reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Basiekk Ty to chyba wesele szykujesz a nie imieniny?!:szok: tyle żarełka dobrego będzie a my nie jesteśmy zaproszone :-:)-p
 
reklama
szyna (najlepsza ta z tłuszczykiem)
dodatki:
miód(100ml)
8 ząbków czosnku
10 gożdzików
10 ziaren ziela ang,
10 liści laurowych(lub 15 jak lubisz)
musztarda ostra/rosyjska
majeranek
sól, piperz

Zrobić kratkę-Natrzeć solą, pieprzem i rozduszonym czosnkiem.Wstawić na dobę do lodówki.
Po wyjęciu powsadzać gożdziki w te dziurki w kratce, ziele ang, musztardę i liscie laurowe.Potem na to sypiemy roztarty majeranek.
Na 3 godz na ok160-175 stopni.Pół godz przed końcem , smarujemy miodem , podkręcamy temp do 200st.


Druga wersja to podgotować w wodzie z włoszczyzną, liśćmi laurowymi, ziarnami piperzu, porem i tymiankiem.
Pogotowac godzinę, jak rosół.
Mięso odstawić na pół godziny,ponacinać w kratkę, natrzeć zmielonym czarnym pieprzem, obłożyc pokrojonymi 2 pomarańczami, polać odrobiną bulionu z wczesniejszego gotowania.Piec godzinę.
Po godzinie- zmieszać słoik dżemu z pomarańczy z rozmarynem, i tym pomalować szynkę.Piec ostatnią godzinę(czasami piekę pół zależy od szynki)
W tej wersji szynka jest mega soczysta.
 
Ostatnia edycja:
maja ja takiego schabu nie robię, bo ogólnie nie lubię mięs na zimno.Brrr;-)
za to lubię schab z kiełbaskami wieprzowymi(najlepiej z chilli) ,no ale to na ciepło i bez nadziewania , tylko z rozmarynem, jabłkami(posypanymi cukrem:-p), najpierw obsmażam na patelnii, potem dopiero piekę.Z ziemniakami wsypanymi pod koniec, do tego sosiku mięsnego, pyszotka!
głodna się robie, nie mogę tutaj o żarciu:-D
 
jaipur, uwielbiam pieczone mięsa. Skorzystam, bo mam szynkę z jelenia zamrożoną (chyba może być?)

Maja i inne bb koleżanki uwielbiające piec
, ja jadłam ostatnio taki placuszek, który moja frienda upiekła i Wam Powiem, że coś nowego i innego. Jak do kawy to jeden kawałek starczy i wysiadasz, taki syty. Polecam moje pasje: Ciasto "Słonecznikowiec"
 
reklama
Matusia jadłam kiedyś u mojej mamy to ciasto ze słonecznikiem i teraz na święta sobie zażyczyłam:) Jest pycha:)
 
Do góry