reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

Basiek ja robię tradycyjny sosik z wywaru z mięska które gotuję nie dodaję żadnych kostek czy zagęszczaczy jedynie śmietanę i lekko mąką zaklepuję, czasami dodam kilka grzybów suszonych albo pieczarek i Nadia wcina aż jej się uszy trzęsą.
 
reklama
Kruche babeczki ziołowe z jajkiem

Składniki



  • CIASTO - 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła albo margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • NADZIENIE - 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • kilka łyżeczek majonezu
do smaku: sól, pieprz ziołowy.
Mąkę zmieszać z przyprawami, dodać pokrojone na kawałeczki bardzo zimne masło, posiekałam. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć do lodówki na ok. 30 min.. Następnie rozwałkować lekko podsypując mąką, płat ciasta nałożyć na foremki, docisnąć do ścianek a nadmiar odciąć. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Ostudzić​.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do jajek. Dodać majonez i doprawiłam do smaku. Nałożyć porcje sałatki jajecznej do wystudzonych babeczek. Przybrać szczypiorkiem.
 
Justyna - a już je kiedyś robiłaś?? ciekawe jak długo mogą stać, zrobiłabym w sb, w niedzielę powinny być jeszcze dobre, ale do poniedziałku to chyba już nie bardzo... ciekawy przepis na śniadanie wielkanocne
 
Jeszcze ich nie robiłam ale myślę że zrobię babeczki a nadzienie na bierząco aby nie było że się zepsuje. No i jak poleży to babeczki zwilgną. w ten sposób będą i w poniedziałek.
 
Madziku kochany najlepiej najpierw podsmaż sobie szczypiorek , ja lubię na margarynie mlecznej , potem pieczarki w kostkę , a z przypraw to sól pieprz i czerwona słodka papryka bo całości dopełnia ta śmietanka :)) ją na końcu już smażenia a potem ryż i gotowe :)) do tego można konserwowego ogóreczka albo papryczkę na zagryzkę :)
 
reklama
Do góry