reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

L-oka - jeśli masz skierowanie to usg jest bezpłatne, a u nas skierowania były wydawane wszystkim dzieciom.
Agmaa - powodzenia :-)

U mnie znowu nocna masakra - bo tak jest jak się dwójka obudzi w tym samym czasie i obdwoje chcą do mamy. I w takich sytuacjach widać podstawowy plus karmienia mm - Tato bierze się do działania i jedno dziecię spacyfikowane. A tak najpierw przytulak ze starszą, potem karmienie młodszego, ale dla starszej było mało więc zapłakana przychodzi i ciągnie mamę do swojego pokoju. Super sprawa. Teraz się obudziłam między dwójką, a mąż biedny na skraju łóżka ;-)
Do tego jeszcze urozmaicenie - jestem ponad tydzień po porodzie a leci ze mnie jakbym miała miesiączkę i w sumie zaczynam się niepokoić, bo poprzednio na tym etapie mialam tylko plamienia, a ogólnodostępne informacje mowią, że krwawienie jest raczej do tygodnia czasu, a po cesarce nawet krócej.

reklama
Marcia super, że Ignaś jest z Tobą.
Jotemka fajnie, że udało się zrelaksować. \
Zuzanka u mnie ciągle coś leci, a minęły już 2 tygodnie.

Moja córcia do południa jest aktywna, prawie nie śpi i tylko by wisiała na cycu. Tyle dobrze, że poleży troszkę sama to mogę coś zrobić. Dopiero jak idziemy na spacer to śpi i potem też, tylko cyc co 2-3 godziny i po południu już mam więcej czasu.

Jutro rano jedziemy do kontroli i ciekawa jestem jak to będzie skoro ona do południa je nawet co godzinę.

Witam :)

L-oka - jeśli masz skierowanie to usg jest bezpłatne, a u nas skierowania były wydawane wszystkim dzieciom.
Agmaa - powodzenia :-)

U mnie znowu nocna masakra - bo tak jest jak się dwójka obudzi w tym samym czasie i obdwoje chcą do mamy. I w takich sytuacjach widać podstawowy plus karmienia mm - Tato bierze się do działania i jedno dziecię spacyfikowane. A tak najpierw przytulak ze starszą, potem karmienie młodszego, ale dla starszej było mało więc zapłakana przychodzi i ciągnie mamę do swojego pokoju. Super sprawa. Teraz się obudziłam między dwójką, a mąż biedny na skraju łóżka ;-)
Do tego jeszcze urozmaicenie - jestem ponad tydzień po porodzie a leci ze mnie jakbym miała miesiączkę i w sumie zaczynam się niepokoić, bo poprzednio na tym etapie mialam tylko plamienia, a ogólnodostępne informacje mowią, że krwawienie jest raczej do tygodnia czasu, a po cesarce nawet krócej.

u mnie nie daja skierowania niestety w przychodni, tylko w wyjatkowych przypadkach czasem ortopoeda wypisze, dlatego robie indywidualnie.

Co do krwawienia ja tez jestem po c i nadal mam a to juz 14 dzien. Lekarz przy wypisie mowil ze moze sie ciagnac plamienie nawet do 8 tygodni, intenywne krwawienie do miesiaca. Jak nie przestanie to trzeba bedzie jechac i skontrolowac.

A ja zrobilam sie wygodna i zaczelam zamawiac zakupy przez internet. I dzisiaj pan z tesco przywiozl mi zakupy, bo dzwigac nie moge a maz ma sporo na glowie i nie mial jak pojechac na zakupy. Fajnie bo zgrzewki wody wniosa do domu i nie trzeba dzwogac tego samemu :) a jeszcze mieli chusteczki dla Malucha nawilzane w promocji to tez sie dostalo :)

Milego dnia!

Witam, jestem studentką fizjoterapii i piszę pracę magisterską pt. „Ocena wiedzy na temat nietrzymania moczu u kobiet w ciąży i po porodzie oraz analiza częstości występowania tego problemu. Z tego powodu proszę wszystkie chętne mamy o rzetelne wypełnienie ankiety, której wyniki będę mogła zawrzeć w swej pracy.Ankieta jest całkowicie anonimowa i zawiera wiele przydatnych informacji :)

https://docs.google.com/forms/d/1A2gy5JVTWWvV59z2wWBQa6mmgYu24H1veqsdCKB9fa8/viewform

Eh my chyba nigdy z tego szpitala nie wyjdziemy. Znowu malemu skoczyla bilirubina i to do 20! Musi miec mocniejsze lampy czyli powrot do inkubatora. Na szczescie nie zabieraja go na patologie tylko przyniosa inkubator na moja sale i bedzie sie naswietlal. Ale przy takim poziomie to nie wiem kiedy wyjdziemy.

Agmaa jak tam dzisiejsza proba z oksytocyna? Jotemka, Mika jak sytuacja u Was?

magda8805 przychodnia POZ nie ma obowiązku posiadać ortopedy. Od pediatry dostajesz skierowanie i zapisujesz się albo do poradni urazowo odropedycznej albo do Poradnia Preluksacyjnej.
Standardowo w ramach skierowania mogą zrobić USG i jest ono bardziej wartościowe niż popatrzenie na dziecko bo w oczach lekarz rentgena nie ma żeby ocenić czy wstawiło się wszystko w panewki czy jak to się nazywa. U mnie brak właściwej poradni (preluksacyjnej) dlatego w Urazowo ortopedycznej realizują świadczenia. Lekarka w standardzie ma min. 2 wizyty przy prawidłowych wynikach na pierwszej.
Ze względu na terminy i fakt, że powinno się zrobić 1sze USG w 6tż przy starszaku prosiłam pediatrę o określenie czy mam iść na cito prywatnie czy może poczekać do wyznaczonego terminu. Teraz zrobię tak samo.

_zuzanka ja po pierwszym porodzie miałam 6tyg "okres" i dopiero przeszło, teraz lepiej bo falami raj krwawię raz nie.

A u nas potówki (tatuś lubi ugrzać dzieciątko szczelnie opatulone w kocyk) i trądzik niemowlęcy :( dostałam instrukcję postępowania i przy pierwszej okazji (patrz po drzemce i cycu) lecimy do apteki...
--------------------------------------------
Jotemka, Agmaa, Mika, Nostalgia_eg dobrego samopoczucia wam życzę w tej końcówce i nawet nie pytam o postępy.

Marcia z jednej strony fajnie że Ignaś już z Tobą z drugiej pech z tą bilurbiną. Zdrówka dla was i szybkiej walki z paskudztwem.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny współczuję ciągłego oczekiwania na poród. Musi to być bardzo stresujące.

Marcia wypuszczą was do domu jak tylko bilirubina będzie miała tendencje spadkową.

Kurcze a mi nic nie mówili w przychodni o bioderkach.

Natomiast co do krwawień to ja jestem już 5 tygodni po porodzie, a ciągle plamię :no:

reklama
Hej laseczki!

witam Was z patologii ciąży. Wieczorem miałam krwawy śluz i skurcze więc pojechałam na IP. No i szyjka jakoś nie rewelacyjna ale skurcze sie pisały do tego ciśnienie 150/90 i zostawili mnie na patologii. Jak chodzę skurcze są ale szyjka w mniej porodowym stanie niż w nocy. Mam duzo wód i poród nie będzie postępował dopóki te wody sie nie zmniejszą. Indukowac mi porodu nie chcą, wiec czekamy na cud zmniejszenia ilości wód. O i taki wierszyk. O nastrojach nie będę pisała, bo byłam pewna, że już Bąbla dziś tulić będę. A nie będę...

Do góry