reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

reklama
Tylko Ona mi opowiadała, że troszke inaczej robiła krem.Ten karmel utarła z masłem, a resztę czyli cukier i słonecznik się mieszało z czymś (chyba mlekiem) w garnku i z tego się taki proszek zrobił i potem do masy się to wsypało. A jak się je je to nie można w smaku wyczuć co tam jest w tym kremie, prawda Jolek? Ja myslałam najpierw, że bezy, ale pudło, potem że pokruszone jakieś miękkie cukierki i też pudło. No fajne, fajne jest.
Ja tradycyjnie piekę Katarzynkę (biszkopt, powidła, pierniki katarzynki, krem budyniowy, biszkopt i czekolada) i sernik
 
Gwoli scislowsci Matusia to ja nie uwielbiam piec!!!:-D:-D

Ciacho wyglada apetycznie, ten slonecznik tez... ale nie chcialoby mi sie tego robic, zjesc owszem :-) choc wole ciasta, ktorych mozna zjesc DUzO :pP
 
Majcia- wiesz... doczytałam powlolutku co i jak z tym slonecznikowcem i masakiera już mi się odechciało :-D nie wiem co i jak kurde ciemna masa ze mnie w tym kierunku i tyle , może jakby kto wytłumaczył po polskiemu to tak hehe :-) ale ja zobaczyłam słonecznik moje mega uwielbienie i już chcica wzięła górę :-D
 
Futrzaczku z opóźnieniem ale już piszę


Śledź w śmietanie
Składniki:

  • 40 dag solonych filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka
  • liść laurowy
  • cebula
  • jabłko
  • pół selera
  • szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • cytryna
  • sól, pieprz
Filety zalać mlekiem z liściem laurowym, odstawić na dobę do lodówki, odcedzić. Cebulę i jabłko obrać i posiekać, selera obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić, połączyć z selerem, cebulą i jabłkiem, posmarować śledzie. Po dwóch dniach są przepyszne.

Śledzie w occie

Składniki:-
kilka płatów śledziowych (matjasów)
- 2 cebule
-2 marchewki
- woda (około 1,5 litra)
- pół szklanki octu
- cukier (do smaku: około 3 łyżeczek
)- listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
-sól

Śledzie wymoczyć w wodzie, jeśli są zbyt słone. Pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować zalewę. Pokrojone w krążki cebule wrzucić do garnka z wodą, gotować kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól (nie dużo, bo śledzie są już słone), cukier. Gdy cebula będzie miękka, już pod koniec gotowania dodać ocet. Doprawić ewentualnie do smaku cukrem lub solą: zalewa powinna być winno-słodka. Gotową zalewę odstawić do wystygnięcia. Śledzie układać warstwami w słoiku, na przemian z cebulą z zalewy i marchewką. Na koniec zalać śledzie zimną zalewą. Tak przygotowane śledzie pozostawić w lodówce na 2-3 dni.


Śledzie w sosie koperkowym

- 250 gram matiasów
- pół szklanki soku z cytryny
- 100 gram majonezu
- 100 gram jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól pieprz do smaku

Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznym naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
 
Ostatnia edycja:
Futraczku, to i ja wrzucę dwa przepisy śledzi, które robię.

Pierwsze, które robię co roku. kupuję filety już w occie i kroję na kawałki, do tego w kostkę jabłko, ogórek kisony i cebulę i alewam troszke oliwą i przyprawiam do smaku np pieprzem.

Drugie,
1/2 skl oliwy
2 duże cebule (w kostkę)
1 przecier pomidorowy
1 szczypta kwasku cytrynowego
10 dag rodzynek (sparzonych wodą)
2 łyżeczki cukru
1/2 kg śledzi
Śledzie namoczyć i pokroić w kawałki.
Na oleju podsmażyć cebulę do miękkości, dodać rodzynki, przecier i kwasek - chwilę smażyć.
Zalać śledzie, wymieszać.
 
Matusia- jakbyś mogła załatwić ten przepis to byłoby super ;* ,hmm a śledzie pyszotka dzięki , bardziej pasuje mi drugi przepis :* a słuchaj w czym namoczyć te śledzie ?
Styna- 1i3 bardzo mi odpowiada :* a czy w tym 1 może być seler ze słoika ?
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry