Basiek ja robię tradycyjny sosik z wywaru z mięska które gotuję nie dodaję żadnych kostek czy zagęszczaczy jedynie śmietanę i lekko mąką zaklepuję, czasami dodam kilka grzybów suszonych albo pieczarek i Nadia wcina aż jej się uszy trzęsą.
reklama
Kruche babeczki ziołowe z jajkiem
Składniki
Mąkę zmieszać z przyprawami, dodać pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkować lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyć na foremki, docisnąć do ścianek a nadmiar odciąć. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Dodać majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyć porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrać szczypiorkiem.
Składniki
- CIASTO - 250 g mąki pszennej
- 125 g masła albo margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- NADZIENIE - 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- kilka łyżeczek majonezu
Mąkę zmieszać z przyprawami, dodać pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkować lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyć na foremki, docisnąć do ścianek a nadmiar odciąć. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Dodać majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyć porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrać szczypiorkiem.
lepidoptera
Fanka BB :)
Justyna - a już je kiedyś robiłaś?? ciekawe jak długo mogą stać, zrobiłabym w sb, w niedzielę powinny być jeszcze dobre, ale do poniedziałku to chyba już nie bardzo... ciekawy przepis na śniadanie wielkanocne
basiekkk
Fanka BB :)
Futrzaczku ja korzystam z tego przepisu na kurczaka faszerowanego:
http://www.mniammniam.com/Kurczak_faszerowany_miesem-5846p.html
http://www.mniammniam.com/Kurczak_faszerowany_miesem-5846p.html
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
nigdy nie robiłam mazurka proszę o sprawdzony przepis :-)
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Madziku kochany najlepiej najpierw podsmaż sobie szczypiorek , ja lubię na margarynie mlecznej , potem pieczarki w kostkę , a z przypraw to sól pieprz i czerwona słodka papryka bo całości dopełnia ta śmietanka ) ją na końcu już smażenia a potem ryż i gotowe ) do tego można konserwowego ogóreczka albo papryczkę na zagryzkę
reklama
Futrzaczek
Mamusia dwóch synusiów!
Madziku - przepraszam że dopiero teraz , śmietanka taka do zup i sosów ale może być też kremówka bo ostatnio taką miałam
Podziel się: