reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

reklama
Viltutti zaciekawiłaś mnie tym logopedą. A na czym ten problem polega? Bo np mój Kuba też k nie mówi . Zamiast krzaczek mowi cikaczek

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

A to nie za wczesnie na logopede??
Ja nie mam takiego problemu,bo moj daleko w tyle z mowa. Ale na moje ma czas[emoji106] Nie musi byc we wszystkim genialny hahaja[emoji23][emoji23][emoji23]

Napisane na LG-K220 w aplikacji Forum BabyBoom

Jak 3latek od roku mówi pełnymi zdaniami to warto wczesniej zajac sie tym.
MOJA r nie mówi ale to jeszcze czas ale nie wymawia jak nalezy sz a 3latek juz powinien,wiec mozliwe ze nas logopeda czeka,zwłaszcza ze ona niedotleniona była.

Milenko moj starszak dopiero w wakacje zaczal wymawiac sz cz ż. Rozmawialam z logopeda jakos w maju i mowila,ze ma czas. No i faktycznie skonczyl 6 lat i zaczal ladnie wymawiac.

Napisane na LG-K220 w aplikacji Forum BabyBoom

Sz cz ż do 5-6 roku życia to bardzo trudne głoski czy jak to się zwie. R też do 6 roku życia. My nadal u Młodego z Sz i cz się bujamy. Technikę zna, ale nawyk leży.
Wizyta wcześniejsza na pewno nie zaszkodzi. Ja przy okazji wizyt ze starszym pytam o młodsza.

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom

U nas wymowa też leży dużo mówi ładnie wyraźnie ale np noga to joga, okej - hokej,
dośtałem, ogień-hogień, wróci-luci i wiele innych. Często się denerwuje bo wie co chce powiedzieć ale mu nie wychodzi i kończy się na "nie umiem mówić".

Zdrówka dla chorowitków!!!

Zaliczyliśmy dzisiaj dwa długie pobyty na dworze w dzień było słonko ale wiało okropnie za to teraz było super ciepło bez wiatru chłopcy nie chcieli do domu wracać.

Mały ma bardzo niska sprawność narządów artykulacyjnych, ma problemy z sustytucja głosek k na chwilę i g na d zamienia. Oczywiście r nie wymawia, sz, cz, rz mówi też nie wyraźnie. Większość dzieci mówi gorzej od niego, ale są takie co mówią lepiej, czyli się da. Ja wolę teraz raz w tygodniu gdzieś z nim pójść i szybko skorygować wadę niż później poświęcac temu więcej czasu.
A swoją drogą, opinia jest naciągana bo wiem że ta poradnia która ją wystawia musi wyrobić limity żeby dostać dofinansowanie z NFZ [emoji6]

reklama
Jest wiele czynników wpływających na mowę, zaczynając od porodu. To wszystko kwestie indywidualne. Grunt to trafić na dobrego specjalistę.

Napisane na Lenovo P2a42 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry