reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Futrzaczku:

Ciemny biszkopt ze słonecznikiem
Upiec ciemny biszkopt
Krem
2,5 szklanki cukru
2 łyżki masła
¾ szklanki mleka
30 dag łuskanego słonecznika
Składniki na patelnię i rozpuścić, dodać słonecznik, upiec na złoty kolor ciągle mieszając
1 kostką margaryny utrzeć z 1 puszką krówki, dodać słonecznik ostudzony i pokruszony
Biszkopt przekroić i posmarować kremem.
Na wierzch posmarować ubitą śmietaną kremówką z cukrem waniliowym i z śmietan fix 2x.
Posypać kakao.
 
Matusia- aha czyli na wierzch wersja koleżanki to bita śmietana! ?? łaa ile to smacznych kaloriii hi hi hi ale co tam hehe !!! :-D mniam mniam mniam!!!! aaa i kochana bez żółtek w kremie też tak ? sorki ale wiesz ... :p

będzie któraś z Was robiła ???
 
Ostatnia edycja:
Futrzaczku, wczoraj nie było koleżanki w pracy ale na jej kompie wrzuciłam ten przepis skopiowany dokładnie jak miała. Wiem z jej opowiadań że te składniki na krem miesza się i miesza aż robi się z nich taki proszek . Nie trzeba wylewać tafli a potem łamać jej, samo robi się sypkie. I potem to sypkie dodaje się do krówki zmieszanej z masłem. Wiem też że najlepsza krówka jest w puszce z Gostynia, tak mówiły :-)
 
Śledziki zapowiadają się pysznie :)
A ja wklejam wam przepisy na dwa ciacha, ktore właśnie robię :)

WIŚNIOWIEC
Biszkopt:·
6jaj·
150g cukru·
150g mąki tortowej·
1łyżka mąki ziemniaczanej·
1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
· Galaretka wiśniowa·
2budynie śmietankowe lub waniliowe·
½litra soku lub kompotu wiśniowego·
2szklanki wydrylowanych wiśni·
2jajka·
¼szklanki cukru·
Kostkamargaryny
WYKONANIE: Biszkopt: ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli,dodajemy cukier, potem żółtka, a na końcu mąki pomieszane z proszkiem. Pieczemy25min. Przekrawamy na pół.Masa: Sok lub kompot zagotowujemy,dzielimy na dwie porcje. W jednej rozpuszczamy budynie, a w drugiej galaretkę.Całość łączymy i zagotowujemy, ciągle mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, białka osobno na sztywno. Domasy jajecznej dodajemy wystygniętą masę wiśniową – miksujemy, a na koniecdodajemy białka delikatnie mieszając. Do ¾ masy dodajemy wiśnie. Smarujemyjedną część biszkopta i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy resztą masywiśniowej i posypujemy startą czekoladą lub bakaliami. Gotowe.
PRZEKŁADANIEC
Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej
1 i ¼ szklanki cukru
1 i ¼ kostki margaryny
2 jaja
7 i ½ łyżki mleka
6 łyżek miodu
2 i ¼ łyżeczki sody
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
Kostka margaryny
Oraz: powidła śliwkowe (3 małe słoiczki) i polewa czekoladowa i wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Wykonanie: Miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikamiciasto. Gdy dobrze wyrobimy, dzielimy ciasto na 4 równe części. Pieczemy każdyplacek 15 minut na blasze wyłożonej papierem. Studzimy. Krem: w ½ szklankimleka mieszamy budyń i mąkę, resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy budyń.Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy zimny budyń.Pierwszy placeksmarujemy powidłami i kremem, drugi i trzeci placek identycznie. Czwartymprzykrywamy i wylewamy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
 
Ostatnia edycja:
Matusia i ja zrobiłam słonecznikowiec, ten z 1-ej wersji. Już się nie mogę doczekać by go spróbować. Do jutra niedaleko ;-)
 
reklama
Do góry