reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Witajcie,

Witam,

właśnie zaliczyłam kilkudniową wizytę mojego brata z rodziną i jestem zachwycona tym jak pomagali mi zajmować się Julkiem. Na nieszczęście dla mojego męża zobaczyłam jak facet fajnie potrafi zajmować się dzieckiem i teraz będę więcej wymagać :tak:

Narzekacie, że macie pobudki już o 6, a ja jestem zachwycona, bo dzisiaj Młody się obudził dopiero o 6, a wczoraj (co to było za święto) wstał o 7,20 :-)

Madzikim gratuluję wzorowo rozwijającej się córeczki.

Marcia też mnie czekają zakupy do chrztu, bo w końcu wybraliśmy datę. Jak ubierasz Ignasia? W specjalne ubranko do chrztu czy normalne tylko bardziej eleganckie?

Widzę, że powoli rozszerzacie dietę. Ja też już powoli zacznę coś planować, bo widzę, że Julek coraz bardziej interesuje się tym co jemy. Chociaż w porównaniu do was jesteśmy do tyłu, bo skończył już 4 miesiące, a ciągle jest tylko na cycku.

Spocone stópki są i u nas, ale czytałam, że u maluszków jest to zupełnie normalne. We wtorek idę na szczepienie to zapytam lekarki.

L-oka z tego co wiem to w wieku 2 lat niektóre dzieci jeszcze mało mówią, ale mało się znam więc może jakieś pierdoły sadzę.

No i skoro lawinowo ruszyły ząbki to i ja zrobiłam przegląd pyszczka, ale zupełnie nic tam nie widać.

Powiedzcie czy pozwalacie już swoim dzieciaczkom siadać, bo Julek jak tylko posadzę go sobie na kolanach to rwie się do siadania i robi to zupełnie sam bez podtrzymywania za ręce.

No i co oznacza podkurczanie nóżek i wypychanie dupki wysoko do góry? Z początku myślałam, że to nowy sposób na obracanie się z brzuszka na plecy, ale to jednak nie to. No a na przymiarki do raczkowania jest zdecydowanie za wcześnie.

co do siadania - tak, pozwalam na tyle ile sam sobie wykombinuje, zazwyczaj max po 5 minutach kapituluje na chwile i odpoczywa. Staram sie tez zeby sporo odpoczywal na plaskim i dawal odpoczac swojemu kregoslupowi. Ortopeda mi zalecil pozwalac, ale nie dopomagac :)

A co do wygibasów to dokladnie mamy to samo - Mlody odbija sie stopkami i wywala brzuchol, ale wydaje mi sie ze to jego sposob na obrotu i poruszanie sie. Co chwile zmienia pozycje i odkryl sie ze mozna cos zdzialac poza lezeniem :)

Ale goraco. Ale Ignasiowi chyba to nie przeszkadza za bardzo. Przynajmniej sie wyspal ladnie. Tylko przy cycu jakies cuda wyprawia. Zamiast jesc normalnie to najpierw sie nim bawi. Lapie obiema rekoma, oglada, wklada do buzi, wyjmuje, znowu oglada itd. Nie wiem czy to przez te upaly czy przez zeby czy to po prostu taki etap.

Jedziemy zaraz z do tesciowej na kawe. Dzisiaj taki relaksujscy dzien.

U nas jest tak samo z piersia od jakiegos czasu, wiec to pewnie taki etap :) a jak zabek?

Dziewczyny używacie może raid albo inny specyfik do kontaktu na owady? Do nas wczoraj wpadla kuzynka męża z 11miesięczną córeczka i gościliśmy się przy otwartym oknie do późna bo była straszna duchoda ale potem biegalismy po pokoju ze szmatkami zeby powybijac całe robactwo ;/

A co do tabsow to ja karmię piersią i biorę tabletki ale nie miałam jeszcze okresu..

W ogóle wyszlawyszłam z Małym do parku i siedzę sama na ławeczce bo mąż ma lenia i śpi na kanapie ... aż szkoda takiej pogody.. zresztą wczoraj nigdzie z Szymciem nie byłam bo rano pojechał na budowę i zapomniał wyjąć mi z bagażnika stelaż do wózka:/ myślałam, że wyjdę z siebie taka byłam wściekła bo wrócił po 17 a już o 18 byli goscie..

my zalozylismy moskitiery :) i narazie tyle, raid tez bedziemy pewnie uzywac ale chce pocekac przynajmniej jeszcze kilka miesiecy, to w koncu chemia i boje sie zeby nie zaszkodzila. Wiem ze sa jakies srodki do stosowania od 1 m-ca ale juz nie pamietam nazwy. Na kazdym ze srodków jest napisane od jakiego wieku nie powinny byc niebezpieczne wiec mozna czegos poszukac. Raid ma od roku.

U nas tez cieplo, Mlody marudny. Dzisiaj caly dzien na dzialce, a wczoraj spacer nad jeziorem. Jakos sie trzymamy, od jutra wieczora ma u nas padac i ochlodzi sie do ok 25 stopni :) uff..

reklama
Witajcie
Czytam na bieżąco ale z pisaniem już gorzej.

Katjuszka - może te upały tak na Bobasa działają.

Właśnie używacie coś przeciw komarom ? Kupiłam dziś płytkę z Brosa ale dopiero w domu przeczytałam, że używać tylko w pomieszczeniach gdzie dziecko skończyło 3 lata :( na opakowaniu pisało, że bezzapachowe i tym się zasugerowałam.

Odwiedzin ciąg dalszy. Dziecko moje znosi to bardzo dzielnie, śmieje się do każdego a po kąpieli pada szybko, nawet bez jedzenia, chyba z nadmiaru wrażeń :)

Trzymajcie się w te upały ;)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Ja na chwilę, bo pracuję i tylko wpadłam was poczytać. No i rzucił mi się w oczy temat preparatów na komary. My używamy chicco, bo jest od 3 m-ca.

Czy waszym dzieciom też tak na potęgę wypadają włosy? Julek zostawia je niemal wszędzie.

Agunia - zaraz po porodzie Filip wyłysiał z przodu a teraz wycierają mu się włoski z tyłu. Tak wiec wszędzie pełno jego i moich włosów.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Eh u nas zabkowanie na calego. Mlody pcha paluchy do buzi i wszystko co ma pod reka. Slini sie i dzisiaj zrobil az trzy kupy gdzie zawsze robi jedna lub raz na dwa dni. No i awantury przy jedzeniu sa. Prezy sie, wygina,, marudzi. Zazwyczaj pomaga dentinox i odczekanie troche ale teraz wieczorem bylo naprawde kiepsko. Nawet dentinox nie pomogl. Byl spiacy i glodny a nie mogl zlapac cyca bo go bolalo. W koncu dalam mu pedicetamol. Do tego jeszcze goraco wiec i on i ja upoceni. W koncu rozebralam go do pampersa, polozylam do lozeczka zeby sie pobaraszkowal z pielucha i jak zaczal dzialac lek to w koncu udalo mi sie go przystawic spokojnie do piersi i usnal. Ciekawe jaka nicia nas czeka. Uciekam spac bo roznie moze byc.

Marcia współczuję kłopotów z ząbkowaniem, pewnie nas to też nie długo czeka - to tak na pocieszenie ;-)

Agunia, Hubert też już stracił większość swoich włosków, z przodu rosną mu już nowe a na czubku główki zostały mu jeszcze długie, śmiesznie wygląda z takim pióropuszem który konsekwentnie sobie wyrywa - tak tak, cały czas mu czyszczę rączki bo dosłownie garściami wyrywa sobie włoski i pcha rączki do buzi po czym oczywiście prycha. W ogóle ostatnio cały czas trzyma jedną rączkę w buzi a drugą drapie się po główce, czasem aż do krwi :dry:.

Moje włosy też już zaczęły wypadać garściami i są wszędzie..

Witam :-)

Oliwia mi nikt nie powiedział, żeby dawać 800 witaminy D :szok: i cały czas daję 400. Dobrze, że moje dziecko całymi dniami na dworze to łapie dodatkowo witaminę ze słonka :tak:

Ja na razie przeciw komarom nie używam nic. W sypialni zamykam okno późnym popołudniem, a jak już idę spać to otwieram. Komary są aktywne jak zbliża się wieczór, a jak już się zrobi ciemno to dają sobie spokój.

Hejka, my na komary używamy packi :D - Olka niczym nie smarowałam jeszcze.
sobota na działce leśnej u koleżanki więc weekend udany.

Dla mam szkolniaków (o ile nie pisałyście jeszcze) w rossmanie są tornistry endo z wyposażeniem za 160zł 2 wzory chłopięce i 2 dziewczęce. Jak popatrzeć na zawartość to chyba fajna cena wychodzi. (po 5 zeszytów kratka i 3 linie, papier kolorowy, blok, teczka na gumkę A4, plastelina 12 kolorów, farby 6 kolorów, kredki ołówkowe trójkątne cienkie, kredki świecowe, klej, nożyczki, ołówki z temperówką, piórnik, śniadaniówka, worek na kapcie, bidon i niezbędnik higieniczny(szczoteczka, pasta, mydło, papier mokry toaletowy, chusteczki) nie wiem czy czegoś nie ominęłam...
ooo wyjec się włączył zmykam

AULIYA ja mojemu sam tornister z hoot wheels kupiłam za 130 to faktycznie dobra cena w roosman.

OLIWIA ja też daję jedna kapsułkę,tzn teraz spray ale dawka400,muszę pediatry zapytać bo moja ma duże ciemiączko i lekko zapadniete może zwiększę dawkę.

AGUNIA mojej z tyłu głowy wytarł się taki pasek na całej szerokosci i śmiesznie to wyglada,ale jakoś uciekły gdzies te włoski,wystarczy że moje wiecznie ma w rączkach:baffled:

reklama
Milenka - mi lekarze zalecili taka dawke głownie ze wzgledu na ciemiaczko, ale i neurolog mówiła ze niby najnowszych wytycznych to kazde niemowle powinno dostawac teraz 800 ale nie wszyscy lekarze wiedza. Ja daje tyle bo ciemiaczko ciagle duze i tez ze pomimo ciagle na dworze jestesmy na ogrodzie.

A jutro idziemy na pierwsza rehabilitacje, bo mały nadal nie podnosi ani ciut głowki gdy lezy na brzuchu.

Starszak dzisiaj po miesiacu przerwy poszedł do przedszkola. I znowu musze codziennie wozic go. Nie dość ze młody budzi sie co 2 godz i nie wysypiam sie to teraz musze juz o 7 rano wstawac i szykowac do przedszkola.

Ale wczorak była burza. A my akurat wybralismy sie na Halę Ludowa aby starszy wyszalał sie w fontannie z chodnika a tu grad zaczął padac.

U nas tez widze ze próbuje przebic sie zabek, ide do apteki kupic młodemu maść bo ostatnio marudny

Do góry