reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAMUSIE po IN-Vitro

My kapiemy od samego poczatku co drugi dzien, ale jaj sie zrobi cieplo, to bede kapac codziennie, bo Michas sie bardzo poci wiec jak bedzie upal to kapiel obowiazkowo codziennie.

reklama
Lenka dokładnie o tą p. dr. chodzi. to ja nawet do niej nie podchodzę skoro ona tak straszy. My mamy tak jak Genna opisuje Marcysia wykrzywia sie c C tak jak by chciała się przekręcić na brzuszek ale pupa była za cieżka. Mam skierowanie i mówisz ze ten pan przyjmuje na nfz? Jeśli masz tel. to podaj.

Co do kąpania dziewczny to ja też nie wyobrażałam sobie nie kąpać MArcysi, ale to pomogło. Od kąd kąpiemy raz na 3 dni Marcysia ma ładną skórkę a była naprawdę okropna cała schucha i czerwona plac na placu. Zachowałam rytułał kąpieli codziennie wieczorem idziemy do łązienki myjemy buźkę szyjkę bo tak jak mówicie tam jest ful jedzenia paszki rączki i stópki potem piżamka, mleczko i spać. Nam naprawdę pomogło.

My tez kapiemy co 2 dzien, słyszałam ze tak jest dobrze. A co do codziennego kapania to troche z tym ganiania bo kapiemy go w pokoju wiec trzeba wszystko przynosić i troche nam sie nie chce codziennie. Jak bedzie troche większy to bedziemy to robic w łazience.

A dodajemy płyn do kąpieli i myjemy w tym płynie gąbka, nie dodajemy nic wiecej. Nie wiem czy to dobrze ale raz dodaliśmy płyn do mycia to strasznie duzo dodatkowej piany sie zrobiło. I nie balsamujemy go niczym po, wychodze z założenia ze skoro nie ma problemów skórnych to nie bede go przyzwyczajać do balsamów. Tak samo pupy nie smarujemy po zmianie pieluszki, chyba ze byłaby troche czerwona to bepanthen, ale bardzo rzadko.

Lenka ale kiedyś nie było tylu środków do kąpieli dla malucha tylko zwykłe mydło bobas po za tym napisałam tylko jak ja postępuje nigdy też nie wierzę ślepo w to co mówią , piszą odnośnie wychowania dzieci bo byłam niańką wszystkich moich kuzynów ( jestem najstarsza w rodzinie ) i Ola jest tak jakby moim kolejnym dzieckiem , nie chowam jej też pod kloszem i jak na razie nie mamy większych problemów zdrowotnych .

Madzia tak jak piszesz o tym ukladaniu siedziecka i wyginaniu w bok, to bylo to mojego poczatkiem prob do przewrocenia sie. Wiec moze u Was o to samo chodzi?!
Ja uzywam do kapieli plynu ziajka, a po kapireli co jakis czas uzywam oliwki ziajki. Na poczatku dlatego ze mial suchawa skorke, a teraz juz z przyzwyczajenia i dlatego ze maly sie przy tym cieszy, bo go przy okazji obracam i laskocze wsmarowujac oliwke.

ja Hanie kapie co 2 dni ale w dniu w którym nie kapie myje ja myjka,buzka ,paszki ,szyjka, raczki ,pupa ,nózki.Juz po szczepieniu płaczu tak nie było tylko zal,tylko 1 wkłucie.Upasłam Hanie w 3 tygodnie 620 g jestem juz spokojniejsza widac trzeba było juz tak dawno.A co do kaszki to mówiła ze to zejdzie moze po płynie bo zmieniłam ,własciwie juz jest mało widoczne.

Dzięki dziewczyny za info o kąpieli :-) Myślę, że każde dziecko jest inne i wyjdzie w praniu czy trzeba kąpać codziennie czy nie ale info od położnej, że 2 razy w tygodniu to moim zdaniem lekka przesada. Zawsze się mówiło o rytualne dnia dla dziecka i tak jak piszecie nawet gdy nie kąpiemy to chociaż rytuał zachowujemy myjąc buźkę, szyjkę itp.

reklama
Do góry