reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

Dziewczyny z uszkami to jest tak ze jakie maja byc takie beda . Hania ma odstajace mimo ze spala w czapeczce i opaski zakladalam ... Uszy ma po mnie ;-)

reklama
Kasik mi położna mówiła ze kolor krwi, wydzieliny bedzie sie zmianial , róż, brąz, , potem kremowy itp .
A mnie pieluszki dady te nowe cieniutkie kompletnie nie przypadły do gustu , w szpitalu użyłam kilku 1 i były ok (grube) a nowe cienkie tragedia , moze na siusiu ok. Ale kupa rozmazuje sie i nie wchłania tylko wychodzi górą :(
Milena moj tez potrafi ulać 1h po jedzeniu ale ju żadko a tez kp . A ulewa jak leży? A masz poduszkę klin ?

Moj Franio to wczoraj mnie tak wykończył ze szok co 1h na cycu, wszystko na nie , trochę zabawy, jedzenie i tak w kółko a spał łącznie 2 h prze cały dzien , umeczylam sie strasznie , juz w cyckach mleka ne miałam , Wyciągnęłam moje zamrożone ale wiadomo Ze nie zdążyło sie rozmrozić, wiec 20:00 M szybko jechał po saszetki bebilonu i jak młody zjadł o 21:00 90ml to zaraz zasnął i spał do 3:18 , normalnie szok !!!!! Potem standard pobudka o 6 :) chyba nasza przygoda z KP skończy sie na 3 miesiącu bo wykończymy sie wzajemnie , odciągam z cyca i wydaje mi sie ze on sie nie najadal, wiec trochę cyca , potem odciągnięte i Mm na zmianę .

A dzisiaj dostanie butle i zaraz spi, raz spał 1h a raz 3,5 h normalnie szok , mogłam ogarnąc w chałupie (nawet śmietniki umylam i lustra )

Genna mój mały obsrywał się do 5 mc kupa mu wylatywała z pieluszek nie ważne czy pampersa czy nie. A jak zaczeliśmy używać 4 to jak ręką odjął ;) alw tak jak już pisałam ile mam tyle opinii o produktach ;)

Genna Jak leży też ulewa. Nawet po odbiciu. Poduszkę mam pod materacem. Nie wiem może ją dać pod przrscieradlo :/
Ja mam taki problem z pokarmem od początku. Maly spal to Przed godzina sciaglam z dwoch piersi przez 40 minut 4o ml. Dałam glodomorowi i jeszcze butle dorobilam 50ml wypil i dopiero spokojny. Wlepia te piękne oczy teraz we mnie. A może masz kryzys ?

Genna moja w dzien tez prawie nie spi. Wstajemy o 8.30. Przebieramy sie, klade ja u nas na lozku wlaczam polo tv i mals bawi sie z 30minut. Ja mam czas na sniadanie i ogarniecie poranne. Potem cyc i o 10tej drzemka 40minut. A potem to juz roznie. Jak jest spacer to najczesciej spi w wozku ale teraz coraz czesciej lezy z otwartymi oczami. Dzis np.zalatwialam sprawy na miescie to 3godziny spala w aucie. Tylko ze w nocy od 19.30-20 do 8.30 z pobudka 23(wymuszona przeze mnie) i druga ok.6tej.
Naprawde chcesz zrezygnowac z kp?

A co do laktacji to np dzis tak wyciuckala cycki ze na wieczor z 40minut ssala aby sie najesc. Czasami tak mamy, a jak sa pelne cycki to moment i najedzona.

Bziumelka nie wiem czy chce zrezygnować, moj plan zakładał ze do 3 msca bede kp ale teraz te cyrki z jedzeniem :( szarpie sie z moim cyckiem, prawie urwał mi sutka ;P bije mnie, siebie i sie kręci

Aha no to faktycznie. Moja tez czasami odchyla glowe z sutkiem wiec znam bol. Cale szczescie mnie nie bije tylko rozbiera bo ciagnie za ubrania. Ja mam plan min do 6mc ale podoba mi sie wiec moze pociagne do roku:)

genna - znam problem z szarpaniem się z powodu za małej ilości mleka...zawsze się uspokaja po zmianie piersi, a potem po otrzymaniu butli...
no ja niestety planowałam karmić do pół roku piersią, a tu już chyba od 3 miesiąca dokarmiam mm... co prawda pierś też dostaje, ale coraz mniej mleka mimo przystawiania malucha, picia herbatek laktacyjnych itp... no niestety tego się nie przeskoczy... w tej chwili pierś dostaje rano, po obiadku warzywnym na popicie i wieczorem przed kąpielą, po której i tak jeszcze trochę z butli mm mu podaję, bo z piersi samej jest już za mało...więc niestety niedługo pewnie samo mm będzie...
pocieszam się że teraz i tak już taki moment że obiadek jest warzywny, niedługo jak już warzywka dobrze opanujemy to dojdą kaszki jakieś, więc i tak mleka trochę mniej będzie dostawał...
i dziś mieliśmy sukces pełny:) po podwieczorkowym mleczku i drzemce coś marudził, więc kombinując już na wszystkie sposoby dałam mu soczek jabłko - brzoskwinia - co prawda mocno słodki, ale w końcu zassał Janek coś poza mlekiem z butelki:tak:wypił 40 ml i chciał więcej, wiec dostał jeszcze jabłkowy rozcieńczony już pół na pół z wodą, i jeszcze 90 wyciągnął... ale musiało go suszyć:szok:

i mieliśmy miłe przedpołudnie... spotkanie z koleżankami z pracy - trzy mamy i trzy dzieciątka... 13 miesięczny Leo, prawie 7 miesięczna Marysia i nasz Janek:) oj fajne spotkanie - byle więcej takich...
szkoda że forumowe spotkanie w Poznaniu aż bo trochę daleko jak na wyskok jednodniowy...

znowu się rozpisałam...

a co do wypływających kup to mieliśmy tak mimo orginalnych pampersów do rozmiaru 4 tak jak któraś z Was pisała... a teraz 4 pampersa i dady bez takich problemów - co prawda kupy też inne z tytułu warzywek w diecie...

reklama
Ema my nie jedziemy na jeden dzień tylko organizujemy tam nocleg w hotelu, wiec może jesteś chetna?? Możliwość zabrania męża również istnieje :-)

No to u mnie, odpukać, narazie laktacja jest ok, raz miałam kryzys laktacyjny i poszła butla z mm ale takto bez dokarmiania. Chociaz czasami musze podrasowac loaktatorem bo wydaje mi sie ze cos malo.

Do góry