milenka30
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 20 Styczeń 2013
- Postów
- 6 149
W wyniku obróbki cieplnej mleka zawartość w nim białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku praktycznie nie ulega zmianie. W mleku sterylizowanym UHT zachodzą większe straty witamin niż w pasteryzowanym. Najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 i C.
Mleko UHT produkowane jest z różną zawartością tłuszczu (3,2 proc.; 1,5 proc.; 0,5 proc.). Wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu rośnie jego wartość energetyczna.
Podkreślić należy natomiast fakt, że im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym mniej znajduje się w nim witaminy A i D – piszą autorki książki. – W 100 g mleka o zawartości 3,5 proc. tłuszczu jest 40 mikrogramów witaminy A i 0,03 mikrogramów witaminy D, natomiast w mleku odtłuszczonym o zawartości 0,5 proc. tłuszczu jest odpowiednio 15 i 0 mikrogramów.
Mleko UHT produkowane jest z różną zawartością tłuszczu (3,2 proc.; 1,5 proc.; 0,5 proc.). Wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu rośnie jego wartość energetyczna.
Podkreślić należy natomiast fakt, że im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym mniej znajduje się w nim witaminy A i D – piszą autorki książki. – W 100 g mleka o zawartości 3,5 proc. tłuszczu jest 40 mikrogramów witaminy A i 0,03 mikrogramów witaminy D, natomiast w mleku odtłuszczonym o zawartości 0,5 proc. tłuszczu jest odpowiednio 15 i 0 mikrogramów.