reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

...::Mamusie grudniowe 2013::.. :)

Niezapominajka witamine k sie podaje od 2 czy 3 tygodnia niepamietam dokladnie od kiedy ja kupowalam dla maxa witamine k i d w jednym krople z popka super wygodne, zalecaja lekarze jej przyjmowanie bo chroni przed wylewami krwii czy jakos tak . Ja mialam przez lekarza przepisana bo tlumaczyla mi ze teraz po porodach podaja ja dziecia ale w mniejszej dawce niz kiedys..
Mamaktosia bo przy mamy cycusiu tez milo dzidzi sie zasypia i zawsze dzidzia mniej zje niz z butelki :-)

reklama
Niezapominajka - w książeczce mam wbite do 8 doby wit D a od 8 D i K , ale w szpitalu dostaliśmy próbki 10 rybek wit D i ordynator powiedziała żeby wykorzystać te 10 i dopiero potem d+k czyli wyszło tak jak pisze smutnamama od 14 dnia.

Aleks to ogólnie ciągle śpi , tylko ja zamiast wypoczywać z nim , nadrabiam zaległości ze starszym , tulimy , czytamy , gramy i dziś wypełniamy ćwiczeniOwkę z angry birds :baffled: i sklejamy reda i matyldę :baffled: z kartonu ... Starszy pan na rozgrywkach , więc mam błogi spokój :cool2:

Mamaktosia no moi i m (olsnilo go bo stawy go bola i chodzic nie moze ) zabral mi pirworodnego i stedniaka na basen. A ja z maluszkiem lezymy odpoczywam, tulimy sie..
Wlasnie wrocili zawiedzeni bo trafili na godzine z bobasami nurkujacymi i nie mogli sie powyglupiac, ale mowia ze super wyglada jak takie maluszki nurkuja i plywaja. Czarek siedmioletni zly bo mowi ze bobasy plywaja lepiej niz on :-)

Smutna mamo tez to slysze niemal codziennie żebym trzymala do stycznia albo albo drugi mój ulubiony tekst a to ty jeszcze nie urodzilas

Kasiula a najlepiej jak lacza dwa to ty jeszcze nie urodzilas, no jeszcze nie moj czas, to najlepiej trzymaj do stycznia :-) no normalnie ja to juz sie nie moge opanowac i zaczynam sie smiac .

Dzięki dziewczyny pytam się tak orientacyjnie, bo chcę sobie zrobić zapas do zamrażalki i zastanawiam się ile ml będę potrzebowała na jedno karminie, żebym za małej porcji nie zamroziła.

cosiek. 1 oz mleka na godzinę spania, a max 3 oz jednorazowo czyli 90 ml nie wiecej jeśli maluch jest nadal głodny po 2 oz( pijac z butelki robi to szybciej niz z cyca i potrzebujemy ok 10 min zeby zobaczyć czy te 2 oz sa wystarczające .
To informacja od mojej laktacyjnej pielęgniarki

Dziewczyny karmiace cycem, podajecie maluchom jakes witaminy oprócz wymaganej D? Czytam coś o wit K i sama nie wiem czy podawać, a pediatra nic nie wspomniał

Co to znaczy "oz"

Ja karmię wyłącznie piersią i mam zalecenia (do których oczywiście się stosuję) ze szpitala:
wit D3 i od 8 doby życia przez 3 miesiące wit K. Położna też dała takie same zalecenia na wizycie patronażowej.

Ja po ktg zero skurczy dzis dyzur mial moj lekarz prowadzacy zbadal mnie zrobil usg wody czyste lorzysko tez w porzadku ,tetno dzidzi tez w normie nic tylko nadal czekac nam pozostaje :-)

smutnamama dotrzymasz do Nowego Roku mówię Ci:tak:;-) dobrze, że masz pomoc w mamie bo faktycznie końcówka jest mecząca, a przy tylu dzieciaczkach to masz latania ;-)
mamaktosia dobrze, że Aleks taki spokojny:tak: a starszak tez potrzebuje pewnie uwagi ;-) nie nudzisz się:-) ooo to musze sie wybrać do smyka, Staś dostał takie fajne body właśnie z Frszera ;-)
niezapominajka to ładnie tego mleczka masz:-)
My dziś z eMkiem postanowiliśmy nikogo z gości nie przyjmować ani do nikogo nie idziemy bo już jesteśmy zmęczeni tymi codziennymi bądź weekendowymi odwiedzinami:baffled: odkąd mały się urodził ludzie przychodzą.. powinnam się cieszyć bo fajne uczucie, że ktoś się Tobą interesuje, ale nie po 2-3 w tygodniu te same osoby i siedzą po 6 h!:szok: a jutro Sylwester chyba o północy spać będę :-D

reklama
Hejka :-)
My juz mamy paszport dla Raphaela na miejscu nam machneli ,pozniej tylko w Pl musze akt urodzeia pokazac i czekac na pesel a potem nastepny mozemy wyrabiac :-)
Co do wit D3 to ja podaje od 10 doby zycia malego po kropli a wit K dostal 2 razy w szpitalu raz da jeszcze lekarz 8 stycznia i chyba na tym koniec.Nie wiem jak to w Pl jest ale tu maja takie zasady.
Co do karmienia to my dalej mieszamy piers i mm w dzien jest czesciej a nocki dluzsze przerwy wiec moge powiedziec,ze sie wysypiam :-) Mlody fajny i coraz fajniejszy,brat dalej szaleje za najmlodszym i jest super :tak:
Na sylwestra planow brak ,bedziemy w domu i chyba tvn nam bedzie towarzyszyl :-D

Do góry