reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie Lipcowe gotują:)

Dla dietujących mam - Wegańske ciasto

Wegański biszkopt
z lawendą i morelami
na podstawie przepisu z Oh, Ladycakes

Składniki na małą prostokątną blachę:
1 szklanka minus 1 łyżka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
oraz 4 morele pokrojone w ćwiartki i lekko obsypane mąką, cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć cukier z olejem i lawendą.
Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z cukrem, następnie dodać połowę mąki, następnie pozostałą połowę mleka a na koniec resztę mąki. Miksować krótko, kiedy składniki się połączą przestać.
Ciasto przelać do foremki, ułożyć morele i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić i obsypać cukrem pudrem.

Ja robiłam z jabłkami + dodałam 1 łyżeczkę cynamonu do mąki, a soli szczyptę :) Na tortownicę 28cm trzeba 2 porcje zrobić, bo to ciasto bardzo mało rośnie, trzeba podwójną porcję piec ok 40min.

DSC00279.jpg
 

Załączniki

  • DSC00279.jpg
    DSC00279.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 59
Ostatnia edycja:
reklama
Sprzedam Wam przepis na szybką słodką przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Dobre dla dzieci, moje starsze uwielbia.
Szybsza alternatywa dla naleśników.
Wynalazłam to w necie pod nazwą "puszysty omlet"

Podstawowa porcja
1 jajko
1 łyżka mąki , płaska
+dodatki: dżem, owoce itp

Białko ubić na sztywno, dorzucić łyżkę mąki i żółtko. Lekko ubić, tylko do pomieszania składników. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami.
Dla dziecka robię z 1 jajka, dla siebie z 2 dużych lub 3 malutkich.
 
Mika ja mam przepis trochę inny na omlet - biszkoptowy
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
Białko ubić z solą na sztywno, wymieszać żółtko z mlekiem i mąka. Po mieszanki dodać białko, delikatnie wymieszać. Usmażyć na lekko natluszczonej patelni.
Dla siebie też z 2 jajek robię.
 
sałatka z kurczakiem, orzechami i ananasem

2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasów
orzechy włoskie
sól
pieprz
majonez

kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć, ananasa pokroić i wymieszać z mięsem, kukurydzą i posiekanymi orzechami. Doprawić i gotowe :-)


Na głównym chyba nie wspomniałam o orzechach :sorry:
 
Sałatka żółta:
- kurczak piersi
- ananas puszka
- kukurydza
- ryż torebka lub sypki 100g
- jajka
- papryka żółta ofkors
- biała część pora.
- seler marynowany
- majonez
- kurkuma

Kurczaka zamarynowac w kurkumie i czym tam chcecie jeszcze. Ja np daje przyprawe do gyrosa. Usmażyć. Ryż ugotować w wodzie osolonej i z kurkumą. Jajka ugotować. Wymieszać z resztą składników. Na to majonez.
 
Pyszne, zdrowe ciasteczka dla tych co na diecie:
250 g mąki dałam wieloziarnistą bezgliutenową
150 g mąki kukurydzianej (tak w przepisie, dodałam pół na pół z gryczaną)
200 g wiórków kkosowych
200 g cukru (moim zdaniem za dużo, wyszły za słodnkie ale Igorowi to pasuje)
250 g margaryny bezmlecznej np Palma
50 ml mleka roślinnego (dałam sojowe co dodatkowo osłodziło ciastka, można neutralne ryżowe)
1 łyżeczka sody bądź proszku do pieczenia bezgluteowego

wszystko wymieszać obojętnie w jakiej kolejności, ugnieść, z masy uformować kulki spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia posmarowanym margaryną. Piec ok 15 min w tep 200 stopni. Tak aż sie lekkko zarumienią.
 
reklama
Do góry