reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie Lipcowe gotują:)

Dla dietujących mam - Wegańske ciasto

Wegański biszkopt
z lawendą i morelami
na podstawie przepisu z Oh, Ladycakes

Składniki na małą prostokątną blachę:
1 szklanka minus 1 łyżka mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
oraz 4 morele pokrojone w ćwiartki i lekko obsypane mąką, cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć cukier z olejem i lawendą.
Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z cukrem, następnie dodać połowę mąki, następnie pozostałą połowę mleka a na koniec resztę mąki. Miksować krótko, kiedy składniki się połączą przestać.
Ciasto przelać do foremki, ułożyć morele i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić i obsypać cukrem pudrem.

Ja robiłam z jabłkami + dodałam 1 łyżeczkę cynamonu do mąki, a soli szczyptę :) Na tortownicę 28cm trzeba 2 porcje zrobić, bo to ciasto bardzo mało rośnie, trzeba podwójną porcję piec ok 40min.

DSC00279.jpg
 

Załączniki

  • DSC00279.jpg
    DSC00279.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 63
Ostatnia edycja:
reklama
Sprzedam Wam przepis na szybką słodką przekąskę, podwieczorek lub drugie śniadanie. Dobre dla dzieci, moje starsze uwielbia.
Szybsza alternatywa dla naleśników.
Wynalazłam to w necie pod nazwą "puszysty omlet"

Podstawowa porcja
1 jajko
1 łyżka mąki , płaska
+dodatki: dżem, owoce itp

Białko ubić na sztywno, dorzucić łyżkę mąki i żółtko. Lekko ubić, tylko do pomieszania składników. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami.
Dla dziecka robię z 1 jajka, dla siebie z 2 dużych lub 3 malutkich.
 
Mika ja mam przepis trochę inny na omlet - biszkoptowy
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
Białko ubić z solą na sztywno, wymieszać żółtko z mlekiem i mąka. Po mieszanki dodać białko, delikatnie wymieszać. Usmażyć na lekko natluszczonej patelni.
Dla siebie też z 2 jajek robię.
 
sałatka z kurczakiem, orzechami i ananasem

2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasów
orzechy włoskie
sól
pieprz
majonez

kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć, ananasa pokroić i wymieszać z mięsem, kukurydzą i posiekanymi orzechami. Doprawić i gotowe :-)


Na głównym chyba nie wspomniałam o orzechach :sorry:
 
Sałatka żółta:
- kurczak piersi
- ananas puszka
- kukurydza
- ryż torebka lub sypki 100g
- jajka
- papryka żółta ofkors
- biała część pora.
- seler marynowany
- majonez
- kurkuma

Kurczaka zamarynowac w kurkumie i czym tam chcecie jeszcze. Ja np daje przyprawe do gyrosa. Usmażyć. Ryż ugotować w wodzie osolonej i z kurkumą. Jajka ugotować. Wymieszać z resztą składników. Na to majonez.
 
Pyszne, zdrowe ciasteczka dla tych co na diecie:
250 g mąki dałam wieloziarnistą bezgliutenową
150 g mąki kukurydzianej (tak w przepisie, dodałam pół na pół z gryczaną)
200 g wiórków kkosowych
200 g cukru (moim zdaniem za dużo, wyszły za słodnkie ale Igorowi to pasuje)
250 g margaryny bezmlecznej np Palma
50 ml mleka roślinnego (dałam sojowe co dodatkowo osłodziło ciastka, można neutralne ryżowe)
1 łyżeczka sody bądź proszku do pieczenia bezgluteowego

wszystko wymieszać obojętnie w jakiej kolejności, ugnieść, z masy uformować kulki spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia posmarowanym margaryną. Piec ok 15 min w tep 200 stopni. Tak aż sie lekkko zarumienią.
 
reklama
Do góry