąbla na monitorze, ale to nie jest dla nas tak do końca obojętne...

Do góry