reklama
Matusia
Fanka BB :)
Ta moja koleżanka, to zawsze jakiś pyszny wypatrzy. Na Sylwka zrobiła taki Cytrynowiec - - Moja książka kucharska - bloog.pl i okazał się mega pycha
basiekkk
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Sierpień 2010
- Postów
- 2 603
Joluś proszę
Faworki
35 dag mąki
1 łyżka masła
3 zółtka
5 łyżek śmietany
1 łyżka octu
Zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki . Potem wycinamy kwadraty i robimy faworki. Ważne, zeby do smażenia dodac trochę smalcu. Choć nie używam w ogóle smalcu w kuchni tak na potrzeby faworków kupiłam -do oleju dodałam smalcu. Super wyszły. Posypujemy cukrem pudrem.
Faworki
35 dag mąki
1 łyżka masła
3 zółtka
5 łyżek śmietany
1 łyżka octu
Zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki . Potem wycinamy kwadraty i robimy faworki. Ważne, zeby do smażenia dodac trochę smalcu. Choć nie używam w ogóle smalcu w kuchni tak na potrzeby faworków kupiłam -do oleju dodałam smalcu. Super wyszły. Posypujemy cukrem pudrem.
Dziewczyny a ja polecam wam przepis na pączki bardzo prosty i szybki a pączki sa pyszne i pulchne.
Pączki domowe:
1 kg mąki
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
kostka drożdży świeżych bądź 14 g drożdży instant (ja robię z instant szybciej i łatwiej)
6 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżki wódki
litr oleju do smażenia
Ręczna robota:
Rozcieramy drożdże (świeże przy instant nie ma potrzeby) z żółtkami. Dodajemy cukier mleko podgrzewamy na ogniu z masłem. Letnie mleko łączymy z żółtkami i kg mąki. Na koniec dodajemy wódkę. Wyrabiamy ciasto do momentu powstania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po czym formujemy pączki można dodać po łyżeczce konfitury albo nadziać już gotowe pączki. Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min. Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Dla leni jak ja wersja do automatu
Wkładamy produkty w odpowiedniej kolejności do pojemnika automatu:
- Podgrzane mleko
- Roztopione masło
- Żółtka
- Mąka
- Cukier
- Drożdże instant
Ustawiamy maszynę na program do wyrabiania ciasta. Przy ostatnim mieszaniu dajemy wódkę. Później już tak jak normalnie formujemy pączki odstawiamy na pół godziny po czym smażymy.
Smacznego!!!
Pączki domowe:
1 kg mąki
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
kostka drożdży świeżych bądź 14 g drożdży instant (ja robię z instant szybciej i łatwiej)
6 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżki wódki
litr oleju do smażenia
Ręczna robota:
Rozcieramy drożdże (świeże przy instant nie ma potrzeby) z żółtkami. Dodajemy cukier mleko podgrzewamy na ogniu z masłem. Letnie mleko łączymy z żółtkami i kg mąki. Na koniec dodajemy wódkę. Wyrabiamy ciasto do momentu powstania jednolitej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po czym formujemy pączki można dodać po łyżeczce konfitury albo nadziać już gotowe pączki. Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min. Smażymy pączki na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Dla leni jak ja wersja do automatu
Wkładamy produkty w odpowiedniej kolejności do pojemnika automatu:
- Podgrzane mleko
- Roztopione masło
- Żółtka
- Mąka
- Cukier
- Drożdże instant
Ustawiamy maszynę na program do wyrabiania ciasta. Przy ostatnim mieszaniu dajemy wódkę. Później już tak jak normalnie formujemy pączki odstawiamy na pół godziny po czym smażymy.
Smacznego!!!
Ostatnia edycja:
Matusia
Fanka BB :)
potrzebuję przepis na jakiś fajny makaron na babskie party. coś na ciepło, najlepiej wstążki (bo ładne) i może coś mniej śmietanowego (bo dwa razy z rzędu już taki serwowałam)
reklama
Podziel się: