reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

W wyniku obróbki cieplnej mleka zawartość w nim białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku praktycznie nie ulega zmianie. W mleku sterylizowanym UHT zachodzą większe straty witamin niż w pasteryzowanym. Najwyższe straty dotyczą tiaminy, folianów, witaminy B12 i C.

Mleko UHT produkowane jest z różną zawartością tłuszczu (3,2 proc.; 1,5 proc.; 0,5 proc.). Wraz ze wzrostem zawartości tłuszczu rośnie jego wartość energetyczna.

Podkreślić należy natomiast fakt, że im mniej tłuszczu zawiera mleko, tym mniej znajduje się w nim witaminy A i D – piszą autorki książki. – W 100 g mleka o zawartości 3,5 proc. tłuszczu jest 40 mikrogramów witaminy A i 0,03 mikrogramów witaminy D, natomiast w mleku odtłuszczonym o zawartości 0,5 proc. tłuszczu jest odpowiednio 15 i 0 mikrogramów.

reklama
Ja daje Kubie mleko 3,2% ale czasami też moje bez laktozy a ono ma 1,5% tylko. Ale K pija jeszvze Bebilon wiec sie nie martwie.

TRUSKAWKOWA ale jak kupisz w butelce plastikowej mleko 3,2 to też możesz je tylko podgrzać w mikrofali.Mleko w kartonie ma bardzo mało witamin i wiekszości artykułów uznaje ja jako produkt mlekopodobny a nie mleko.Wystarczy porównać jaki ma termin ważności mleko w butli a w kartonie,choć moj starszy pije z kartonu:sorry2:

O matko ale produkcja :szok:

H mleka zwykłego nawet nie ruszy tylko NAN a że innych rzeczy je mało to niech chociaż mleko pije.
O szkole się nie wypowiadam starszy poszedł normalnie i idzie dalej a zanim H dorośnie to ciekawe co jeszcze wymyślą :confused:

Teraz jeszcze śpi i tylko słyszę jak kaszle :confused2:.

Truskawkowa miałaś rację mrozek nam wczoraj pomógł mały cały spacer przespał a starszy przestał kasłać (kolejna rzecz która potwierdza alergię).

Milenko tak jak pisała Truskawkowa mój K też był od małego leczony na "zatoki" a wyszła alergia :cool2:.

Nie było mnie od wczoraj, a tu tyle stron do nadrobienia.
Napisze najpierw co u nas, bez czytania. Wczoraj Kinga poszła spać o 23. Niby szła spać normalnie, ale budziła się co chwilę. Sama noc już nie była taka straszna, ale wieczór mnie wykończył. Przez co pokłóciliśmy się z mężem.
Dzisiaj mała jeszcze kaszleć zaczęła, więc poszłam z nią do lekarza. Okazało się, że to tylko przeziębienie.
W dzień mała jest normalna, tylko trochę bardziej marudna, najgorzej jest wieczorem. s
Dla odstresowania wyskoczyliśmy z mężem na szybkie zakupy i kupiłam sobie trochę ciuszków.
A najlepsze jest to, że mnie też coś łapie. Dobrze, że nie mamy planów na sylwestra.

Madzik widać Emmie służy nowe miejsce do spania. A to co robisz wcale nie jest nienormalne, sama tieś obię jak moja długo śpi.

Katjuszko impreza dana, starsza zadowolona, a to najważniejsze.
Zdrówka dla Was.
Moja pcha ręce do paszczy, aż ją cofa. Myślałam, że może ją gardło boli, ale lekarz stwierdził że jest w porządku. Może to też zęby o stąd jest osłabiona, muszę jej do paszczy zajrzeć, z tym że u niej to już piątki.

Truskawkowa ja daję mleko 3,2. Gdzieś czytałam, że dla dzieci lepsze tłuste mleko, bo w takim rozpuszczają się witaminy i wapń. Łaciate nawet jest chyba 3,8% dla dzieci.

No i nadrobiłam :biggrin2:

Truskawkowa u nas od pol roku tylko laciate w butelce. 3,2 lub 2,0. U nas idzie czasem 2 litry mleka dziennie dlatego czasem daje mniej tluste :-)
Co do szkoly to ja tez sie nie wypowoadam. W ogole wkurza mnie takie systemowe podejscie do nauczania i szukam jakiejs alternatywy.
Edysiek to zdrowia dla Was :-) a z mezem czasem trzeba sie poklocic dla zdrowotnosci
Co do alergii to ja nie wiem ale my codziennie min 2 h na dworze i na szczescie poki co chorob brak.

Hej.
Emma obudziła się pół godziny później, przebrałam pieluchę, dałam mleko i poszłyśmy dalej spać. Do dziewiątej :)

Katjuszkooo - jest oczywiście minus przenosin, przedtem wystarczyło sięgnąć i przerzucić Emmę do siebie, teraz trzeba łazić między pokojami, ale ja i tak się cieszę, po tej nocy widzę światełko w tunelu w kierunku do przespanych nocy. Nie sądzę że to już był przełom, pewnie dalej tak jak u Viltutti będziemy zaliczać dwie pobudki ale i tak jest nieźle :)

Ale dyskusja o szkołach. Ja nawet nie wiem w jakim wieku Emma tu pójdzie do szkoły, chcemy po nowym roku iść się dopytać bo to zależy od części roku w którym dziecko się urodziło. Dzieci urodzone w tym samym roku ale do któregoś czerwca idą we wrześniu do szkoły, a te z drugiej połowy idą w następnym roku :confused:

Madzikm my tu o szkole starszakow mówimy a ty z grubej rury ze po nowym roku o szkole dla Emmy będziesz myśleć heh

Edysiek Zdrówka dla dziewczyn i spóźnione życzenia dla Angeli.

Mój pluszaczek zakochany w nowej pizamce bo z pepa pig pół godziny sie w lustrze przegladala a jak sie ją miło tuli :rolleyes:bo jest z pluszu

reklama
Do góry