reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

Smerfeta musisz dolaczyc do nas na fb, tam wiekszosc dziewczyn z forum udziela sie codziennie. Ja mam konto tylko dla naszej tajnej grupy. Genna jest na tygodniowych wczasach z synkiem w Dzwirzynie. Probowalam Bebilon Comfort i nie jest takie zle. Za to wit D3 z DHA to tragedia. Jak otwieram kapsulke to rece musze szorowac bo smierdza tranem masakrycznie ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Kasik36, wlasnie pierwszy pediatra cos wspominał o wit K od 15dnia życia ale potem juz nie poszliśmy do niego. Ten obecny nic nie mówił, natomiast ten pierwszy nic nie mówił o wit D. Mam ja w kropelkach w butelce , jak ja podajecie ?? Prosto do dziubka czy na łyżeczce ? Co do ulewania to po kp bardzo rzadko mu sie ulewa, czasem jak karmie i usnie przy piersi to nawet nie odbijam juz i nic mu sie nie uleje , przy butelce zawsze nawet po odbiciu, a czasem tak chluśnie Że trzeba go całego przebierać .
Juz mam po dziurki w nosie sliniakow

Smerfeta, moj tez dojada 90 ml ale praktycznie trzy razy dziennie a karmie ok 6-8razy. Czasem mam wrażenie ze z piersi zje mniej ale szybciej zaspokoi głód bo sie zmęczy, dłużej musi sie naciumkac , a jak w piersi nie ma za duzo to znów wola o butle i wypije tyle ile leci . My dokarmiamy Nanem ale nie próbowałam :-)

A jesCze jedno mnie ciekawi ,
Budzą sie wasze dzieci w nocy jak maja mokra pieluchę ? Lisek w ciagu dnia ani nie piśnie jak w trakcie swojej drzemki ma mokro a w nocy za kazdym razem sie wierci, nie wiem co z tymi pieluchami, powinny chłonąc na te min 3 godziny jak śpi ... Na noc zakładany oryginalne pampersy, na dzien ekologiczne jednorazówki.

Ostatnia edycja:
Liskka wczesniej mialam wit D3 w buteleczce i podawalam bezposrednio do dziubka ale nigdy nie wiedzialam czy wylecialo tyle ile trzeba. Kiedys sprobowalam "na sucho" i po pierwszym nacisnieciu wylecialo bardzo malo, dopiero drugie bylo pelne i wowczas kupilam te w kapsulkach twist, sa o niebo lepsze bo dawka jest jednorazowa. Trzeba tylko uwazac, zeby nie wpadlo do dziubka bo sa bardzo sliskie. My zmieniamy pieluchy tylko po karmieniu, czyli 6-7 razy dziennie. Uzywamy bialych pampersow a tam jest wskaznik i jeszcze nigdy nie wskazywal, ze jest juz caly pelny ;)

Kasik fb? mooże kiedyś ;-) może też spróbuje bebilon, ale chyba jakiś zwykły, nie comfort

Liskka Aluśka z mokrą pieluchą po siuśkach nie budzi się. Jak śpi 6 godz, czasem 7, to przy zmianie jest pełna, ale nie wiem czy wskaźnik na tym Pampersie coś wskazuje (tak jak napisała Kasik) bo w sumie nie wiem gdzie ten wskaźnik ;-) ale jak macam od środka tą pieluchę to palec jest można powiedzieć suchy, ale czuć że jest tak jakby parno. Przy biedronkowej Dada palec jest mokry.
A witaminy w kroplach - to zależy jaki dozownik, bo jeśli nie da się do buźki to najpierw nakapałabym na łyżeczkę i łyżeczkę do buźki.

Ostatnia edycja:
Smerfeta Bebilon zwykly jest w Biedronce w bardzo dobrej cenie. A z fb to mozesz zalozyc fikcyjne konto na Smerfete tak jak ja. Uzywam go tylko dla naszej grupy :) A wskaznik na pampersach jest tylko na bialych, to ta zolta, pionowa kreska, ktora pod wplywem wilgoci robi sie zielona :)

Ostatnia edycja:
Współczuje , moj lisek tez spadł z wagi 10 procent ale dostaliśmy trochę mleczka w szpitalu ale tylko strzykawka i nie duzo, jednak od razu powiedzieli zeby w domu dokarmiać mm i w pierwszym tygodniu jak mleko moje było nijakie przy podawaniu mm przybrał tylko 40gr. Teraz nasZczescie nadrobił co stracił i przybrał tyle ile powinien. Ale co sie dziwić jak tyle teraz je...
Mam nadzieje ze Anulla szybko wyjdzie, tak długo w szpitalu to mało przyjemne siedzieć :( trzymam kciuki za szybkie wyjscie do domku

A odnoście pieluch, te białe to macie na myśli te pampers sensitive od 2-5kg ?? Noc koszmarna, mały spał od 21-1 a potem co godzinę budził sie na karmienie az w koncu o 6 daliśmy butelkę , padł o 7 a o 8 wybudził sie z mokra Pielucha i tyle było spania ! Dzisiaj chodzę nie przytomna . Poza tym cos nie bardzo chce spać w kołysce , nie wiem czy przez materac . W ciagu dnia nie wybudza sie uwielbia spać w swoim kokonie a w nocy takie cyrki, co chwile jęczy . Niestety kokon nie mieści sie do kołyski :( Rano juz biorę go do łóżka zeby choć na chwile zmrużyć oko ..

Liskka tak pampers sensitiv, rozmiary sa rozne, my jeszcze na 2 bo biale sa wieksze od zielonych i zielone 2 za jakis tydzien beda juz za male. Kupilam juz zielone 3. Ja robie tak, ze jak wiem, ze Junior bedzie dlugo spal, czyli na dworze lub w przerwie nocnej (19-1) zakladam biale a jak wiem, ze co 2-3 godziny bedzie karmienie i przewijanie to zakladam zielone lub dady (mam ich duza pake i musze wykorzystac).

Kasik to Junior jest chyba większy od Alicji bo u nas zielone pampersy nr 2 to chyba jeszcze ze 2 tyg pociągniemy. Na noc też zakładam zielone i dziś mała spała 7,5 h. Jak zmieniałam jej pieluchę to oczywiście była zasikana i z ciekawości dotknęłam czy jej mokro było, ale nie, sucho! Co do białych pampersiaków to one dobre są na kupki bo fajnie wsiąka ;-) a faktycznie nie zauważyłam by pasek robił się zielony
Konto na fb myślałam by założyć ale bardziej dla kontaktów z bratem. Nie chce tej całej otoczki fb z "lubie to" na czele - bleee. Jak już założę to się zgłoszę, ale póki co ciągle w biegu jestem. Dziś wystawiłam męża na spacer z małą a ja poleciałam kupić buty ;-) Teraz muszę jakimś cudem wybudzić małą i podjedziemy na grila do znajomych :happy:

Liskka Lisek jest jeszcze malutki i będzie tak się budził, ale jeszcze trochę i nauczy się czym jest dzień a czym noc :happy: Weź może kokon sobie do łóżka i tam kładź Liska. Może tak pośpi sobie? Chyba że pomyśl nad zmianą kołyski w łóżeczko?

Co do Anulli to faktycznie nieciekawie. W szpitalu uparcie latałam po buteleczki z mleczkiem. Jedna położna zawsze coś gmerała ale jak już wybrałam się po mleczko to nie miałam siły jej odpyskować, ona gmerała że jeśli daje teraz mm to nie będę karmić piersią, że mam się zdecydować, a ja nieprzytomnie "tak tak", brałam mleko i człapałam zgięta do swojej sali ;-) Dziwi mnie jednak zapalenie spojówek u Wiktorii. Kurna, w szpitalu złapała? Tam powinno być mega czysto :(
Kasik pozdrów Anulle, napisz jej by przypilnowała by dobrze wyleczyli u Wiktorii zapalenie spojówek.

Smerfeta, wczoraj zabraliśmy kokon ale znów nie mieścimy sie w łożku wszyscy , jeszcze pies ;-)
Od kiedy Ala zaczela przesypiać tyle godzin ?
I w ciagu dnia ile śpią wasze dzieci?
Zielone pampersy to jakie ? Activity?
A sa jakies specjalne na noc? My narazie używamy jedynek

reklama
Liskka jeszcze pies powiadasz? Hehe znam to ;-)
A te 7 h snu to tak stopniowo. Najpierw długo było 5 h, a tak od 3 tyg dobija do 7. Potem karmienie i zmiana pieluchy i pospi jeszcze zazwyczaj 3 h, czasem krocej, czasem ciężko jej jeszcze zasnąć. Tylko nie pamiętam od kiedy te 5 h przesypiala... chyba jakoś po miesiącu.
Następne długie spanko po nocnym jest na spacerze i po nim - śpi tak ok 4-5 h. Pomiędzy tymi ma takie drzemki na pół godz.

Te zielone pampersy nazywają się chyba new baby dry i mają znaczek księżyca że niby cała noc sucha.

Kasik w końcu zwróciłam uwagę na kreskę na białych pampersiakach - po kupce zrobiła się zielona a mała siedziała 10 min w tej kupie, a ogółem w tej pieluszce była niecałe 3 godz

Do góry