reklama
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Matusia- :* na pewno zrobię :*
Matusia
Fanka BB :)
Tylko Ona mi opowiadała, że troszke inaczej robiła krem.Ten karmel utarła z masłem, a resztę czyli cukier i słonecznik się mieszało z czymś (chyba mlekiem) w garnku i z tego się taki proszek zrobił i potem do masy się to wsypało. A jak się je je to nie można w smaku wyczuć co tam jest w tym kremie, prawda Jolek? Ja myslałam najpierw, że bezy, ale pudło, potem że pokruszone jakieś miękkie cukierki i też pudło. No fajne, fajne jest.
Ja tradycyjnie piekę Katarzynkę (biszkopt, powidła, pierniki katarzynki, krem budyniowy, biszkopt i czekolada) i sernik
Ja tradycyjnie piekę Katarzynkę (biszkopt, powidła, pierniki katarzynki, krem budyniowy, biszkopt i czekolada) i sernik
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Majcia- wiesz... doczytałam powlolutku co i jak z tym slonecznikowcem i masakiera już mi się odechciało nie wiem co i jak kurde ciemna masa ze mnie w tym kierunku i tyle , może jakby kto wytłumaczył po polskiemu to tak hehe :-) ale ja zobaczyłam słonecznik moje mega uwielbienie i już chcica wzięła górę
Matusia
Fanka BB :)
Futrzaczku, to ja Ci załatwię przepis od mojej friendy, bo chyba ma łatwiejszy, a efekt ten sam.
Maja, mi się zawsze tak kojarzyło, że co wejdę na bb, to Ty jakiś placek masz zmajstrowany...:-)
Maja, mi się zawsze tak kojarzyło, że co wejdę na bb, to Ty jakiś placek masz zmajstrowany...:-)
Futrzaczku z opóźnieniem ale już piszę
Śledź w śmietanie
Składniki:
Śledzie w occie
Przygotować zalewę. Pokrojone w krążki cebule wrzucić do garnka z wodą, gotować kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól (nie dużo, bo śledzie są już słone), cukier. Gdy cebula będzie miękka, już pod koniec gotowania dodać ocet. Doprawić ewentualnie do smaku cukrem lub solą: zalewa powinna być winno-słodka. Gotową zalewę odstawić do wystygnięcia. Śledzie układać warstwami w słoiku, na przemian z cebulą z zalewy i marchewką. Na koniec zalać śledzie zimną zalewą. Tak przygotowane śledzie pozostawić w lodówce na 2-3 dni.
Śledzie w sosie koperkowym
- 250 gram matiasów
- pół szklanki soku z cytryny
- 100 gram majonezu
- 100 gram jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól pieprz do smaku
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznym naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
Śledź w śmietanie
Składniki:
- 40 dag solonych filetów śledziowych
- 0,5 l mleka
- liść laurowy
- cebula
- jabłko
- pół selera
- szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- cytryna
- sól, pieprz
Śledzie w occie
Składniki:-
kilka płatów śledziowych (matjasów)
- 2 cebule
-2 marchewki
- woda (około 1,5 litra)
- pół szklanki octu
- cukier (do smaku: około 3 łyżeczek
)- listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
-sól
Śledzie wymoczyć w wodzie, jeśli są zbyt słone. Pokroić na mniejsze kawałki.kilka płatów śledziowych (matjasów)
- 2 cebule
-2 marchewki
- woda (około 1,5 litra)
- pół szklanki octu
- cukier (do smaku: około 3 łyżeczek
)- listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
-sól
Przygotować zalewę. Pokrojone w krążki cebule wrzucić do garnka z wodą, gotować kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól (nie dużo, bo śledzie są już słone), cukier. Gdy cebula będzie miękka, już pod koniec gotowania dodać ocet. Doprawić ewentualnie do smaku cukrem lub solą: zalewa powinna być winno-słodka. Gotową zalewę odstawić do wystygnięcia. Śledzie układać warstwami w słoiku, na przemian z cebulą z zalewy i marchewką. Na koniec zalać śledzie zimną zalewą. Tak przygotowane śledzie pozostawić w lodówce na 2-3 dni.
Śledzie w sosie koperkowym
- 250 gram matiasów
- pół szklanki soku z cytryny
- 100 gram majonezu
- 100 gram jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól pieprz do smaku
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznym naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
Ostatnia edycja:
Matusia
Fanka BB :)
Futraczku, to i ja wrzucę dwa przepisy śledzi, które robię.
Pierwsze, które robię co roku. kupuję filety już w occie i kroję na kawałki, do tego w kostkę jabłko, ogórek kisony i cebulę i alewam troszke oliwą i przyprawiam do smaku np pieprzem.
Drugie,
1/2 skl oliwy
2 duże cebule (w kostkę)
1 przecier pomidorowy
1 szczypta kwasku cytrynowego
10 dag rodzynek (sparzonych wodą)
2 łyżeczki cukru
1/2 kg śledzi
Śledzie namoczyć i pokroić w kawałki.
Na oleju podsmażyć cebulę do miękkości, dodać rodzynki, przecier i kwasek - chwilę smażyć.
Zalać śledzie, wymieszać.
Pierwsze, które robię co roku. kupuję filety już w occie i kroję na kawałki, do tego w kostkę jabłko, ogórek kisony i cebulę i alewam troszke oliwą i przyprawiam do smaku np pieprzem.
Drugie,
1/2 skl oliwy
2 duże cebule (w kostkę)
1 przecier pomidorowy
1 szczypta kwasku cytrynowego
10 dag rodzynek (sparzonych wodą)
2 łyżeczki cukru
1/2 kg śledzi
Śledzie namoczyć i pokroić w kawałki.
Na oleju podsmażyć cebulę do miękkości, dodać rodzynki, przecier i kwasek - chwilę smażyć.
Zalać śledzie, wymieszać.
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Matusia- jakbyś mogła załatwić ten przepis to byłoby super ;* ,hmm a śledzie pyszotka dzięki , bardziej pasuje mi drugi przepis :* a słuchaj w czym namoczyć te śledzie ?
Styna- 1i3 bardzo mi odpowiada :* a czy w tym 1 może być seler ze słoika ?
Styna- 1i3 bardzo mi odpowiada :* a czy w tym 1 może być seler ze słoika ?
Ostatnia edycja:
reklama
Podziel się: