Dla dietujących mam - Wegańske ciasto
Wegański biszkopt
z lawendą i morelami
na podstawie przepisu z Oh, Ladycakes
Składniki na małą prostokątną blachę:
1 szklanka minus 1 łyżka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
oraz 4 morele pokrojone w ćwiartki i lekko obsypane mąką, cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć cukier z olejem i lawendą.
Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z cukrem, następnie dodać połowę mąki, następnie pozostałą połowę mleka a na koniec resztę mąki. Miksować krótko, kiedy składniki się połączą przestać.
Ciasto przelać do foremki, ułożyć morele i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić i obsypać cukrem pudrem.
Ja robiłam z jabłkami + dodałam 1 łyżeczkę cynamonu do mąki, a soli szczyptę Na tortownicę 28cm trzeba 2 porcje zrobić, bo to ciasto bardzo mało rośnie, trzeba podwójną porcję piec ok 40min.
Wegański biszkopt
z lawendą i morelami
na podstawie przepisu z Oh, Ladycakes
Składniki na małą prostokątną blachę:
1 szklanka minus 1 łyżka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
oraz 4 morele pokrojone w ćwiartki i lekko obsypane mąką, cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć cukier z olejem i lawendą.
Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z cukrem, następnie dodać połowę mąki, następnie pozostałą połowę mleka a na koniec resztę mąki. Miksować krótko, kiedy składniki się połączą przestać.
Ciasto przelać do foremki, ułożyć morele i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić i obsypać cukrem pudrem.
Ja robiłam z jabłkami + dodałam 1 łyżeczkę cynamonu do mąki, a soli szczyptę Na tortownicę 28cm trzeba 2 porcje zrobić, bo to ciasto bardzo mało rośnie, trzeba podwójną porcję piec ok 40min.
Załączniki
Ostatnia edycja: